Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 12:00:00

Про електронне декларування доходів держслужбовців та його переваги проведено інформаційно-освітню кампанію "Онлайн проти корупції"

23.07.2016   10:55Агенцiя

Навчання держслужбовців щодо подання нових електронних декларацій розпочали 22 липня, з Чернігова. Про це повідомили на прес-брифінгу, який пройшов в обласній державній адміністрації.

У планах організаторів – представників Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) і Проекту «Прозорість та доброчесність публічного сектору» Програми розвитку ООН в Україні – провести Всеукраїнську Інформаційно-освітню кампанію «Онлайн проти корупції» у 22-ох обласних центрах України. Це – навчальні тренінги для держслужбовців, суддів та прокурорів, а також одноденні виставки антикорупційних плакатів.

Розпочинаючи спілкування з журналістами, заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації Сергій Сергієнко зауважив, що відкритість органів державної влади, безперечно, сприяє викоріненню корупційних проявів.

– Громадськість має знати, як живуть чиновники, щоб запобігати корупційним діянням, – зазначив він, а також проінформував, що цього року нацполіція Чернігівщини склала 22 протоколи щодо неправомірних дій чиновників, з яких 2 – кримінальні провадження.

Заступник директора департаменту контролю та перевірки декларацій, моніторингу способу життя – начальник відділу Національного агентства з питань запобігання корупції Тетяна Шкребко повідомила про створення нового антикорупційного органу – НАЗК, який, за її словами, активно запрацює найближчим часом. Зокрема, саме його працівники за сприяння громадськості і здійснюватимуть перевірки достовірності поданих електронних декларацій держслужбовців. Вони ж, у разі необхідності, також консультуватимуть представників органів влади щодо процедури та правильності заповнення декларацій.

Тетяна Шкребко зазначила термін подачі електронних декларацій за 2015 рік – з 15-го серпня по 13-те жовтня 2016 року. Їх обов’язково мають заповнити як всі високопосадовці держави, так і народні депутати, судді, прокурори, слідчі, державні службовці та посадові особи місцевого самоврядування категорії А – Б. Після подачі декларації вони матимуть 7-денний термін, щоб при необхідності внести зміни і поправки.

Потім декларації будуть внесені до відкритого Єдиного державного реєстру і в певних випадках підлягатимуть повним перевіркам з боку НАЗК. Це, зокрема, стосуватиметься суб’єктів декларування, що займають відповідальне та особливо відповідальне становище, працюють на посадах з високим рівнем корупційних ризиків. Крім того, приводом для повних перевірок можуть бути відмови від надання необхідної інформації членами сім’ї, а також розбіжності, виявлені моніторингом способу життя. Саме на допомогу з боку громадськості у проведенні оцінки способу життя держслужбовців, його відповідності задекларованим даним і покладаються найбільші сподівання контролюючих органів.

Електронна декларація має суттєву відмінність від звичної щорічної декларації про доходи. Відтепер декларуються і заощадження в готівці (від 60 тисяч 900 гривень), і цінне рухоме майно (від 121 тисячі 800 гривень), і подарунки (від 6 тисяч 90 гривень). Також необхідно обов’язково зазначати незавершені об’єкти будівництва, для високопосадовців – майно, яке формально належить іншій особі, але контролюється чиновником.

Таким чином, із запровадженням електронної системи декларування нечисті на руку чиновники не матимуть перспектив роботи в органах державної влади. Таке переконання висловив керівник Проекту «Прозорість та доброчесність публічного сектору» Програми розвитку ООН в Україні Іван Пресняков. Також він зауважив, щодо введення електронного декларування – великий виклик, адже значно збільшено спектр даних, що вносяться в декларацію держслужбовців. Крім того, декларації стають публічними, доступними для кожного пересічного громадянина.

Організатори заходу висловили сподівання, що навчальний тренінг, який протягом дня проходитиме у Чернігові, допоможе представникам органів влади швидше розібратися з процедурою заповнення електронних декларацій. Друга ж його частина – презентація системи декларування вже для громадських активістів – спонукає їх до співпраці з контролюючими органами у разі виявлення фактів невідповідності задекларованих даних реальному способу життя держслужбовців.

У сквері імені М.М. Попудренка до уваги жителів міста та представників ЗМІ представники Проекту «Прозорість та доброчесність публічного сектору» Програми розвитку ООН в Україні представили виставку антикорупційних плакатів «Онлайн проти корупції».

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.