Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 10:19:58

Реформа вторинної ланки медицини: як лікарні не втратити пацієнта

31.08.2019   12:45Агенцiя

Впродовж 27-28 серпня у Чернігівському Центрі розвитку місцевого самоврядування Програми "U-LEAD з Європою" проходив семінар «Виклики впровадження реформи вторинної медичної допомоги в ОТГ». У ньому взяли участь представники громад та керівники медичних закладів Чернігівської області.

На семінарі мова йшла про ключові аспекти реформи вторинної ланки медицини, відмінності в діяльності бюджетного медичного закладу та автономізованого медичного некомерційного комунального підприємства (НКП). Також учасники розглянули джерела фінансування для НКП та дізналися що таке фінансовий план комунального підприємства, за якими принципами формується сума державного фінансування від Національної Служби здоров’я України (НСЗУ) і як її розрахувати. Обговорили економічні ризики, виклики та загрози. І головне, як досягти належної якості медичної послуги, аби залучити якомога більше пацієнтів, за якими йтиме державне фінансування.

Ірина Кудрик, директорка Чернігівського ЦРМС, зазначила: "З січня 2020 року почнеться повсюдне реформування сфери охорони здоров‘я на вторинному спеціалізованому рівні. Отримати належне фінансування зможе той медичний заклад, який буде добре підготований до змін". Вона підкреслила, що керівникам закладів та громад важливо не лише зберегти медичну сферу, а вдихнути в неї нове життя, зробити її кращою та ефективнішою.

Володимир Івчук, національний тренер з підтримки реформи охорони здоров’я Програми «U-LEAD з Європою», наголосив на тому, що невідворотність реформи вторинної ланки медицини сьогодні розуміють всі, але у багатьох залишаються питання як реформуватися і що буде далі. "Зайти у 2020 рік – це тільки перший крок. Укладена угода з НСЗУ дасть можливість отримати певну стабільність, а далі буде багато роботи, щоб стати успішними", - підкреслив Володимир Івчук.

Основне завдання дводенного інтенсиву – а це дійсно інтенсив, кожна з тем, озвучених на семінарі, може стати темою окремого навчання – дати розуміння того, що відбуватиметься із вторинною ланкою медицини в результаті реформи. Розставити акценти дедлайнів та необхідних кроків, які необхідно зробити і громадам, і медичним закладам для ефективної роботи в нових умовах.  

«Важливо було пояснити, що повинні робити сьогодні ключові фігури - керівник медичного закладу і  власник закладу (керівництво громади). Зміст семінару – це бути обізнаним у тому, що реально буде. Медична реформа йде вже не один день, а сьогодні ми говоримо про те, який зміст цієї реформи для «вторинки». Є певні дедлайни, але вони умовні. Тому треба розуміти в чому полягає реформа, в чому суть  змін. Аналізувати з точки зору загроз і викликів, розуміти які перспективи, плюси та мінуси стоять перед кожним із власників та командою», - зазначив Володимир Івчук.

Експерт підкреслив, що громада і медики тепер мають налагоджувати діалог, навчитися аналізувати, приймати правильні рішення і розуміти наслідки.

«Потрібно вміти робити аналіз реальної ситуації та робити прогноз на наступний період, це стосується фінансів, економічної складової. Бухгалтери, економісти медичних закладів повинні володіти новими знаннями, робити фінансові плани та прогнози. Головним лікарям доведеться стати стратегами, вчитися економіці, стратегічному плануванню», - сказавв Володимир Івчук.

Про актуальність та важливість теми наголошували учасники семінару. Для багатьох представників громад медична сфера з усіма її проблемами та викликами «відкрилася» з іншого ракурсу, так само як особливості функціонування об’єднаних територіальних громад. Фактично Чернігівський ЦРМС став комунікативним майданчиком для обох сторін.

«По-перше, були розставлені акценти. По-друге, це гарний майданчик для того, щоб ми могли об’єднати і зусилля медичної спільноти, і керівників громад. Між нами не завжди є взаєморозуміння. А тут ми можемо поговорити, знайти точки дотику, які дозволять розв’язати проблему. Це не окремі питання медицини або громад – це питання нашого населення. Для цього нам потрібно об’єднати зусилля», - сказала Наталія Семененко, заступниця головного лікаря з медичної частини Коропської центральної районної лікарні.

За словами Петра Моспанка, лікаря Ріпкинської ЦРЛ, особливо цікавою була інформація стосовно того як будувати свої відносини із місцевою владою, складання фінансових планів. «Ми в переважній більшості користувалися інформацією з інтернету, обмінювалися досвідом з колегами з Полтави. Живе спілкування з експертами, які володіють ситуацією – це дуже хороша практика», - сказав він.

«Особисто я дуже багато чого дізналася про медицину. З середини. У нашій громаді ми співпрацюємо з районною лікарнею, але не знаємо про їх внутрішні проблеми та ситуації. На тренінгу почула зворотний зв'язок від лікарів, про їхні справи. І вони, думаю, почули не тільки нашу думку, а і експертну думку. У нас в Носівській ЦРЛ головний лікар прогресивний і він думає в напрямку стратегічного та економічного розвитку лікарні. Тому, впевнена, тепер наша співпраця буде ще більш ефективною», - зазначила Людмила Міщенко, заступниця Носівського міського голови з питань гуманітарної сфери.

Останні новини Чернігівщини

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

Новгород-Сіверські поліцейські розшукали та повернули додому зниклу неповнолітню 09:36

16 квітня до поліції надійшло повідомлення від жительки Семенівської громади про зникнення її 16-річної онуки.

На Чернігівщині поліцейські вилучили незаконну зброю та вибухівку 09:34

В ході санкціонованого обшуку в господарстві мешканця одного з сіл Чернігівського району слідчі поліції Чернігівщини спільно з оперативниками регіонального Управління стратегічних розслідувань вилучили незаконну гладкоствольну зброю, ручну гранату із запалом до неї, запас тротилу та набоїв.

19 квітня у Чернігові День жалоби

19 квітня у Чернігові День жалоби 09:30

ДЕНЬ 786 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 786 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини