Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 12:39:11

Активна влада та пасивна громада: діалог у м. Мена розпочато

16.03.2015   08:53

13 березня в міста Мена, в залі засідань міської ради відбулись громадські слухання на тему «Влада та громада: інструменти взаємодії» за участю міського голови Федора Фесюна. Зокрема, мова йшла про перспективи ухвалення Статуту територіальної громади міста Мена.

Це вже третє слухання  в рамках проекту «Громадські слухання». Слухання відбулись у м.Ніжин, Новгород-Сіверський, Сониця. Ці міста об’єднує одне: інформаційний вакуум  між громадою та владою. Відсутність порталів та ресурсів, які б дозволяли отримувати інформацію про діяльність ради, її рішень. Чим менше місто тим більша ця інформаційна прірва. Однак, буває і навпаки. Місто Мена має картину з точністю та навпаки. Активна влада  і дуже пасивна громада.

Участь в слуханнях приймали міський голова Федір Фесюн, заступник міського голови Юрій Стальниченко, представники громадських інституцій Мени та Чернігова, а також представники засобів масової інформації.

Відкриваючи захід Тетяна Громова, голова ГО «Молодь – XXI століття», зазначила про необхідність налагодження діалогу між владою та громадою в будь-якомумісті, що дає змогу з одного боку громаді впливати на процес прийняття рішень, з іншого легко та ефективно ухвалювати рішення.

Міський голова Федір Фесюннаголосив “Враховуючи те, що в 2015 році буде проведено реформу місцевого самоврядування, все більшого актуального значення набуває вплив громади на міську владу. В Менській міській раді використовуються різноманітні способи ведення такого діалогу: звернення, оголошення, оприлюднення важливої для жителів інформації через ЗМІ та інтернет-ресурси (в т.ч. і офіційний сайт міської ради), організація прямих телефонних ліній, безпосереднєспілкування з працівниками міської ради та її депутатами, ін.. В свою чергуце приносить певний результат, який видно не тільки в прийнятих рішеннях ради.”

Виступаючи перед присутніми, Павло Пущенко, голова освітнього центру «Ініціатива», експерт з питань місцевого самоврядування  звернув увагу на діюче законодавство, яким регламентується робота, спрямована на взаємодію між владою та громадою, а також розповів про механізми, які для цього доцільно використовувати – це громадські слухання, загальні збори та місцеві ініціативи. Порядок їхпроведення слід визначити у статуті територіальної громади або ж в окремих положення хмісцевих рад.
 
Павло Пущенко проаналізував проект статуту територіальної громадиміста Мена, який вже декілька разів намагались затвердити, але з ряду причин, він так і не був прийнятий.

Депутат міської ради Валентина Новик розповіла присутнім як розроблявся проект статуту міста та що ставало на перепоні у його прийнятті. Після жвавої дискусії присутні зійшлися на думці, що на сьогодні в першу чергу варто розробит иположення про місцеві ініціативи та громадські слухання.

На закінчення заходу перед присутніми виступив Юрій Стальниченко, заступник міського голови, який наголосив: «Міська рада ніколи не відвертається від підтримки громадської ініціативи, і тому є підтвердження, але на жаль інколи ініціатива громадян проявляється після прийняття важливих рішень. Щобуникнути таких ситуацій, у міської ради є власний сайт, де публікуються як міськіновини так і проектирішень, з якимивартоознайомлюватись і вноситипропозиції в установленому законом порядку. Крім того є і власнасторінка на Фейсбуці. По можливості рішення публікуються в ЗМІ, або ж можна ознайомитись з прийнятими рішеннями, які стосуються всіх жителів міста, безпосередньо відвідавши міську ради».

На завершення заходу Юрій Валерійович подякував ініціаторам та учасникам заходу за змістовну роботу і висловив надію, що досить скоро містоМенавідчує ефект від продуктивного діалогу між міською владою та громадою. Враховуючи активність міської влади, положення та сам Статут територіальної громади міста Мена буде прийнятий найближчим часом.

Найближчі громадські слухання відбудуться у м. Корюківка 20 березня 2015 року.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини