Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Неділя, 5 липня, 14:05:55

Встановлено нові вимоги щодо надання споживачам обов’язкової інформації про харчові продукти

27.07.2019   12:58Агенцiя

26 липня Департаментом агропромислового розвитку Чернігівської обласної державної адміністрації спільно з Головним управлінням Держпродспоживслужби в Чернігівській області було проведено навчальний семінар щодо впровадження Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» для керівників та фахівців підприємств сільськогосподарської, харчової (переробної) галузі.

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен наголосив на актуальності даного заходу, зазначивши, що впровадження Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» дозволить забезпечити високий рівень захисту здоров’я та інтересів споживачів шляхом надання всієї необхідної інформації для здійснення споживачами свідомого вибору харчових продуктів та ввести відповідальність операторів ринку харчових продуктів, що відповідають за інформацію про харчові продукти. Закон було розроблено з метою приведення українського законодавства у відповідність до положень Регламенту Європейського Парламенту та Ради (ЄС) № 1169/2011 від 25 жовтня 2011 р. щодо надання споживачам інформації про харчові продукти.

Учасники семінару розглянули діючу нормативно правову базу та зміни, які будуть відбуваються в ній, а також загальні принципи та вимоги щодо здійснення державного контролю.

«Основне міркування, що лежить в основі встановлених вимог щодо надання обов’язкової інформації про харчові продуктів полягає в тому, щоб дати можливість споживачам визначати та належним чином використовувати харчові продукти та робити вибір, який відповідав би їх індивідуальним харчовим потребам», -  наголосив Юрій Павлішен.

Він зауважив, що дія Закону поширюється на операторів ринку харчових продуктів, якщо їхня діяльність підпадає під вимоги щодо надання споживачам інформації про харчові продукти, а також на харчові продукти, призначені для кінцевого споживання, включно у сфері громадського харчування.

Законом передбачено надання правдивої інформації про вміст у харчових продуктах харчових добавок, алергенів, щоб споживачі могли зробити свідомий вибір та забороняється приписувати харчовим продуктам лікувальні властивості. Крім того, встановлюється вимога надання споживачу інформації стосовно того, чи піддавався харчовий продукт розморожуванню.

Юрій Павлішен поінформував присутніх, що відповідно до змін у Закон  України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» надання неточної, недостовірної інформації про продукт, зміна оператором ринку інформації про нього, тягне за собою накладення штрафу на юридичних та фізичних осіб-підприємців.

Впродовж семінару учасники поповнили необхідні для роботи знання і отримати кваліфіковані відповіді щодо ряду питань.

Також, за результатами виставки Агро-2019, найкращі оператори ринку Чернігівської області були нагороджені дипломами.

Останні новини Чернігівщини

Гороскоп на наступний тиждень

Гороскоп на наступний тиждень 10:34

Гороскоп (від дав.-гр. ὥρα, проміжок часу, період і дав.-гр. σκοπός, спостерігач) - в астрології - схематичне зображення «взаємного положення »планет в небі на цікавий для момент часу.

5 липня - День працівників морського і річкового флоту

5 липня - День працівників морського і річкового флоту 09:51

Напевно, немає на світі людини, яка не дивилася б з захопленням у бездонні сині морські простори, мріючи коли-небудь відправитися на білосніжному лайнері в захоплюючу подорож. Невипадково професія моряка оточена таким романтичним ореолом, і багато хлопців марять мрією стати капітаном далекого плавання.

Інформація щодо захворювання на коронавірусну інфекцію в області

Інформація щодо захворювання на коронавірусну інфекцію в області 14:22

За даними Управління охорони здоров’я на 11 годину 4 липня в області зафіксовано 11 нових випадків COVID-19. З них п'ять виявлено у Варвинському районі, по одному в Сновському та Носівському районах, по два у Прилуках та Чернігові.