Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 14:05:00

"Децентралізація: зміни заради майбутнього"

16.09.2015   11:27Агенцiя

14 вересня інформаційно-роз'яснювальний семінар "Децентралізація: зміни заради майбутнього" зібрав у читальній залі Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка науковців, економістів, освітян, бібліотечних та музейних працівників, студентську молодь.

Ярослав Жиденко, керівник офісу реформ у Чернігівській області зазначив, що процес децентралізації розпочався у минулому році. У квітні 2014 року Кабінетом Міністрів України була затверджена концепція реформування місцевого самоврядування, яка складається з трьох напрямків:
Перший – базовий: формування об'єднаних громад базового рівня адміністративно-територіального устрою України.

Другий – створення нових районів. В Чернігівській області їх може залишитись чотири-шість. Вони вирішуватимуть лише те, що відноситься до компетенції району: комунальна власність, вторинна медицина, школи-інтернати і т.д. Решта повноважень районів перейде до компетенції об'єднаних громад.
Третій напрямок – заключний, це області. По суті межі областей мінятися не будуть. Області перейменують в регіони. Тобто кількість обласних центрів така ж і залишиться. Змін зазнає лише форма управління.

Децентралізація на Чернігівщині надасть можливість укрупненим районам самостійно розпоряджатися коштами бюджету громади, видавати дозвільні документи та довідки в адміністративному центрі громади – такі переваги реального місцевого самоврядування обіцяє держава після проведення реформи децентралізації. За прогнозами завершення процесу децентралізації відбудеться до кінця 2017 року.

На закінчення Ярослав Жиденко відповів на численні запитання присутніх. Була переглянута література представлена на книжково-ілюстративній виставці "Адміністративно-територіальні реформи (АТР) в Україні починають втілюватись", яку організували працівники читального залу та відділу економічної літератури.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини