Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 22:07:15

Друга міжнародна науково-практична конференція "Україна – ЄС: сучасні технології, економіка, право"

25.04.2016   13:00Агенцiя

З 19 по 23 квітня в рамках діяльності Міжнародного консорціуму освітньо-наукової співпраці за ініціативи Чернігівського національного технологічного університету (Україна) та при координації Академічного товариства імені М. Балудянського (Словацька Республіка) відбулася Друга міжнародна науково-практична конференція «Україна – ЄС: сучасні технології, економіка, право».

Організаційний комітет конференції очолив Андрій Гаррійович Шевцов, професор, доктор педагогічних наук, начальник управління ліцензування та акредитації Міністерства освіти і науки України (Україна)

Партнерами конференції є освітньо-наукові інституції України (Міністерство освіти і науки України, Інститут демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України, Науково-дослідний центр індустріальних проблем розвитку НАН України, Івано-Франківський національний технічний університет нафти та газу, Громадська організація «Чернігів Європейський», Громадська організація «Всеукраїнський інститут євразійських досліджень та сходознавства»), Словацької Республіки (Технічний університет в Кошице, Центрально-Європейський університет, Університет безпекового менеджменту в Кошице), Польщі (Варшавська вища школа менеджменту), Болгарії (Військова академія імені Георгія Раковського), Грузії (Сухумський державний університет, Батумський державний університет імені Шота Руставелі, Батумський навчальний університет навігації).

Важливість розвитку всебічних відносин з Європейським Союзом для України не піддається жодному сумніву. На сьогодні стратегічний курс української влади відповідає євроінтеграційним прагненням українського народу – Україна впевнено крокує шляхом розбудови демократичного ладу та встановлення інституту громадянського суспільства. Україна наразі виходить на новий етап розвитку, проходячи еволюцію від реципієнта міжнародних технічних допомог до партнера – активного гравця в рамках творення та реалізації спільних проектів та програм. Переосмислення євроінтеграційної стратегії України потребує розробки сучасних підходів щодо впровадження європейських стандартів у різних сферах суспільного життя. Відтак, мета конференції: узагальнення напрацювань фахівців із актуальних питань та аспектів співпраці між Україною та Європейським Союзом у галузях сучасної інженерії, підтримки сталого розвитку, інновацій в освіті та соціальній роботі в аспекті психології, філософії, соціології, а також теорії та практики юридичної науки, міждисциплінарних підходів та сучасних поглядів щодо перспектив в економіці, управлінні, суспільному розвитку та охороні навколишнього середовища.

19 квітня 2016 року в м. Кошице Словацької Республіки відбулося урочисте відкриття конференції. Засідання відкривГолова організаційного комітету,  професор, доктор педагогічних наук, начальник управління ліцензування та акредитації Міністерства освіти і науки України Андрій Гаррійович Шевцов, який підкреслив, що «...процес європейської інтеграції України - це не лише вимога відповідності часу, а й висока стратегічна суспільна мета українського народу...». Андрій Гаррійович наголосив на важливості впровадження європейських норм і стандартів з метою підвищення конкурентоспроможності українських фахівців, а також побажав учасникам конференції наснаги в пошуках нових ідей, впевненості в своїх силах та новітніх результатів діяльності.

З вітальним словом виступив доктор економічних наук, професор, ректор Чернігівського національного технологічного університету Сергій Миколайович Шкарлет, який подякував партнерам за підтримку в розвитку міжнародних зв’язків університету, поділився університетськими надбаннями в сфері розширення міжнародної співпраці та побажав учасникам конференції здобути нові знання, ідеї та досвід і привнести їх до процесу реформування своєї держави.

З вітальними словами виступили провідні представники української та закордонної освітньо-наукової спільноти Співголови організаційного комітету конференції:

    Міхал Вархола, доктор наук, професор, президент Академічного співтовариства Михайла Балудянського (Словаччина);
    Мірослав Бадіда, доктор наук, професор, продекан машинобудівного факультету Технічного університету в Кошице (Словаччина);
    Мірослав Келемен, доктор наук, професор, ректор Університету охоронного менеджменту в Кошице (Словаччина);
    Ларіса Такаландзе, доктор економіки, професор, Спікер Ради Представників Сухумського державного університету (Грузія);
    Бадрі Гейчбаія, доктор економіки, асоційований професор, керівник департаменту управління бізнесом Батумського державного університету імені Шота Руставелі (Грузія);
    Кетеван Голетіані, кандидат технічних наук, професор, декан факультету логістики Батумського навчального університету навігації (Грузія);
    Натія Мікелтадзе, доктор філософських наук, професор, начальник служби забезпечення якості Батумського навчального університету навігації;
    Гіві Бакрадзе, доктор бізнес-управління, глава фінансів Європейського навчального університету (Грузія);
    Елла Марленівна Лібанова, доктор економічних наук, професор, директор Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В.Птухи НАН України, академік НАН України

На пленарному засіданні конференції з доповідями виступили:

    президент Академії фінансового управління, член-кореспондент НАНУ, доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України Тетяна Іванівна Єфименко;
    Доктор економічних наук, професор, директор Інституту економіки та управління в нафтогазовому комплексі Івано-Франківського національного технічного університету нафти та газу Ліліана Тарасівна Гораль;
    Доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри глобальної економіки, заслужений працівник сільського господарства України Наталія Михайлівна Вдовенко;
    Доктор юридичних наук, Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ Світлана Володимирівна Глущенко;
    Доктор юридичних наук, професор, заступник керівника апарату Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Валентин Васильович Сердюк;
    Кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри правового регулювання економіки Чернігівського національного технологічного університету Вадим Олександрович Коверзнев;
    Професор Технічного університету в Кошице Даніела Палашчакова.

Заслухавши доповіді, учасники активно дискутували з приводу напрямків та шляхів євроінтеграції України, а також з питань обміну європейським теоретичним та практичним досвідом.

Після пленарного засідання відбулося підписання меморандуму про співпрацю між Європейським навчальним університетом та Чернігівським національним технологічним університетом.

Наступні три дні конференції були присвячені секційним засіданням, розподіленим на три блоки: техніко-економічний, освітньо-управлінський та соціально-правовий: Секційні засідання були побудовані за міждисциплінарним підходом, завдяки чому учасники з різних галузей знань мали змогу долучитися до обговорення актуальних питань співпраці України та Європейського Союзу.

Всього в конференції особисто взяли участь 118 учасників (З них 74 – представники України, 27 – Словаччини, 11 – Грузії, 5 – Польщі, 1 – Республіки Білорусь).

Серед учасників: 35 докторів наук, 57 кандидатів наук, 3 докторанти, 9 аспірантів та 2 студенти.

23 квітня в завершальний день конференції після підведення підсумків секційних засідань учасники отримали міжнародні сертифікати за підписом словацької сторони.

Результати роботи секційних засідань конференції висвітлені в Міжнародному збірнику наукових праць «Україна – ЄС: сучасні технології, економіка, право».

Значення конференції полягає не лише в теоретичному доробку, але й у практичних результатах: розширенні освітньо-наукових контактів між представниками університетів України, Словаччини, Польщі та Грузії, договори та проекти договорів про співпрацю, угоди про організацію програм мобільності студентів, домовленості про підготовку спільних проектів та публікацій.

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини