Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 17 квітня, 02:36:46

Фахівці ендокринології обговорили новітні методи лікування та профілактики раку щитоподібної залози

23.04.2015   18:40Агенцiя

«Медичні наслідки Чорнобильської катастрофи. Стан здоров’я та шляхи його збереження у постраждалого населення області у відділений після аварійний період» — така тема науково-практичної конференції, що днями відбулась в Чернігівському обласному центрі радіаційного захисту та оздоровлення населення.

Під час техногенного вибуху на ЧАЕС в атмосферу потрапила велика доза радіоактивних елементів: стронцій, полоній, технецій, цезій. Але найбільше було радіоактивного йоду, який в організмі людини здатен поглинатися лише клітинами щитоподібної залози.

Після квітня 1986 року кількість людей із новоутвореннями та порушеннями функціонування щитоподібної залози дуже зросла. Тому відтоді зусилля медиків не лише України, а і без перебільшення, всього світу спрямовані на подолання післячорнобильського лиха.

Учасники конференції – провідні українські фахівці у галузі ендокринології та спеціалісти Чернігівщини обговорили новітні методи лікування та профілактики раку щитоподібної залози.

Заступник директора Інституту ендокринології та обміну речовин Валерій Терещенко зазначив, що до аварії на ЧАЕС серед 12-ти мільйонного дитячого населення України реєструвалося лише 10 випадків раку щитоподібної залози за рік. Тепер цю хворобу виявлено майже у тисячі дітей, причому більшість з них живуть у північних районах України, в т.ч. і на Чернігівщині.

— Тому разом із Американським інститутом раку ми реалізуємо програму «Вивчення впливу різних доз радіоактивного йоду на стан щитоподібної залози підлітків та дітей України». Зараз у нас на обліку перебувають понад 15 тис. пацієнтів, яких не менше, ніж раз на два роки ми ретельно обстежуємо. Прикро, але на ці 15 тис. припадає до 200 випадків раку щитоподібної залози, тобто, 1 рак на 65 обстежень. Це дуже і дуже багато. Тому для своєчасного виявлення хвороби і початку лікування необхідно обстеження проводити щорічно, – зазначив Валерій Терещенко.

Також учасники конференції обговорили питання надання спеціалізованої допомоги постраждалим від аварії на ЧАЕС та воїнам, що демобілізувалися з лав Українського війська і перебувають на лікуванні у закладах системи охорони здоров’я Чернігівщини.

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини