Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 06:09:41

Перший археологічний польовий семінар “Історична реконструкція – стародавній Ніжин”

25.06.2013   07:39Агенцiя

Перший археологічний семінар розпочав свою роботу, щоб з’ясувати дату заснування Ніжина

Щоб встановити більш-менш точну дату та місце заснування нашого міста – в стінах НДУ ім. М. Гоголя зібрались всі ті, хто досліджує та цікавиться історією створення Ніжина.

Це викладачі та науковці Чернігівського педагогічного університету, інституту археології НАН України, Ніжинського державного університету, Центру пам’яткознавства НАН України та УТОПІК, Чернігівського обласного історичного музею та Національного архітектурно-історичного заповідника “Чернігів стародавній”.

Майже рік тому на території Ніжина в районі Комуни археологам вдалось знайти й розкопати оборонний рів. Це справжній “ключик” до розгадки дати заснування міста. Та встановити вік самої знахідки поки що не можуть. Тому й зібрали всіх фахівців-ніжинознавців, щоб разом “пролити” світло на дату заснування міста.

Кожен науковець вивчав та досліджував лише частину історії нашого міста. Тож поки що жоден з них не може назвати дату, коли тут зародились найперші поселення. “Головне завдання семінару – скласти в єдину картину всі ті знання та напрацювання всіх дослідників стародавнього Ніжина, бо найбільшою метою для місцевих археологів – встановити більш-менш точну дату заснування міста”, – каже доцент кафедри всесвітньої історії НДУ Іван Кедун.

Після “теоретичної частини” про історію міста науковці приступлять до практичної – відвідають минулорічну знахідку на Комуні. Й спробують знайти чи помітити в тому оборонному рові щось нове.

Але, щоб приблизно вказати на вік стародавньої “конструкції”, пояснює Іван Станіславович, треба знайти на її“дні” кераміку. А для цього необхідно дуже багато часу та зусиль. Та всі дослідники стародавнього й літописного Ніжина впевнені, що одного разу їм таки вдасться додати до вже відомих подій на сторінках історії ще одну дату – дату заснування Ніжина.

http://www.uezd.com.ua/page/pershij-arxeologichnij-seminar-rozpochav-svoyu-robotu-shhob-zyasuvati-datu-zasnuvannya-nizhina.html

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини