Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 06:58:35

Вік живи - вік учись або після 45-ти можна отримати ваучер на навчання

06.06.2019   10:07Агенцiя

Людина має освоювати нові знання протягом усього життя, щоб на ринку праці нарівні конкурувати з прогресивною молоддю або тими, хто постійно вчиться і саморозвивається, - говорять у службі зайнятості і радять громадянам віком старше 45 років отримати ваучер на навчання і здобути нову професію чи підвищити кваліфікацію за рахунок Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

За словами начальника відділу профнавчання Чернігівського обласного центру зайнятості Сергія Заровного, ця послуга не стосується безробітних, зареєстрованих у службі зайнятості. Ваучер на навчання надається громадянам старше 45 років, які мають професійно-технічну або вищу освіту та не менше 15 років страхового стажу, не досягли пенсійного віку. А також особам, звільненим з військової служби (крім військовослужбовців строкової служби), учасникам АТО та внутрішньо переміщеним особам. Вартість ваучера не може перевищувати десятикратний розмір визначеного законом прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Цього року такою можливістю в області скористалися 17 чернігівок. З них 10 жінкам було видано ваучери для проходження перепідготовки за професією «кухар», 7 – «кондитер». На кухарів вчаться в Чернігівському центрі професійно-технічної освіти, на кондитерів - у Чернігівському професійному ліцеї залізничного транспорту.

Так, Ольга Скрипник, яка вже багато років працює медичною сестрою, отримала ваучер на навчання від служби зайнятості і наразі освоює професію кухаря. «Невідомо що буде завтра, - каже вона. – Останнім часом постійно говорять про скорочення кадрів у медичній галузі. А якщо й справді доведеться піти з роботи? А так в мене буде «страховка» - ще одна професія».

Її слова підтверджує й Вікторія Бешта, яка також вчиться на кухаря. Вона працює продавцем. Каже, що про всяк випадок вирішила здобути ще одну професію, яка, до речі, затребувана в усі часи. «Чим більше всього в житті вмієш робити, чим більше знаєш, тим легше в разі потреби буде знайти роботу», - впевнена жінка.

Людмила Ткачинська, яка за освітою кравець, свого часу працювала на кухні в ресторанах та їдальнях. «Куховарити дуже люблю, тому планую працевлаштуватись за здобутою професією», - каже вона.

За 5 місяців навчання слухачі освоять теоретично-практичні знання і оволодіють професійними навичками та вміннями, і після успішної здачі всіх іспитів отримають кваліфікацію кухаря 3 розряду.

«З дорослими легко і приємно працювати, бо всі відповідальні і свідомі люди, - говорить заступник директора з навчально-виробничої роботи ДПТНЗ «Чернігівський центр професійно-технічної освіти» Олена Пищик. – Ухилятися від навчання навіть ніхто не намагається. Вчаться з цікавістю та натхненням. Виконують не лише планові завдання, а й прагнуть пізнати якомога більше».

Так, крім традиційних страв, на лабораторних заняттях жінки навчилися готувати борщ по-чернігівськи, кашу чумацьку, вареники на сирному тісті тощо.

«Знання, уміння та навички людини застарівають протягом життя. Ваучер на навчання – це можливість для людини після 45 років, яка отримавши професію після школи, не здобувала нову, не підвищувала рівень своєї кваліфікації, стати знову конкурентоспроможною на ринку праці й не боятися залишитися без робити. Адже кваліфіковані та досвідчені фахівці завжди «в ціні» у роботодавців», - каже Сергій Заровний.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини