Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 14:44:00

Перший пам’ятник Софії Русовій в Україні встановлено на подвір’ї Ріпкинської гімназії

18.02.2016   10:31

Тривалий час вона була змушена жити далеко від рідної землі. Та Україна завжди залишалася в її серці, думках, в її праці. І ось нарешті Софія Русова – видатний педагог, просвітниця, громадська діячка повернулась на свою малу батьківщину. З нагоди 160-річчя славетної землячки на подвір’ї Ріпкинської гімназії встановлено пам’ятник.

Ідея встановлення пам’ятної скульптури виникла спонтанно. Якось на зустрічі «русівців» прозвучало: в Чернігові, мовляв, десь є погруддя Русової роботи скульптора Петра Пікуля. Директор гімназії Наталія Корж та її колеги-однодумці вирішили віднайти його. Їх зусилля не були марними. І відтепер Софія Русова вітатиме щодня гімназистів і викладачів, надихатиме на творчість і добрі справи.

Відкриття скульптури стало знаменною подією не лише для самого Ріпкинського району. Багато гостей приїхало з обласного центру та районів Чернігівщини, а також інших міст України.

— Ця подія — вагомий крок у популяризації творчої спадщини Софії Русової, — наголосив Микола Конопацький, начальник управління освіти і науки облдержадміністрації. — Пам’ятаймо, що найкраща пам’ять про велику нашу землячку – це використання її досвіду, наукових праць, творчі здобутки вчителів та успіхи учнів.

Софія Федорівна жила і працювала наприкінці 19-го – в першій половині 20-го століття. Та найважливіші принципи її педагогічної концепції виховання молодого покоління актуальні і сьогодні. В основу своєї педагогічної науки вона покладала принцип поваги до дитини. Адже здібності і таланти в учнях закладені самою природою, а талант педагога в тому, щоб розкрити їх з найбільшою користю для суспільства.

Ім’я Софії Русової носить школа в рідній Олешні, її вчення творчо застосовується у роботі навчальних закладів району. А в Ріпкинській гімназії успішно діє центр педагогічної спадщини великої просвітниці.

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.