Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 19:30:53

Війна за право навчатися у школі. ВІДЕО

01.07.2015   10:24

Так званим «достойникам» Сосницького району війну оголосили жителі трьох сіл – Лави, Киріївка і Змітнів через те, що вже кілька сесій поспіль депутати райради хочуть закрити школи у цих селах.

Районний відділ освіти, який на стороні депутатів, озвучує свої аргументи на користь ліквідації навчальних закладів – для повноцінного існування освітньої галузі району не вистачає понад п’яти мільйонів гривень, крім того, не виплачено майже півтора мільйона зарплати за червень педагогам району. Вихід з цієї ситуації керівники Сосниччини вбачають у закритті малокомплектних шкіл. Тут знову була сесія і знову був конфлікт, а от на чию користь він закінчився – далі.

Освітня галузь Сосницького району нині переживає складі часи. На весь район залишилося десь півтори тисячі школярів і працює 20 навчальних закладів. І ось чергова сесія райради в рамках так званої «оптимізації мережі освітніх закладів» вже вдруге хоче закрити три школи–дев’ятирічки – Лавську, Киріївську і Змітнівську.

Селяни протестують. Натовпом вони йдуть до сесійної зали і обіцяють вийти звідти, лише якщо депутати не підтримають важливі питання порядку денного щодо закриття навчальних закладів. І тут знову виникає конфлікт, бо голова райради Геннадій Смаглюк ставить на голосування пропозицію провести сесію в закритому режимі. За присутніх змітнівчан, киріївчан і лавчан вступаються депутати райради.

Селяни таки залишилися в сесійні залі і стали слухати доповідь начальника районного відділу освіти Михайла Дуся. Він озвучує цифри, які тягнуть на дно освітню галузь району. Субвенція на рік складає трохи більше 18-ти мільйонів гривень, а вже понад 10-ть мільйонів навчальні заклади Сосниччини використали, не виплачено майже півтора мільйона зарплати за червень педагогам району, а ще близько 300 тисяч освіта заборгувала за комунальні послуги. Полатати всі фінансові дірки нема за що.

Але доповідь «начальника освіти» селяни не чують. У них своя позиція: хоч в цих сільських школах навчається не більше 20-ти дітей у кожній, це буде як страшний вирок для села.

Після годинної словесної суперечки голова райради нарешті ставить крапку у протистоянні селян і депутатів, поставивши питання на голосування.

Рішення не прийнято по жодній зі шкіл, які на цій сесії планували закрити. Оптимізація освітньої галузі у Сосницькому районі вже п’ятий рік поспіль проходить з великим боєм. Не уявляють, що буде далі, селяни. Їм хоч і вдалося відстояти три сільські школи, але питання по їх існуванню поки що у підвішеному стані.

 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини