Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 20:12:58

Позитиви отримання вищої освіти в Чернігівському регіоні

27.06.2018   09:32Агенцiя

26 червня у прес-центрі «Чиста політика» відбувся круглий стіл на тему: «Позитиви отримання вищої освіти в Чернігівському регіоні» з нагоди початку вступної кампанії 2 липня. Участь у заході взяли як представники чернігівських вузів, так і абітурієнти.

- Наші регіональні заклади освіти, як завжди, розробили умови, створили приймальні комісії та готові розпочати вступну кампанію і надавати відповідні фахові роз’яснення, наразі готується Закон України про фахову передвищу освіту (в коледжах і технікумах), з нового навчального року Національний університет «Чернігівський колегіум» ім. Шевченка та Прилуцький гуманітарно-педагогічний коледж ім. Франка будуть здійснювати підготовку фахівців з інклюзивної освіти, коефіцієнт сільської молоді не змінено, також вийшла постанова з певними пільгами на право здобуття медично-педагогічної освіти з січня 2019 року із подальшим відпрацюванням в сільській місцевості, - розпочала захід головний спеціаліст Управління освіти і науки Чернігівської ОДА Тетяна Давидова, - також хочу проінформувати усіх про те, що при нашому Управлінні освіти і науки створено оперативний регіональний штаб з питань вступної кампанії, телефони якого: 952164, 952156.

«Я гадаю, що нині абітурієнтів вряд чи зацікавить якась окрема спеціальність, адже обирають взагалі університет та його напрацьований роками імідж, тому будемо сподіватися, що рейтинги наших університетів сприятимуть нашій молоді навчатися саме на Чернігівщині, над новими спеціальностями ми наразі працюємо (в тому числі і над анонсованим відкриттям медичної спеціальності), але це не так просто, адже несповна забезпечена підготовка нових спеціалістів може зіграти проти самого університету, - зазначив проректор з науково-педагогічної та виховної роботи Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Т.Г. Шевченка Анатолій Тимошенко, - головне тут, я вважаю, щоб молодь зрозуміла, варто їхати до іншого регіону чи держави на навчання лише в тому разі, коли людина чітко розуміє, що там вона отримає унікальну кваліфікацію (якої немає у нас) та достойні знання, в іншому ж випадку, коли молоді люди не визначилися з напрямком освіти, краще лишатися вдома і здобути хоча б освіту бакалавра, а потім зрозуміти свої прагнення».

- З 2004 року ми стали класичним університетом, тому значна частина наших 33 спеціальностей є класичними, хоча і зв'язок з педагогічною освітою ми не розірвали, останні ж кілька років активно працювали над ліцензуванням та акредитацією нових спеціальностей, тому ми з перспективою дивимося у майбутнє, а на зустрічах із батьками та вчителями я намагаюся пояснити (як і мій колега), що сенс вступу за межі регіону є лише тоді, коли тут немає вподобаної спеціальності, адже підготовка в наших навчальних закладах нічим не поступається підготовці в інших вузах, що підтверджують і призові результати наших студентів на різних олімпіадах та змаганнях, - зауважив ректор Ніжинського державного університету ім. М.В. Гоголя Олександр Самойленко, - звичайно, що на вибір навчання в іншому місті впливає і романтика юності, і ширші можливості з працевлаштування та кар’єрного росту у великих містах, але це не завжди так, крім того, у меншому вузі з невеликими навчальними групами значно більше уваги можна приділити кожному студентові, дати більші знання та індивідуальний підхід, певно тому у наших вузах 73% студентів є вихідцями з нашої області, хоча й маємо студентів із Сумщини, Житомирщини тощо.

«Приєднуюся до слів колеги, що ми не претендуємо на лаври великих і шанованих вузів, тому наша основна орієнтація на індивідуальний підхід в навчанні кожного студента, але останнім часом наша молодь дивиться на закордонні вузи, адже є багато можливостей для вступу, в цьому відношенні і ми тісно співпрацюємо с Польськими та Чеськими університетами, даючи можливість нашим студентам бакалаврату порівняти якість освіти та життя і зробити свій вибір (оскільки 14% учнів не здало ЗНО, то й вони мають змогу навчатися за кордоном), - проінформував завідувач кафедри гуманітарної і фундаментальної підготовки Чернігівського інституту ім. Героїв Крут МАУП Павло Ямполець, - але оскільки із колишніх 20 вузів в нашому регіоні лишилися найкращі 5, котрі підтвердили свою життєздатність та якість освіти, то сподіваюся, що й ми не залишимося без своїх студентів та будемо готувати достойні робочі і наукові кадри».

Також після виступу представників вузів свої думки висловили і абітурієнти.

Олексій Максименко розповів, що порадившись з батьками та знайомими, вирішив вступати до нашого Чернігівського національного технологічного університету (рейтинг якого є досить високим, а підтримка викладачів відчутною) на спеціальність комп’ютерна інженерія, адже вважає її «чоловічою професією» та перспективною для свого майбутнього.
Віра Щербак вважає, що кожен абітурієнт обирає свої критерії вступу (рейтинг вузу, перспективність спеціальності, порада знайомих), але важливим тут є й економічне питання, адже оплата навчання та проживання в іншому місті впливає на сімейний бюджет, тому вдома навчатися краще, а наші вузи мають непогані рейтинги і можуть дати все необхідне для подальших успішних перспектив.

Максим Саєнко наразі обрав собі Харківський авіаційний університет ім. Івана Кожедуба, бо в ньому є напрямок підготовки льотчиків, а також авіаційна інженерія, яку й вподобав хлопець, адже вважає це найкращим для себе.

Сергій Парамошкін ще не визначився зі вступом до конкретного навчального закладу, хоча цікавиться напрямком ІТ-технологій, а тому з цікавістю розгляне пропозиції регіональних вузів.
Дмитро Шульга підтримав думку виступаючих в тому, що і на Чернігівщині є достойний вибір спеціальностей, а навчатися в рідному місті набагато легше і приємніше, тому буде обирати свою спеціальність в Чернігові.

По завершенні основної частини заходу було поставлено ряд цікавих питань:
- Які тенденції нині зі вступом – чи вистачає студентів?
- Зрозуміло, що студентів завжди хочеться мати більше, але тенденція йде позитивна, принаймні, минулорічна вступна кампанія засвідчила, що як серед місцевих абітурієнтів, так і серед дітей з інших регіонів попит на наші вузи росте. Але щороку на вступну кампанію впливають певні кореляції, так, наприклад, цього року існуватиме відкритий загальноукраїнський конкурс і який буде прохідний бал – ще невідомо. Якщо раніше давали певну кількість бюджетних місць на кожну спеціальність, то тепер все визначатиме прохідний бал.
- Які спеціальності нині популярні, а які не мають попиту?
- Нині по Україні «вимирають, наче динозаври» напрямки підготовки з математики, фізики та хімії, тенденцію до спаду має історія, а попитом ще нещодавно користувалася психологія, який сьогодні має факультет фізичного виховання - певно всі хочуть стати тренерами з фітнесу чи масажистами.
- Чи збережено цьогоріч пільги для абітурієнтів?
- Так, наразі маємо дуже широкий перелік пільг, з яким варто детально ознайомлюватися в кожному вузі, а батькам і абітурієнтам слід про це потурбуватися заздалегідь та вчасно надати необхідні документи.
- Прокоментуйте ситуацію з медичним напрямком підготовки, а також із військовою кафедрою?
- Наразі анонсованого раніше відкриття філії Донецького медичного університету не буде - це перенесено на наступний рік у зв’язку з багатьма ще не вирішеними питаннями. А стосовно військової кафедри, то її надають усі наші вузи, що є перспективним і користується попитом навіть серед дівчат, які складають 30% студентів на цій кафедрі, теж бажаючи стати молодшими лейтенантами.
- Чи є в планах вищих навчальних закладів відкриття нових спеціальностей?
- Плани такі є, але для цього необхідна певна матеріально-технічна та кадрова забезпеченість, без якої невдала підготовка за новим напрямком буде антирекламою всьому вузу, тому саме тут ми співпрацюємо із закордонними університетами (Туреччина та Польща), розширюючи напрямки підготовки, що дозволяє отримувати подвійні дипломи (наприклад, польсько-українські), при цьому варто визначитися з тим, що потрібно студенту – сам диплом, чи якісна освіта, адже дійсно якісні знання вартують за кордоном від 3000 євро на рік. Крім того, не слід забувати, що мета освіти – не лише знання, а й перспективність працевлаштування, тому вибір власного майбутнього лишається за студентом.


Прес-центр "Чиста Політика"

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.