Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 06:43:46

Людмила Зіневич: "Мова - це наш найнадійніший мур"

06.06.2017   10:42Агенцiя

Безкоштовні курси української мови у Чернігові відкрилися у січні 2016 року. І надійно прописалися у щоденниках багатьох. Знання рідної мови, вміння не лише читати та писати, а і думати, розмовляти, відстоювати свої думки українською – все це можна отримати під час занять на курсах.

Адже і викладачі, і слухачі зацікавлені в тому, щоб у Чернігові частіше було чути нашу рідну мову, щоб українська книжка була популярною, а чернігівці були українцями не лише за паспортом, а і в душі. Про все це ми говоримо з координаторкою курсів у Чернігові, викладачкою Чернігівського національного технологічного університету Людмилою Зіневич.

- Пані Людмило, розкажіть, будь ласка, про себе і чому Ви почали проводити безкоштовні курси української мови?

- Більше двадцяти років я викладаю у вищій школі українську мову та літературу. Очолювала кафедру українознавства у Чернігівському державному інституті економіки і управління. Разом зі студентами ми вивчали не лише мову за програмою, а проводили багато зустрічей із письменниками, журналістами, представниками творчої інтелігенції.
А потім був Майдан… Війна… Піднесення патріотизму. Знаєте, Путін зробив дуже важливу річ: він дав нам можливість відчути себе більше українцями і полюбити ту Україну, яку ми до того не знали. Цінувати і гімн, і прапор, і національні символи, і в тому числі мову. Дуже багато українців принципово почали переходити на українську мову, розуміючи, що мова – це є наш найнадійніший мур. Я думаю, якби це зрозуміли трохи раніше, то і війни могло не бути. Тому що не було б потреби «защищатьрусскоговорящих». Мова – це світогляд. Це не просто слова, речення.
Саме в той час у суспільстві з’явився попит на українську мову. Але з’ясувалося, що у Чернігові немає жодних курсів для дорослих людей. Ні платних, ні безкоштовних. У нас дійсно можна вивчити будь-яку мову, окрім української.
У Києві, Харкові, Краматорську, Дружківці, Слов’янську , Маріуполі та  ін. містах курси української мови були, а в Чернігові ні. Ось тоді я і зрозуміла: наше місто також потребує таких курсів, адже потрібно протистояти «руському міру»…

- Хто Ваші слухачі?

- Волонтери, переселенці, вчителі, вихователі, журналісти, державні службовці, лікарі – всі ті, хто  з різних причин не мали змоги вивчити українську мову або недосконало володіють. Останнім часом з’явилося багато слухачів, які переїхали з інших країн СНД, і не вчили українську мову, а вона їм необхідна. Важливо, що ті, хто приходить на наші курси,пов’язують своє майбутнє та долю своїх дітей із Україною.

- Я так розумію, що у кожного свій рівень знань, як вдається приділити увагу всім?

- Зараз у нас на курсах навчається близько 100 учнів. Ми ділимо їх за рівнем знань та віком. На сьогодні діє чотири групи для дорослих. Є початковий рівень, де починаємо з вивчення фонетики та алфавіту. Дві групи із середнім рівнем знань.Четверта група для дорослих працює у форматі розмовного клубу, де можна попрактикуватися у дискусії, обговорити цікаві теми або зустрітися із відомими людьми.
Для дітей переселенців та дітей учасників АТО ми створили підліткову групу з підготовки до ЗНО. Тому що репетитори дуже дорогі, а школа не дає достатньо знань. Цікаво, що на ці заняття приходять також діти із малозабезпечених родин. Але ми не відмовляємо нікому. Це дуже продуктивна група. Діти писали пробне ЗНО і отримали досить високі бали. Я пишаюся їхніми успіхами.
У дитячій групі навчаються наші слухачі, яким від трьох до дванадцяти років. Ці заняття проходять в ігровій формі. Переважно на основі українських казок та оповідань. Малеча дізнається історію України, традиції та звичаї.

- Такий проект дуже складно реалізовувати одній людині, хто Ваші однодумці?

- У нас потужнакоманда викладачів, троє кандидатів філологічних наук: Нікітіна Наталія Петрівна -доцент ЧНПУ, Ганна Василівна Баран – відома поетеса, доцент Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського, я доцент ЧНТУ, Марина Левицька – викладач комерційного технікуму. З дитячою групою працює наша волонтерка, випускниця курсів Інна Лугова.
Я дуже радію,що ми змогли створити таку команду. Це зараз рідкісне явище.
 
- Звідки у Вас така любов до рідної мови?

- Передусім від батьків, бабусь, дідусів і, безумовно, учителів.   Я закінчила філологічний факультет Донецького університету. Це дивно, але у російськомовному місті філфак був надзвичайно патріотичний. Серед наших викладачів – було чимало колишніх дисидентів і тих, хто не втратив у радянський час своїх патріотичних почуттів, кого звинувачували у націоналізмі.Їх відправляли на Донбас, сподіваючись, що у шахтарському краї «виправлять» світоглядні розбіжності із єдино правильною радянською ідеологією. Цей дух свободи і правдолюбства ніби витав у повітрі. Ми читали дисидентську літературу, розмовляли українською і докладали всіх зусиль для її захисту та збереження. Донецьк патріотичний, український – існував тоді, існує і сьогодні. Я в цьому впевнена.

- Що потрібно зробити для захисту української мови?

-  У державі має бути закон, який би забезпечив повноцінне і повномасштабне функціонування української мови на всій території України, бо мова є основою для формування ідентичності не лише окремої особистості, але також цілої нації та держави. Проте мовне питання не повинно бути подразником у суспільстві. Тому водночас потрібно створити державну програму навчання російськомовних громадян, іноземців, яка б  допомогла їм вивчити українську як державну на достатньому рівні.

- Чи будуть влітку працювати Безкоштовні курси української мови?
 
- Влітку ми переходимо у формат розмовного клубу, який збирається щоп’ятниці. Проводимо різні цікаві заходи, а також долучаємося до міських. Це і зустрічі у музеї Коцюбинського, і театральні вистави. Спільно подорожуємо Чернігівщиною та Україною. А вже у вересні будемо набирати нові групи. Головне, що бажаючі є вже сьогодні.

- Яка допомога потрібна курсам?

- Маємо дуже сильну потребу у проекторі та технічному обладнанні. У нас накопичилося дуже багато навчальних матеріалів: презентацій, методичних відеороликів, тощо.

- Складається враження, що курси української мови нікому не потрібні, окрім волонтерів.

- Не знаю. У нас є позитивні приклади з інших міст, де влада підтримує курси. Наприклад, у Дружківці мерія надала безкоштовно приміщення, а у Краматорську – заняття проводяться і для працівників облдержадміністрації, і надані можливості для проведення навчань для містян.

- Як Ваші рідні ставляться до такого графіка роботи, адже напевно немає жодної вільної хвилини?

- Шкода, що доба  лише 24 години. Звичайно мені б хотілося більше уваги приділяти  своїй родині, дітям, проте  рідні з  розумінням ставляться до моєї громадської роботи і підтримують. Моя донечка – співачка – виступає на наших урочистих заходах, допомагає проводити уроки в дитячій групі. Це формує відповідальність. А також запрошую її на зустрічі з цікавими людьми, привчаю до книжки.

- Про що Ви мрієте?

- Найбільше я мрію, щоб в Україні закінчилася війна… Для мене Донецьк за сім років, які я там жила став дуже близьким. Він мені сниться. Ці події розкололи і родини, і друзів. Серед моїх близьких дуже багато на фронті. Всі ці повідомлення та фотографії з чорною стрічкою – це такий біль…
Тому найбільше я мрію, щоб закінчилася війна. Щоб Україна стала Україною - мирною,  успішною, квітучою. І щоб ми почувалися комфортно як вдома, а не на чужині.
Мрію, щоб був прийнятий законопроект про мову, щоб не тільки волонтери захищали мову, а й держава. Щоб люди могли пишатися тим, що вони українці.

Оксана Стельмах

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.