Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:51:04

На засіданні Правління Української асоціації районних та обласних рад Ігоря Вдовенка обрано головою постійної комісії з питань освіти і науки

13.11.2017   09:24Агенцiя

Днями у столиці відбулося чергове засідання Правління Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад», участь в якому від Чернігівщини взяли голова обласної ради Ігор Вдовенко та голова Срібнянської районної ради Олена Панченко.

Окрім членів Правління до заходу долучилися також очільники та високопосадовці центральних органів виконавчої влади, а також депутати та представники Верховної Ради України.

Під час засідання, як уже зазначалося на офіційному веб-сайті обласної ради, учасники розглянули низку актуальних питань, що стосуються як поточної діяльності спільноти, так і подальшого реформування регіонального та субрегіонального рівнів загалом.

Розглядаючи внесення змін до Типового положення, переліку та персонального складу постійних Комісій Асоціації, члени правління погодились із необхідністю створити в рамках Асоціації постійну комісію з питань освіти і науки, головою якої шляхом голосування обрали Ігоря Вдовенка.

Після цього голова обласної ради виступив із доповіддю щодо реформування системи професійного навчання державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад. У своєму виступі очільник представницького органу Чернігівщини проаналізував основні принципи Концепції реформування системи професійного навчання державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад та відповідні положення Закону України «Про державну службу».

На думку Ігоря Вдовенка, саме держава має забезпечити стабільне надання фінансових ресурсів для організації і забезпечення надавачами освітніх послуг із професійного навчання зазначених категорій посадовців.

Новий Закон України «Про державну службу» зорієнтований на запровадження публічних принципів, форм, методів, механізмів діяльності органів державної влади, ним же законодавчо закріплені положення стосовно реформування системи професійного навчання державних службовців, посадових осіб органів місцевого самоврядування.

Загалом сьогодні в Україні є всі можливості для практичної реалізації завдання щодо реформування системи професійного навчання державних службовців, посадових осіб органів місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад.

Вони викладені детально в запропонованій Концепції, яка після затвердження дасть важелі для практичної роботи. Серед першочергових завдань у ній визначена розробка стандартів всіх рівнів вищої освіти  за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування» і стандарту з підвищення кваліфікації працівників.

Зокрема, в Чернігівському національному технологічному університеті вже функціонує така кафедра, де здійснюється підготовка магістрів даної спеціальності  на очному і заочному відділеннях. Однак, на жаль, лише за контрактною формою навчання.

Стосовно системи навчання, за словами голови обласної ради, варто звернути увагу на дві важливі складові: підготовку за держзамовленням потрібних фахівців для органів місцевого самоврядування у вищих навчальних закладах регіону, а також професійне навчання за спеціальністю «Публічне управління»  вже працюючих посадовців.

 - Особливо актуальне це питання для органів управління об’єднаних територіальних громад, оскільки, як показує аналіз, у вже сформованих громадах практично немає фахівців, які мають освіту зі спеціальностей «Державне управління», «Державна служба», «Публічне адміністрування», - підкреслив Ігор Вдовенко.

Очевидно, що кожна громада повинна затвердити план професійного навчання своїх кадрів. За словами голови обласної ради, типові навчальні програми мають розробити в асоціаціях, обласних радах, обласних державних адміністраціях за участі науковців і запропонувати самоврядним органам на місцях. Асоціаціям варто взяти на себе організацію навчань шляхом  створення груп викладачів для читання лекцій, проведення тренінгів, практичних та семінарських занять.

- Мені особисто також імпонує, що у проекті Концепції замовником на підвищення кваліфікації за спеціальними професійними програмами, за програмами спеціалізованих навчальних курсів, тематичних постійно діючих та/чи короткострокових семінарів, тренінгів посадових осіб місцевого самоврядування, депутатів місцевих рад визначені саме органи місцевого самоврядування та їх асоціації. Це покладає на нас велику відповідальність за якість надання освітніх послуг учасникам  професійного навчання, - зауважив Ігор Вдовенко.

На Чернігівщині, наприклад, гарний досвід у царині  надання таких освітніх послуг має не лише ліцензований комунальний заклад обласної ради «Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних установ, підприємств і організацій» (про який, до речі, досі немає затвердженого Урядом новогоТипового положення), а Чернігівський національний технологічний університет. До речі, рейтинг обох цих навчальних закладів на загальноукраїнському рівні є доволі непоганим.

Аби система професійного навчання державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад стала результативною у ході реалізації  першого етапу Концепції, на думку очільника представницького органу Чернігівщини, варто у новому Положенні про систему підготовки та підвищення кваліфікації вище означених посадових осіб і депутатів місцевих рад зобов`язати замовників відповідних освітніх послуг шукати іноземних партнерів для обміну досвідом роботи.

Тож, заслухавши інформацію Ігоря Вдовенка, члени Правління вирішили створити Міжвідомчу робочу групу з участю представників всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, проектів та програм міжнародної технічної допомоги, Національного агентства України з питань державної служби, інших центральних органів виконавчої влади, Національної академії Державного управління при Президентові України з метою вироблення та прийняття рішень, що стосуються розробки стратегічних та нормативних документів у галузі реформування освіти для представників місцевого самоврядування.

Крім того, учасники засідання дійшли згоди щодо необхідності внесення змін до проекту Концепції реформування системи професійного навчання державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад в частині визначення всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування як надавачів освітніх послуг; розширення права підвищувати освітній рівень за спеціальними напрямками на депутатів місцевих рад; долучення всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування до роботи над Методикою визначення навчальних потреб в професійному навчанні посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад; залучення всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування до розробки Порядку визначення оцінки результатів в професійному навчанні посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад.

Разом із тим, Правлінням прийнято рішення звернутися до державних органів влади з проханням невідкладно підтримати та ухвалити нормативно-правові акти, що у подальшому забезпечать динамічний та якісний поступ децентралізації та реформи місцевого самоврядування.

У першу чергу, така позиція стосується внесення змін до Головного Закону країни в частині децентралізації, де передбачається створення виконавчих комітетів для районних та обласних рад. За словами доповідачів, реалізація цих кроків стане міцним фундаментом для розвитку спроможних місцевих представництв.

Також Асоціація звернеться до парламентаріїв із проханням прийняти: закон про службу в органах місцевого самоврядування, з урахуванням деяких поправок, що унормують гарантії матеріального забезпечення службовців; закон про управління земельними ресурсами в межах ОТГ; зміни до закону про регулювання містобудівної діяльності та інші.

Жваве обговорення серед присутніх викликала тема адміністративно-територіального устрою та реформування районного рівня. Стосовно другого питання, акцентовано увагу на тому, що при укрупненні районів, крім збільшення територій, мають бути продумані механізми розширення повноважень та уникнення дублювання з іншими органами публічної влади.


Довідково:
Правління – це другий за важливістю повноважень, після З’їзду, орган управління Асоціації.
Правління обирається З’їздом та формується за принципом рівного представництва регіонів. Тобто від кожної області – один представник обласної ради та один представник районної ради. Також до цього органу управління за посадою входить Президент Асоціації, віце-президенти та Голова Секретаріату.
Правління, відповідно до Статуту, приймає усі рішення, що не належать до виключної компетенції З’їзду Асоціації.



За повідомленням Української асоціації районних та обласних рад

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини