Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:29:58

Майстер-клас з написання грантових пропозицій від Олександра Солонтая

06.09.2016   11:50Агенцiя

Сосничани вже теж уміють писати грантові пропозиції.

 Про це свідчать результати освітнього форуму «Майбутнє Сосниччини», який проходив у райцентрі 4 вересня за підтримки благодійного фонду «Майбутнє Чернігівщини»: шість грантових проектів, написаних громадськими активістами під час практичної частини форуму, вже можуть претендувати на фінансову підтримку, стверджують експерти проекту.

У Сосниці грантові проекти пишуть дуже рідко, каже селищний голова Андрій Портний.  Причини різні – хтось не вміє,  хтось не хоче. А гранти для цього краю – це вимога часу. Очільник селища, між тим, озвучує список проблем, які б можна було вирішити за допомогою грантодавців – це, зокрема, освітлення вулиць Сосниці, енергозбереження у дитячих садках і школах, дозвілля дітей і молоді тощо.

Тож цими вихідними сосничани підхопили освітню естафету сусідніх районів області і долучилися до проекту, який організовує благодійний фонд «Майбутнє Чернігівщини». У громадському форумі «Майбутнє Сосниччини» взяли участь сільські голови району, працівники освіти, культури, медицини.

Протягом дня на запрошення фонду «Майбутнє Чернігівщини» із сосничанами працювали кращі українські експерти у сфері написання грантових проектів – Олександр Солонтай і Лілія Атнажева, представники  Інституту Політичної Освіти.

У першій частині форуму експерти розповіли учасникам про секрети успішного грантового проекту. Сьогодні грантодавці отримують від громад тисячі прохань надати кошти на вирішення тієї чи іншої проблеми, проте у 99% випадків грантодавці мусять відмовляти через неграмотні грантові пропозиції. А тому Олександр Солонтай і Лілія Атнажева ретельно розбирали з учасниками форуму кожний етап написання грантової заявки – починаючи з проблеми, мети і завдання, закінчуючи бюджетом. Для прикладу, Олександр Солонтай гостро критикував «провальні» проекти, які у своїй практиці йому доводиться зустрічати:

«Подумали про одне, сказали про інше, написали третє, а той, хто почитає це, має сам здогадатися, що ви мали на увазі. Якщо не здогадається, то ви подумаєте, він негідник…Знайте, що ви написали у своїй грантовій пропозиції, так вас і зрозуміє грантодавець. Тому необхідно чітко формулювати проблему».

У практичній частині тренінгу громадські активісти працювали, розділившись на групи. Кожна обрала собі проблему і писала грантову пропозицію до донорської організації.  Обговорення між громадськими активістами  було дуже емоційне, проте, як відомо, у суперечці розумних людей народжується істина: сосничани презентували шість проектів, які вже можуть претендувати на підтримку фінансових донорів, зазначив експерт Інституту Політичної Освіти Олександр Солонтай.

«Вони тут просто учасники, але написали шість конкретних проектів. Це круті проекти. Я їм раджу забрати їх додому і перетворити  у реальні проекті заявки. Негайно. Я бачу, що у них усе вийде», - зазначив Олександр Солонтай.

До речі, це вже п’ятий освітній форум, який організовує благодійний фонд «Майбутнє Чернігівщини». Навчання пройшли громадські активісти з Городні, Сновська, Корюківки, Коропа і, власне, Сосниці.

Вчать писати гранти, окрім  Олександра Солонтая і Лілії Атнажевої, ще й Віталій Загайний, голова Центру громадянських ініціатив, Олена Регеша, експерт Центру громадської активності «Результат», Любомир Грицак, експерт Інституту Політичної Освіти, Надія Копаниця, тренер-фасілітатор. 

Завдання експертів  – навчити жителів Чернігівщини, які вболівають за своє майбутнє, писати грантові пропозиції і залучати фінанси донорських організацій. До речі, вже за кілька тижнів благодійний фонд "Майбутнє Чернігівщини" виступить у ролі фінансового донора для реалізації грантових проектів, які на форумах пишуть громадські активісти.

«Освітній проект, який організовує благодійний фонд «Майбутнє Чернігівщини»  – це інвестиція в майбутнє: сьогодні наші експерти вчать писати грантові пропозиції, завтра – громадські активісти почнуть вирішувати проблеми своїх громад. А щоб підтримати їх починання, благодійний фонд започатковує  конкурс на кращий проект. Усі райони області, які вже повчилися писати грантові заявки, можуть брати у ньому участь і надсилати на розгляд конкурсної комісії свої проекти, які вони презентували під час форуму. Кращі ідеї ми профінансуємо», зазначив голова наглядової ради благодійного фонду Ігор Базалінський.

І вже цими вихідними освітні форуми, започатковані благодійним фондом «Майбутнє Чернігівщини», пройдуть у Семенівці та Новгород-Сіверському.

Соломія Гончар

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини