Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 20:56:25

Просторове планування для ОТГ: унікальний воркшоп у Чернігові

28.01.2019   12:22Агенцiя

Змінювати міста та села, робити їх зручними та комфортними для проживання, туризму, розвитку економіки та бізнесу, планувати ландшафт та архітектуру, розуміти як ефективно вкладати гроші у інфраструктуру – цьому вчилися учасники Програми «Інтегроване просторове планування для об'єднаних територіальних громад».



Протягом 21-25 січня у Чернігівському Центрі розвитку місцевого самоврядування відбувся воркшоп з інтегрованого просторового планування для ОТГ. Його проводить CANactions School за підтримки Програми "U-LEAD з Європою". Всього учасники відвідають п’ять таких сесій, а в результаті матимуть сценарії розвитку територій своїх ОТГ.

Відкриваючи першу сесію Ірина Кудрик, директор Чернігівського ЦРМС, сказала: «Просторове планування – це важливий напрямок для розвитку громад Чернігівщини. Часто через брак фахівців громади не можуть робити якісні зміни та впроваджувати інноваційні проекти. Участь у таких масштабних навчальних програмах дає можливість отримати фахові поради, знання та навички. А можливо і «виростити» свого спеціаліста». І додала, що Чернігівський ЦРМС приділяє питанням просторового планування особливу увагу і постійно проводить навчальні заходи в цьому напрямку.

У Чернігові працювали представники громад трьох областей: Чернігівської (Кіптівська ОТГ, Малодівицька ОТГ), Черкаської (Тальнівська ОТГ, Матусівська ОТГ) та Київської (Фурсівська ОТГ, Ржищівська ОТГ). Вони під керівництвом менторів аналізували головні переваги, недоліки, потенціал, інфраструктурні, економічні, соціо-політичні, архітектурні та культурні фактори, локалізовані у просторовій структурі ОТГ.

За результатами першого воркшопу "Аналіз – де сьогодні знаходиться наша ОТГ?" учасники сформулювали гіпотези щодо можливого розвитку громади, визначили основні проблеми та пріоритетні території. Ці дані будуть використовуватися для розробки групових проектів на подальшому етапі програми.

Олена Козакова, координатор CANactions, зазначила: «Особливість програми у масштабі самої програми. По-перше, учасниками є представники ОТГ з усіх куточків України та практикуючі спеціалісти, як українські так і закордонні. По-друге, особливо цікавим є формат співпраці практиків із представниками громад, адже обидві сторони разом працюють над стратегіями просторового розвитку ОТГ, чого раніше, по-суті, не робилося. В цьому, водночас, полягає і ключовий виклик та неоціненний потенціал якості кінцевого продукту».

Іншими словами, програма  «Інтегроване просторове планування для ОТГ», яку здійснюють міжнародна школа урбаністики CANactions  за підтримки U-LEAD with Europe – це унікальна програма по створенню стратегій просторового розвитку ОТГ із залученням корпусу міжнародних менторів.

Олег Сноз, завсектору економічного розвитку та інвестицій Тальнівської міської ради, розповів: «Наша громада не має архітектора і поки ми не маємо можливості взяти на роботу спеціаліста цього напрямку. А щоб спланувати економіку, будівництво та ремонти потрібно розуміти, що і в якому стані знаходиться. Які споруди можна модернізувати, які ландшафти та парки зробити. Саме тому команда Тальнівської ОТГ і бере участь у цьому проекті».

Одна громада – це команда, з кожною працював ментор. За словами учасників це корисна практика. Оскільки генерація ідей відбувається через мозковий штурм, поєднуючи теорію та практику. Учасники зазначали, що їх уявлення про шляхи просторового розвитку громади на довгострокову перспективу отримали суттєвих змін.

Шурдук Вікторія, представниця Матусівської об’єднаної територіальної громади, розповіла: «Проведена аналітична робота даних по громаді за участі експерта відкрила новий погляд на розвиток громади, ресурси, які можна активізувати та намічені нові стратегічні цілі, скориговані поставлені задачі».

Її підтримала інша учасниця, Ірина Петровська: «Робота зосереджена. Зручно спланована. Кожному питанню приділяється увага, доступно пояснюється членам робочих груп. При проведенні воркшопу стає зрозумілою картина розвитку та потенціалу нашої ОТГ. Виявляються слабкі сторони та можливість їх нормалізації».

За словами Олени Журавель, голови Малодівицької ОТГ, за тиждень роботи стало зрозуміло, що громада має набагато більший потенціал для розвитку, ніж вони думали на початку воркшопу. «Ми почали дивитися на нашу громаду зовсім в іншому світі, виявилося, що у неї багато сильних сторін і реальних можливостей для підвищення спроможності», - зазначила вона.

Нагадаємо, в рамках програми 30 фахівців у сфері просторового планування взаємодіють з представниками 30 територіальних громад зі всієї України та спільно напрацьовують сценарії розвитку поселень та територій ОТГ. Побачити результати роботи – презентацію стратегій просторового розвитку ОТГ –  можна буде побачити на Міжнародному Архітектурному Фестивалі CANactions, що відбудеться в Києві у травні.


Чернігівський ЦРМС

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини