Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 13:54:53

Українська естетична думка у світлі досліджень Чернігівської естетичної школи

22.02.2014   14:19

Про розвиток вітчизняної естетики, її напрямки та особливості йшлося під час презентації колективної праці чернігівських науковців «Історія української естетичної думки».

Захід відбувся в приміщенні Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів 20 лютого 2014 року. Книга присвячена 200-річчю від дня народження Т.Г. Шевченка.

«Це чи не єдине видання за останні тридцять років, в якому представлена не просто історія естетики як науки, а історія саме естетичної думки, – зазначив професор кафедри гуманітарних дисциплін Чернігівського національного технологічного університету, доктор філософських наук, професор, головний редактор монографії Володимир Личковах. – Автори намагалися показати відображення естетичної думки в культурних та мистецьких артефактах, літературних текстах, ментальності, світогляді, повсякденному побуті».

Під час презентації автори-науковці розповідали про концепцію дослідження в цілому та про специфіку роботи над окремими розділами книги. Ця колективна монографія стала однією із спроб створення цілісної та системної історії естетичної думки України з найдавніших часів до початку ХХІ століття. Показано основні етапи формування донаукової і наукової естетики, особливості українського естетичного дискурсу в його зв’язках з етнокультурою, мистецтвом, літературно-художньою критикою. Основні ідеї, принципи і понятійний тезаурус української естетичної думки аналізуються в контексті вітчизняних духовних традицій та впливів європейського культурного спадку.

Участь в обговоренні взяли науковці, викладачі, аспіранти, студенти гуманітарних і художньо-творчих спеціальностей, журналісти, працівники бібліотек та музеїв м. Чернігова.
 

Останні новини Чернігівщини

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.

Станція технічного обслуговування "GARAGE" у Чернігові 09:38

Завдяки програмі «Власна справа» урядового проєкту єРобота тисячі українців вже здійснили свої мрії про власний бізнес. Ми радіємо кожній новій підприємницькій ініціативі і пишаємося кожним грантером.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:23

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди, 2 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

Рух автотранспорту по вулиці Любецькій планують відкрити у травні 09:11

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради на засіданні 24 квітня погодив дозвіл на продовження перекриття вул. Любецької від Ріпкинської до Широкої до 31 травня 2024 року.