Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 14:56:45

Журналісти Чернігівщини зможуть писати про бюджет доступно і зрозуміло

03.04.2018   10:22Агенцiя

Журналісти Чернігівської області за допомогою інтерактивних технологій вчились основам бюджетного процесу на тренінгу: «Як писати про бюджет доступно і зрозуміло», який пройшов 2 квітня в Чернігівському навчально-методичному центрі профспілок.

Існує поширений стереотип, що в бюджеті можуть розібратися тільки фінансисти, економісти, юристи, аудитори, але аж ніяк не освітяни, вихователі, пенсіонери, громадські активісти чи журналісти. Звісно, це далеко не так і це досить легко спростувати. Бюджетна тема не є зовсім простою, але вона не така вже й складна.

Рівень фінансової грамотності українців залишає бажати кращого. Для того, щоб зруйнувати стереотип бюджету як «бездонної діжки», з якої можна профінансувати усе, або засобу відмивання коштів чиновниками, необхідно інформувати громадян у простий і доступний спосіб. Це в свою чергу сприяло б покращенню розуміння бюджету пересічними громадянами – як він формується, як витрачаються кошти.

Під час заходу журналісти докладно розглянули такі питання як місцеві фінанси, або в чому різниця між державним та місцевими бюджетами. Жваво обговорювались існуючі інструменти моніторингу бюджетного процесу та механізми залучення до формування бюджету і наскільки вони реалістичні в застосуванні.

Учасникам на практичних прикладах продемонстрували існуючи наразі механізми моніторингу бюджетного процесу та механізми залучення до формування бюджету. Журналісти розглянули програмно-цільовий метод, тендерні закупівлі, допорогові закупівлі, бюджет участі, бюджетний регламент та відкритий бюджет.

На завершення тренінгу учасники зазначили, що тепер вони зможуть допомогти громадянам зрозуміти бюджетну інформацію.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини