Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 13:38:43

У чернігівських школах запровадять Єдину систему відкритих бюджетів шкіл

15.06.2018   08:04

У Чернігові 14 червня відбулась відкрита презентація Єдиної системи відкритих бюджетів шкіл у приміщенні Деснянської районної ради міста Чернігова.Можливості цієї системи було презентовано керівникам шкіл та садочків.

На виконання вимог ЗУ «Про освіту», «Про доступ до публічної інформації» та з метою забезпечення відкритості та доступності інформації про надходження та використання бюджетних коштів, зменшення корупційних ризиків при їх використанні у навчальних закладах, за сприянням та підтримки Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні відбувається впровадження Єдиної системи відкритих бюджетів шкіл у загальноосвітні заклади міста. Дана система передбачає більшу прозорість у роботі з фінансами у закладах освіти (бюджетні кошти, інші надходження).
 
Дуже приємно, що знайшли час відвідати захід директори та представникиз 14-ти закладів освіти міста Чернігова. Серед них: ліцей №15, колегіум №11, школа №3, 5, 6, 12, 13, 20, 27, 36, гімназія №31, а також ДНЗ №43, №59 та №72. Це говорить про відкритість навчальних закладів та їх представників, бажання удосконалюватись та йти в ногу з прогресом.

Всі учасники заходу зацікавились Системою відкритих бюджетів, а деякі вже навіть готові її вже впроваджувати у себе в навчальних закладах. Надалі ми з кожним будемо співпрацювати і допомагати ставати краще.

Єдина система відкритих бюджетів шкіл – це онлайн платформа, яка дозволяє в розрізі окремого закладу освіти бачити всю фінансову інформацію: скільки коштів і на що виділяється із бюджету, яку благодійну допомогу надає місцева громада/батьки.

Через Систему можна:
•    У зручному візуальному способі побачити скільки коштів виділяє держава;
•    На що ці кошти витрачаються;
•    Завантажувати скан-копії документів по усім витратам;
•    Бачити контрагентів – постачальників товарів, послуг – в розрізі школи, міста, області;
•    Планувати та показувати поточні потреби закладів освіти;
•    Збирати кошти на потреби онлайн, зараховуючи кошти одразу на спец. рахунки у Держказначействі;
•    Додатково залучати кошти у заклади освіти, створювати проекти, та збираючи на них кошти онлайн по принципу краудфандингу;
•    Показувати річні кошториси закладів освіти, а також окремі запити на (до)фінансування потреб з бюджету;
•    Батькам – приймати участь в обговоренні потреб/витрат закладів освіти, виставляти пріоритети через голосування;
•    Більш того, вся інформація передається по API, у форматі JSON, тим самим даючи змогу закладам освіти міста виконувати норми ЗУ «Про доступ до публічної інформації», зокрема статті 10 («надання публічної інформації у формі відкритих даних»).

Система розроблялась на основі фокус-груп та консультацій з батьками, директорами шкіл та управліннями освіти. Починаючи з 2017 року, система діє у закладах освіти Херсона, та з 2018 року централізовано впроваджуватиметься у школи Чернігова, Вінниці, Дніпра, Чернівців, Хмельницького, Житомиру, Червонограду, Маріуполю, Нікополюза сприянням та підтримки Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні.

Запрошуємо директорів/адміністрацію шкіл та дошкільних закладів міста до взаємної співпраці у напрямку побудови ефективної моделі прозорого отримання, використання  та  обліку бюджетного фінансування для потреб комунальних закладів освіти міста.


Громадської організації «Агенція міських ініціатив»

Останні новини Чернігівщини

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.

Станція технічного обслуговування "GARAGE" у Чернігові 09:38

Завдяки програмі «Власна справа» урядового проєкту єРобота тисячі українців вже здійснили свої мрії про власний бізнес. Ми радіємо кожній новій підприємницькій ініціативі і пишаємося кожним грантером.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:23

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди, 2 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

Рух автотранспорту по вулиці Любецькій планують відкрити у травні 09:11

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради на засіданні 24 квітня погодив дозвіл на продовження перекриття вул. Любецької від Ріпкинської до Широкої до 31 травня 2024 року.