Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 09:24:30

Була проведена лекція-бесіда присвячена Всеукраїнському дню боротьби з туберкульозом

22.03.2017   12:26Агенцiя

З метою запобігання захворюваності на туберкульоз в Чернігівському інституті ім. Героїв Крут МАУП проводилась інформаційно-просвітницька робота серед студентської молоді.

На зустріч запросили кваліфікованого медичного працівника, завідувача дитячого відділення Чернігівського протитуберкульозного диспансеру Звягелську Катерину Гуріївну.

Головна мета даного заходу полягає в тому , щоб змінити ставлення студентів до власного здоров’я, запобігти виникненню і поширенню туберкульозу та хронічних захворювань органів дихання, ведення здорового способу життя. Адже туберкульоз – це соціально небезпечна інфекційна хвороба, яка може вражати всі верстви населення – від найбідніших та соціально неадаптованих до заможних і успішних.

Запрошений на зустріч зі студентами лікар-фтизіатр охарактеризувала основні джерела зараження і симптоматику хворих на туберкульоз, а також окреслила основні профілактичні заходи, які сприяють уникненню хвороби та її лікуванню та у доступній формі розповіла про:
- необхідність відмовитись від шкідливих звичок – паління, вживання наркотичних та токсичних речовин, зловживання алкоголем та енергетичними напоями;
- дотримуватись режиму регулярного та повноцінного і правильного харчування – відмовитись від сухариків, чіпсів, готових напівфабрикатів та вживати вітаміни відповідно до сезону й особливостей нашого регіону;
- позитивний вплив на організм мають і регулярні фізичні вправи, загартування, дотримання особистої гігієни;
- щорічне флюорографічне обстеження.
Вона зауважила, що саме це і є головні складові міцного здоров’я.

Катерина Гуріївна підкреслила у своєму виступі, що своєчасне виявлення туберкульозу є вирішальним фактором для ефективного лікування та попередження поширення його серед людей. Рання діагностика виявляє початкові форми туберкульозу (без розпаду легеневої тканини та виділення паличок Коха). Чим раніше виявлено захворювання, тим більше шансів на повне одужання при умові ефективного лікування.

Лікар-фтизіатр ознайомила присутніх з проблемами та методами боротьби з цією небезпечною хворобою, розповіла про стан захворювання в цілому по Україні та у Чернігівській області зокрема.

Однак, як підсумував доповідач, туберкульоз хоч і є інфекційним захворюванням, але він виліковний. Головне – вчасно звернутися до лікаря, хоча б один раз на два роки проходити профілактичне флюорографічне обстеження і дотримуватися елементарних правил гігієни.

Наприкінці лікар відповіла на численні запитання.


Прес-центр Чернігівського інституту  МАУП

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.