Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 06:10:59

Про роботу Чернігівського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

22.07.2014   11:21

На виконання Закону України "Про соціальну роботу з сім'ями, дітьми та молоддю", наказів Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту Чернігівський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді здійснює соціальний супровід сімей та осіб, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Діяльність центру спрямована на раннє виявлення, оцінку потреб, надання соціальних послуг та здійснення соціального супроводу сімей, які потребують сторонньої допомоги. Про це доповідала на засіданні виконавчого комітету міської ради 21 липня директор Центру Тетяна Кузнецова-Молодчая.

Для забезпечення комплексної допомоги відпрацьовано механізм співпраці ЧМЦСССДМ із суб'єктами соціальної роботи, закладами соціального спрямування, державними установами та громадськими організаціями, які надають соціальні послуги.

З метою проведення комплексної, ґрунтовної роботи міським ЦСССДМ ведеться облік сімей, які опинились у складних життєвих обставинах, інформація до якого надходить з державних установ, неурядових організацій та особисто від громадян міста.

Так, у І півріччі 2014 року на обліку Центру перебували 505 родин та осіб, в яких виховується 699 дітей. Для визначення потреб дитини та сім’ї за звітний період здійснено 1409 соціальних інспектувань. Соціальним супроводом Центру у зазначений час охоплено 369 кризових родин, у яких – 453 дитини.

Центром відпрацьовано механізм співпраці зі службами у справах дітей та відповідними підрозділами органів внутрішніх справ для своєчасного виявлення фактів насильства або жорстокого поводження з дітьми.

При Чернігівському пологовому будинку працює Консультаційний пункт Центру, який проводить комплекс заходів щодо профілактики безвідповідального батьківства, збереження родинних стосунків, а також, попередження відмов від новонароджених дітей.

Серед основних проблем сімей та осіб, які потребують соціального супроводу, директор Центру назвала сімейні конфлікти та насильство у сім’ї, бездоглядність дітей, порушення батьками прав дітей, втрата членами родин життєвих орієнтирів через безробіття, відсутність житла та ін.

Головним завданням Центру є професійна допомога клієнтам у визначенні причин власних проблем і подальший спільний пошук можливостей для їх вирішення шляхом надання комплексу соціальних послуг: психологічних, юридичних, соціально-педагогічних, інформаційних, соціально-медичних та ін.

Збільшується також кількість звернень від неповнолітніх та молоді, які перебувають або звільнились з місць позбавлення волі, чи відбувають покарання без позбавлення волі. Перш за все, це проблеми отримання паспортів та реєстрації, працевлаштування, житлово-майнові питання, налагодження контактів з родичами. У звітному періоді відповідні послуги отримали 342 клієнти.

У полі зору працівників міського ЦСССДМ перебуває 115 осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (віком від 18 до 23 років), та 197 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, яким надаються відповідні соціальні послуги.

У переліку соціальних проблем, які вирішують працівники міського центру СССДМ є проблема ВІЛ-інфекції та СНІДу. Родини, в яких є ВІЛ-позитивні, відносяться до родин з медико-соціальними проблемами.

Важливим напрямком діяльності центру є здійснення просвітницько-профілактичної роботи щодо попередження складних життєвих обставин. Спільними зусиллями центру, партнерів та волонтерів формується позитивний інформаційний простір у місті шляхом виготовлення та розповсюдження соціальної реклами.

Дієвими партнерами ЧЦСССДМ у наданні допомоги сім’ям, які перебувають у складних життєвих обставинах, як зазначила Т. Кузнецова-Молодчая, є 16 громадських та релігійних організацій, які долучаються до вирішення проблем конкретних сімей: надання тимчасового притулку, гуманітарної допомоги, оформлення тимчасової реєстрації.

Заслухавши і обговоривши доповідь директора Чернігівського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, виконком міської ради визнав його роботу одним із пріоритетних напрямків його діяльності та рекомендував центру спільно з відповідними службами та структурними підрозділами міської ради забезпечити ефективну діяльність щодо соціальної підтримки сімей та осіб, які опинилися у складних життєвих обставинах.
 

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини