Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 22:18:06

Відбувся семінар-навчання "Попередження посттравматичного стресового розладу в Україні"

14.04.2016   10:49Агенцiя

Основними принципами консультування воїнів, які повернулись із війни, поділився з психологами, соціальними працівниками та волонтерами американський психолог, коуч, постійний консультант Корпусу миру Роберт Френк Пьюселік.

Семінар-навчання для «Попередження посттравматичного стресового розладу в Україні» відбувся 13 квітня, в залі пленарних засідань облради.

Учасники семінару спробували за один день розглянути програму, розраховану на шість днів. А повний курс навчання проходить декілька років, по три дні на місяць. Щоб працювати з солдатами потрібно володіти 9-ма основними наборами навичок, з половиною яких гості ознайомились під час зустрічі з американським психологом.

Френк Пьюселік працював з ветеранами семи війн, Україна – восьма. Він вважає, що цей конфлікт дуже незвичний, адже воювати доводиться на своїй території, частково зі своїми колишніми співгромадянами. Відтак, це протистояння, з психологічної точки зору, набагато складніше, ніж ті, які він бачив раніше.

Ось деякі статистичні дані щодо ветеранів різних війн. Так, загальновідомо, що через самогубства загинуло більше ветеранів в’єтнамської війни, аніж безпосередньо у ході самої боротьби. Проходять через розлучення майже 50% учасників бойових дій. Також, вони більш за інших схильні до злочинів і можуть потрапляти до в’язниці. За словами Френка Пьюселіка, таке ж може чекати і на Україну. Якщо, звісно, психологи не навчяться технологій роботи з посттравматичними військовими станами.

— Я – ветеран в’єтнамської війни. Після повернення фізично я знаходився вдома, а розумово — залишався на війні. Я бачив жахливі сни, звинувачував себе в тому, що не зміг комусь допомогти вчасно. Я витратив 15 років, щоб вийти з цього страшного стану і почав допомагати й іншим, — розповідає Френк Пьюселік.

Повернувшись з війни, людина змінюється. Їй доводиться жити з тим, що вона бачила та робила. Тому, перш ніж повернутися додому, кожен воїн має пройти спеціальну програму реабілітації, щоб підготуватись до звичайного життя. А спогади, знання і навички, які солдат здобув, потрібно не стирати, а перетворювати в мудрість. І це головне завдання кожного лікаря-психолога.

Важливим залишається питання реабілітації родин та дружин військовослужбовців: Чи попереджають їх, що їх син, чоловік чи батько зміниться. І як у такому випадку зберегти родину? Очікуючи дзвінка від солдата з фронту, жінка, за словами психолога, «помирає тисячу разів». Тож, такі сім’ї також мають пройти «трансформацію» разом з чоловіками-солдатами.

Таким чином, на сьогодні від психологів багато у чому залежить, яким буде українське суспільство після завершення війни.



Довідково.

Френк Пьюселік – американський психотерапевт, автор технік консультування, призначених для роботи з ветеранами з ПТСР (пост травматичний стресовий розлад), з їхніми сім'ями та оточенням, автор розробок у галузі психотерапії та реабілітації алкогольної і наркотичної залежності.
Працював із ветеранами (та їх сім'ями) Другої світової війни, Кореї, В'єтнаму, Афганістану, Іраку. Його програми по роботі з ветеранами використовуються психологами американської армії. З 2014 року навчає лікарів, психологів, волонтерів та консультантів з різних куточків України консультувати і надавати допомогу ветеранам та їхнім родинам.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.