Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 09:43:26

ЦНАП як структура відбудеться тоді, коли людина отримає в ньому повний спектр послуг

26.10.2017   10:01Агенцiя

За сприяння облдержадміністрації в Чернігові проводився семінар на тему «Розбудова Центру надання адміністративних послуг як інтегрованого офісу та децентралізація повноважень з надання адміністративних послуг», до участі у якому запросили керівників та адміністраторів ЦНАПів області, працівників органів виконавчої влади, безпосередньо задіяних у наданні адміністративних послуг.

Організатори семінару - Центр політико-правових реформ (м. Київ) та Центр досліджень місцевого самоврядування (м. Львів) - мають на меті вивчити стан справ у сфері адміністративних послуг області та спільно з місцевими фахівцями напрацювати рекомендації та пропозиції щодо можливого зростання кількості та якості послуг.

В.о. першого заступника голови облдержадміністрації Юлія Свириденко, яка долучилася до роботи семінару, зауважила, що ЦНАПи створено в усіх районних центрах області, містах обласного підпорядкування та трьох об’єднаних територіальних громадах: Парафіївській, Остерській, Кіптівській. Останній є предметом особливої гордості, оскільки створений на сучасному рівні за сприяння провідних європейських інституцій і надає майже вдвічі більше адмінпослуг, ніж решта. Якщо у ЦНАПах області в середньому можна одержати 50 послуг, то у Кіптях — 97.

- Послуги, наближені до людей - головний постулат децентралізації, - зазначила Юлія Свириденко. - Але це мають бути не просто послуги, а якісний сервіс, здатний задовольнити весь спектр потреб громадян.

Яким чином розширити можливості Центрів, де шукати відповідне фінансування та можливу міжнародну техдопомогу, як будувати співпрацю з органами державної влади та місцевого самоврядування - ці та інші питання і вивчали учасники семінару.

Заступник голови правління Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук розповів про досягнення у сфері адміністративних послуг за минулий рік, навів приклад бажаного переліку послуг, що мають надаватись у ЦНАПі.

- Важливим є надання послуг за життєвими ситуаціями, коли одна життєва подія (народження, одруження, вихід на пенсію тощо) вимагає набору певних послуг, необхідних громадянам. Кращі ЦНАПи вже працюють над цим і пропонують громадянам комплексний підхід — наголосив Віктор Тимощук.

У ЦНАПі м. Луцька соціальні послуги за участі працівників департаменту соціальної політики починали надавати ще з 2016 року. Віднедавна ж ці послуги надаються вже через адміністраторів ЦНАП. Як розповіла керівник цього Центру Лариса Карпяк, особливо популярними на сьогодні є послуги з призначення житлових субсидій та державних допомог, з видачі посвідчень пільговим категоріям громадян.

Більше того, з кінця 2016 року у Луцькому ЦНАПі почали видавати паспорти громадян України для виїзду за кордон і паспорти у формі ID-картки. Для цього за кошти міського бюджету було закуплено п’ять робочих станцій, на яких працюють адміністратори.

Також у Луцьку впровадили нову систему електронної черги, надають консультації через скайп. Готова до відкриття добудова приміщення ЦНАП на 180 квадратних метрів, де буде облаштовано місця для очікування громадян. Прийнято рішення про відкриття філії ЦНАП в одному з мікрорайонів міста. Як запевнила Лариса Карпяк, своїм позитивним досвідом лучани готові поділитися і з чернігівськими колегами.

Керівник проекту ЄС Роман Матвійчук представив моделі створення ЦНАП в ОТГ, ознайомив учасників з досвідом уже створених Центрів, розповів про можливості надання послуг в ОТГ завдяки виїзному адміністратору, «мобільному офісу», на віддалених місцях для роботи адміністраторів або старост, вказав на можливі форми міжмуніципальної співпраці для надання адмінпослуг, іншу корисну інформацію.

У ході роботи семінару його учасники обговорили проблеми, що постають у діяльності ЦНАПів, потенційні законодавчі зміни у сфері надання адміністративних послуг, питання запровадження паспортних та інтеграції соціальних послуг у ЦНАПах, реалізації повноважень у галузях державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців тощо.

 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини