Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 04:32:57

Звіти шкіл Чернігова за отримані кошти можуть бути кращими

15.01.2019   09:23

Засновники системи openschool.in.ua разом з представниками ГО “Агенція міських ініціатив” проаналізували відкритість та прозорість шкіл Чернігова. Для аналізу використовували сайти навчальних закладів та присутню інформацію на сторінках веб-ресурсів.

Зі 34 шкіл міста у 8 школах немає власних сайтів (№4, №6, №14, №23, №24, №30, №34 та №35).

На сайтах 21 школи звітів не було знайдено, через недосконало налагоджену систему навігації сайтів або їх відсутність. Натомість 17 шкіл на своїх сайтах розмістили кошториси. І тільки 13 шкіл звітують  на своїх сайтах. Коли аналіз минулого року показував менш втішний результат — 4 школи звітують на своїх сайтах, то в 2018 році кількість таких шкіл зросла. Отже, в цьому напрямі ми бачимо, що навчальні заклади прагнуть до  прозорості.

Періоди звітів дуже відрізняються. 3  школи звітують за період від 7 до 12 місяців. 2 школи — за період більше двох років. 4 школи — за період понад 1 рік. Період звіту у 4 школах з’ясувати не було можливо.  Інші не мають сайтів та відповідно звітів.

Навчальні заклади, які все ж таки звітують на своїх сайтах, використовують формати pdf, jpeg. 1 школа використовує хмари. Але ніхто не публікує дані у формі відкритих даних, як того вимагає ЗУ "Про доступ до публічної інформації".

2 школи звітують за спонсорські та бюджетні кошти, інші лише за бюджетні. Благодійних коштів  в школах не буває. З січня 2017-го діє заборона щодо збору коштів з батьків на проведення капітальних і поточних ремонтів у школах та дошкільних закладах. Однак, всі звіти оприлюднені без дотримання вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації».

З 34 шкіл 6 вже приєдналися до Єдиної системи відкритих бюджетів шкіл (№3, №6, №10, №16, №24 та №36) та стали ще більш відкритими і прозорими. Тож, їх фінансову звітність та діяльність можна знайти на сайті https://openschool.in.ua/

Згідно частини 3 статті 30 Закону України “Про освіту” заклади освіти, що отримують публічні кошти, та їх засновники зобов’язані оприлюднювати на своїх веб-сайтах кошторис і фінансовий звіт про надходження та використання всіх отриманих коштів, інформацію про перелік товарів, робіт і послуг, отриманих як благодійна допомога, із зазначенням їх вартості, а також про кошти, отримані з інших джерел, не заборонених законодавством.

Тому ми перевірили наявність на сайтах шкіл й вищевказаної інформації.

Кошторис опублікували на своїх веб-ресурсах 17 шкіл, статут закладу освіти — 14, ліцензії — 15, сертифікати на акредитацію освітніх програм —12, річний звіт про діяльність закладу — 11, правила прийому в освітній заклад — 18, структури таа органи управлінн закладу освіти — 22, наявність вакантних посад — 6, освітні програми, що реалізуються в закладі освіти —-11, територія обслуговування, закріплена за закладом освіти його засновником — 12, ліцензований обсяг осіб, які можуть навчатися у закладі — 10, фактична кількість осіб, які навчаються у закладі освіти — 11, мова (мови) освітнього процесу — 7. Матеріально-технічне забезпечення закладу освіти — 13, результати моніторингу якості освіти — 7, умови доступності закладу освіти для навчання осіб з особливими освітніми потребами — 7, перелік додаткових освітніх та інших послуг, їх вартість — 5.

Моніторинг по місту Чернігову проводився ГО “Агенція міських ініціатив” у співпраці з благодійним фондом “Об’єднання”.


Прес-служба ГО “Агенція міських ініціатив”

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.