Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 04:09:59

Якщо лісу не допомагати, він буде силу і красу втрачати

01.07.2013   16:30Агенцiя

Наприкінці червня, напередодні Дня Конституції, відбулося нагородження школярів – переможців і лауреатів конкурсу “Людина та ліс”. Урочисте дійство проходило у ДП “Добрянське лісове господарство”, нашому еколого-просвітницькому центрі, в якому збираються не лише чернігівські лісівники, а їх юна зміна.

Вже восьмий рік поспіль, за ініціативи Державного агентства лісових ресурсів України, Товариства лісівників України та за підтримки Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, проводиться Всеукраїнська акція “Майбутнє лісу у твоїх руках!”.

Основний її захід – посадка дерев і створення нових лісів – проходив з 21 березня (Всесвітній день лісівництва) до 20 квітня (День довкілля).

Проведення Акції надає можливість не лише підвищити поінформованість громадськості щодо надзвичайної ролі лісів, але й привернути увагу суспільства до проблем їх збереження та примноження. Важливо, що в цей час представники влади, громадськості і засобів масової інформації та учнівська молодь власноруч створюють свої ділянки майбутнього лісу.

У цьому році в акції “Майбутнє лісу у твоїх руках!” на Чернігівщині взяли участь 1226 осіб, з них школярів та студентів – 547, представників громадських організацій –113, місцевої влади – 188, ЗМІ – 51, інших природолюбів – 387. Вони створили 91,3 га лісових насаджень.

Крім посадки дерев, проводилися різноманітні культурно-пізнавальні заходи, ознайомлення з діяльністю лісогосподарських підприємств.

Особливе значення надається конкурсу на кращий малюнок і твір на тему “Людина та ліс”.

Згідно з Положенням про проведення щорічної Акції Державного агентства лісових ресурсів України “Майбутнє лісу у твоїх руках!”, вже другий рік рішення про нагородження переможців різних заходів приймається організаторами заходу.

У травні відбувся І-й етап конкурсу на кращий малюнок та твір на рівні державних лісогосподарських підприємств обласного управління серед учнів загальноосвітніх навчальних закладів ( малюнок малювали вихованці 1-4 класів, а твір писали школярі 6-7 класів). Діти-переможці нагороджені цінними подарунками, а заохочувальні премії одержали більшість учасників. Це – на місцевому рівні.

Роботи, яким було присуджено перші місця за кращий малюнок та твір, відправлялися до обласного управління лісового та мисливського господарства.

А на початку червня міжвідомчим засіданням організаційного комітету Чернігівського ОУЛМГ, управління освіти і науки Чернігівської обласної державної адміністрації визначено три перших місця на кращі дитячий малюнок та твір.

І ось настав довгоочікуваний день нагородження переможців конкурсу. Для підлітків – це справжнє свято з привітаннями та подарунками. І дорослі, й діти зібралися в актовій залі адмінприміщення Добрянського держлісгоспу.

Перший заступник начальника Чернігівського ОУЛМГ, головний лісничий Юрій Пономаренко подякував школярам за гідну участь у конкурсі і передав дітям найщиріші побажання від імені начальника управління Валерія Лозицького. Зокрема, Юрій Борисович зазначив, що поліська молодь тягнеться до лісу. Учні не лише активно працюють на весняній чи осінній посадці дерев, а й у творах і малюнках підтверджують свою любов до лісу.

А Олена Соронович, заступник начальника обласного управління освіти і науки, у свою чергу, вдячно говорила про працівників лісової галузі, які опікуються школярами. Вона відмітила, що таких подарунків, які отримують учні-переможці від чернігівських лісівників, їм ніхто більше не дарує.

“Кількість тих, хто бажає взяти участь у конкурсі “Людина та ліс”, весь час зростає”–, поділилася директор Чернігівської станції юних натуралістів Людмила Трегубова. – Два роки тому Валерій Лозицький запевняв, що у кожному держлісгоспі буде створено по 2 учнівські лісництва. Ми переконалися, що Валерій Григорович слово тримає: скільки колективів юних природолюбів вже зявилося…”

Слід додати, що роботи, які зайняли перші місця, відправлені в Державне агентство лісових ресурсів України – для участі в ІІІ-ому етапі конкурсу.

Переможці за кращий малюнок:

І-е місце – Анна Ярчук ( 7 років, 2-А клас, Семенівська гімназія № 2) – малюнок “Росте берізка біла і шепоче” (ДП “Семенівське лісове господарство”). Нагороджена смартфоном.

ІІ-е місце – Богдан Харицький (8 років, 2-Б клас, Вертіївська ЗОШ І- ІІІ ступенів, ніжинський район) – малюнок “Людина та ліс” (ДП “Ніжинське лісове господарство”). Нагороджений комп’ютерним планшетом.

ІІІ-є місце – Іван Калюжний (8 років, 2-А клас, Галайбинська ЗОШ І-ІІІ ступенів, Бортнянський район) – малюнок “У лісовому царстві” (ДП “Борзнянське лісове господарство”).

Нагороджений мікрохвильовою піччю.

Переможці за кращий твір:

І-е місце – Назар Сергійко (14 років, 8-А клас, Щорська ЗОШ І-ІІІ ступенів №1) – твір “Людина та ліс” (ДП “Корюківське лісове господарство”).

Нагороджений відеокамерою.

ІІ-е місце – Альбіна Ященко (14 років, 8 клас, Семаківська ЗОШ І-ІІІ ступенів, Ріпкинський район) – твір “Урочище “Ясенське” (ДП “Чернігівське лісове господарство”).

Нагороджена мобільним телефоном.

ІІІ-є місце – Богдана Борисенко (12 років, 6 клас, Перелюбська ЗОШ І-ІІІ ступенів, Корюківський район) – твір “Людина та ліс” (ДП “Холминське лісове господарство”).

Нагороджена принтером для комп’ютера.

Визначено також 6 лауреатів.

За кращий малюнок:

Остап Шарикін (8 років, 2-Б клас, Остерська гімназія, Козелецький район) – малюнок “Рости лісочок” (ДП “Остерське лісове господарство”).

Анатолій Гробок (9 років, 3-й клас, Перепинська ЗОШ І-ІІ ступенів, Городнянський р-н) – малюнок “У нашій дружбі – наше майбутнє” (ДП “Городнянське лісове господарство”).

Дарія Савченко (10 років, 4-А клас, Семенівська гімназія № 2) – малюнок “Якщо лісу не допомагати – він буде красу втрачати” (ДП “Семенівське лісове господарство”).

За кращий твір:

Оксана Котляр (12 років, 7-й клас, Добрянська ЗОШ І-ІІІ ступенів, Ріпкинський район) – твір “Людина та ліс” (ДП “Добрянське лісове господарство”).

Андрій Гришай (15 років, 8 клас, Макишинська ЗОШ І-ІІ ступенів, Городнянський район) – твір “Людина та ліс” (ДП “Городнянське лісове господарство”).

Олександр Латишев (14 років, 8 клас, Щорська ЗОШ І-ІІ ступенів) – твір “Людина та ліс” ( ДП “Корюківське лісове господарство”).

Всі лауреати нагороджені дипломами Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства, Чернігівської обласної ради товариства лісівників України.

На завершення цього чудового дня головний лісничий Добрянського держлісгоспу Денис Землянко провів гостей еколого-просвітницькою стежкою і показав теплиці з декоративно-садивним матеріалом та саджанцями сосни звичайної, а також ознайомив з готельним комплексом “Берізка”.


Володимир Перевязко, головний спеціаліст відділу лісового господарства Чернігівського ОУЛМГ

 

 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини