Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 16:50:28

Військові лікарі й бійці-рятувальники десантних підрозділів проходять у Чернігові навчання з тактичної медицини

27.12.2014   10:38Агенцiя

Частина з цих військовослужбовців уже побували в зоні бойових дій на Донбасі, але зараз вони вчаться застосовувати найсучасніші спорядження й технології, які в більшості випадків поранень дозволяють все-таки рятувати життя солдатів, повідомила Чернігівська обласна Державна телерадіокомпанія.

Це – навчання, а не бойові дії, але інструктор Микола Ковальчук має і досвід порятунку бійців у «гарячих точках». Він показує, як при пораненні швидко зупинити кров, відновити дихання, у разі втрати крові поставити в польових умовах крапельницю з фізіологічним розчином, щоб поповнити запас рідини в організмі, зігріти й зафіксувати тіло в безпечному положенні для транспортування. На все 20 хвилин.

Є «золота година», протягом якої треба надати всю необхідну допомогу, аж до хірургічної операції в разі необхідності: тоді людина залишиться не тільки живою, а й збереже повноцінне здоров’я, не буде інвалідом, розповідає представник Державного науково-випробувального центру Збройних сил України в Чернігові Олександр Здір. На базі центру проходить навчання в рамках проекту під назвою «Медсанбат» з підготовки військових лікарів.

Саме ця частина проекту зібрала бойових лікарів з різних десантних підрозділів України. Ярослав Левченко — в цивільному житті анестезіолог, зараз мобілізований військовий лікар 25-ї Дніпропетровської аеромобільної бригади. Рятував товаришів у боях на сході, але отримані тут навички й обладнання досить нові й для нього.

Проект «Медсанбат» ініційований одним з благодійних фондів з метою навчити рятувати якнайбільше солдатських життів, застосовуючи весь сучасний світовий досвід. Офіційна кількість загиблих у боях на Донбасі українських військових – близько 1200, і у більшості випадків причина – втрата крові, коли кровотечу або не зупинили, або зупиняли неправильно, передавлюючи живі тканини.

Навчання проходили з жовтня і в зоні АТО, і в різних областях України, охопили півтори тисячі лікарів. Інструктують і українські, і зарубіжні фахівці з держав – учасників НАТО, як американець Патрік Челью.

Спеціалісти державного науково-випробувального центру ЗСУ, який з весни дислокується в Чернігові, мають на меті постійно залучати до себе кращих науковців і викладачів для навчання й підготовки кадрів – не тільки за своїм основним профілем – з авіаційної техніки, а й, як бачимо, з військової медицини й за іншими напрямками.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.