Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 05:41:07

Особливості зовнішнього незалежного оцінювання 2013 року

24.04.2013   08:22

23 квітня відбулося засідання прес-клубу “Ділове слово”, присвячене зовнішньому незалежному оцінюванню, яке проходитиме у червні 2013 року. Участь у заході взяли директор Київського регіонального центру оцінювання якості освіти Світлана Сакаєва та проректор Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К. Д. Ушинського Ірина Лисенко.

Ірина Лисенко поінформувала учасників засідання про основні напрями співпраці інституту з Київським РЦОЯО, які полягають передовсім у поширенні інформації про зовнішнє незалежне оцінювання, проведенні семінарів для координаторів ЗНО, апробації тестових завдань, забезпеченні присутності представників правоохоронних органів та медичних працівників у пунктах тестування.

Світлана Сакаєва розповіла про графік проведення та нововведення зовнішнього незалежного оцінювання 2013 року, основні аспекти, на які слід звернути увагу абітурієнтам під час підготовки до ЗНО-2013 та участі в ньому, результати пробного тестування 2013 року.

Зокрема, вона повідомила, що для проходження тестування у 2013 році у Чернігівській області зареєструвалося 8628 абітурієнтів. При цьому частка випускників попередніх років, що планують брати участь у ЗНО, зросла до 15%. Найбільше абітурієнтів зареєструвалося для проходження тестування з української мови і літератури – 8490. Суттєво зросла кількість абітурієнтів, які при реєстрації обрали фізику та всесвітню історію. І далі високою залишається кількість охочих складати тестування з математики.

Для проходження зовнішнього незалежного оцінювання зі світової літератури – предмета, що цього року вперше виноситься на тестування – зареєструвалося 258 абітурієнтів.

Тестування розпочнеться 3 червня (хімія) та завершиться 27 червня (світова література). До 5 липня 2013 року буде оголошено результати учасників основної сесії зовнішнього оцінювання, до 16 липня – результати абітурієнтів, які братимуть участь у додатковій сесії.

Серед нововведень цьогорічного ЗНО – можливість подання заяв щодо участі у тестуванні особами, які у поточному році навчаються або проживають за кордоном.

Абітурієнти, які за релігійними переконаннями не можуть взяти участь у тестуванні в суботу, отримали змогу зареєструватися для складання відповідних тестів під час додаткової сесії. Цим правом, зокрема, скористалися 7 осіб з Чернігівщини.

Світлана Сакаєва звернула увагу на те, що абітурієнти, які виявили бажання складати тести однією з мов національних меншин, отримають зошит лише цією мовою. Тестовий зошит українською мовою видаватися не буде. У Чернігівській області лише менше 1% абітурієнтів вибрали для проходження тестування мову, відмінну від української.

З метою недопущення порушень під час проходження ЗНО цього року посилюватиметься контроль на пунктах тестування. Для цього, зокрема, використовуватимуться і металодетектори.

Інформацію про місце, дату та час початку проведення зовнішнього незалежного оцінювання з кожного предмета буде вказано в запрошенні-перепустці для участі в ЗНО, які надсилатимуться поштою не менше, ніж за три тижні до початку проведення тестувань. Абітурієнти також матимуть можливість роздрукувати запрошення зі своїх інформаційних сторінок, розміщених на сайті Українського центру оцінювання якості освіти.

Для допуску на пункт тестування абітурієнт повинен мати при собі документи, які необхідно пред’явити на вході до пункту:
документ, що засвідчує особу, серія й номер якого зазначені в Сертифікаті зовнішнього незалежного оцінювання;
Сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання 2013 року;
запрошення-перепустку для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні.

Світлана Сакаєва наголосила, що у разі відсутності оригіналів документа, що засвідчує особу, або Сертифіката зовнішнього незалежного оцінювання абітурієнт не допускається до пункту тестування.

Окрему увагу директор Київського РЦОЯО приділила результатам пробного тестування. Вона зазначила, що взяти участь у ньому виявили бажання 43,6% випускників 2013 року.

У зв’язку із надзвичайно складними погодними умовами, що значно ускладнили проведення пробного ЗНО у Чернігівський області, заплановане на 23 березня тестування було відмінено та проведено 6 квітня 2013 року. Завдяки налагодженій системі інформування, яка використовується Київським РЦОЯО, всі учасники пробного тестування були повідомлені про його скасування протягом 15 хвилин шляхом SMS-розсилки.

 

Зовнішнє незалежне оцінювання 2013 року


Зовнішнє незалежне оцінювання проходитиме у червні 2013 року.

У 2013 році у Чернігівській області зареєструвалося 8628 абітурієнтів (2012 – 9314), із них 6707 випускників загальноосвітніх навчальних закладів (84,3% від загальної кількості, у 2012 – 86,8%) та 1921 випускник минулих років (при 1423 у 2012). В середньому абітурієнти обрали 3,6 предмета. Найбільше абітурієнтів зареєструвалося для проходження української мови і літератури – 8490. Суттєво зросло число абітурієнтів, які при реєстрації обрали фізику – із 1701 у 2012р. до 1921 у 2012 р., всесвітньої історії – із 225 до 275. 258 абітурієнтів зареєструвалися на проходження зовнішнього незалежного оцінювання із світової літератури. І далі високим є число бажаючих складати тестування із математики – 5314 проти 5400 у минулому році.

Тестування розпочнеться 3 червня (хімія) та завершиться 27 червня (світова література).

Графік проведення зовнішнього незалежного оцінювання розміщено на сайті Українського та регіональних центрів оцінювання якості освіти.

Зовнішнє незалежне оцінювання з трьох предметів – іноземні мови (08.06), географія (15.06) та фізики (22.06) – буде проведено в суботу.

Тестування з української мови і літератури, історії України та математики відбудеться у 2 сесії.

У 2013 до переліку предметів тестування введено новий предмет – світова література.


Графік проведення ЗНО – 2013
3 червня хімія
5, 6 червня українська мова і література
8 червня іноземні мови (англійська, німецька, французька, іспанська)
10 червня російська мова
12, 13 червня математика
15 червня географія
17 червня всесвітня історія
19, 20 червня історія України
22 червня фізика
25 червня біологія
27 червня світова література

Абітурієнти, які з поважних причин, визначених Порядком проведення зовнішнього незалежного оцінювання в 2013 році, не змогли взяти участь в основній сесії зовнішнього незалежного оцінювання, можуть протягом 5 робочих днів, включаючи день проведення тестування, подати до відповідного регіонального центру заяву із проханням надати їм можливість скласти тест під час додаткової сесії зовнішнього незалежного оцінювання, долучивши до заяви документи на підтвердження наявності таких поважних причин.

Додаткову сесію зовнішнього незалежного оцінювання буде проведено з 4 до 11 липня 2013 року.


Нововведення

У 2013 році особи, які у поточному році навчаються або проживають за кордоном, можуть взяти участь у зовнішньому незалежному оцінюванні під час основної або додаткової сесії за їхнім вибором. У Чернігівській області дві особи подали заяви щодо складання тестування в Україні, зареєструвавшись на 7 предметів.

Абітурієнти, які за релігійними переконаннями не можуть взяти участь у тестуванні в суботу, можуть зареєструватися для складання відповідних тестів під час додаткової сесії. За релігійними переконаннями 7 осіб з Чернігівщини зможуть взяти участь у додатковій сесії.

На інформаційних сторінках абітурієнтів, які вказали на необхідність здійснення перекладу інформаційного бюлетеня, розміщено бюлетень, укладений мовою, вибраною під час реєстрації.

Звертаємо увагу, що абітурієнти, які виявили бажання складати тести однією з мов нацменшин, отримають лише зошит цією мовою. Тестовий зошит українською мовою видаватися не буде.

Буде підвищено контроль на пунктах тестування щодо недопущення порушення процедури проходження зовнішнього незалежного оцінювання.

Певні зміни відбулися і в змістовій частині проведення ЗНО.

Зменшено кількість завдань в тестах з історії України та всесвітньої історії (з 60 до 55), відповідно й часу на їх виконання буде відведено менше (135 хвилин замість 150).

Не зважаючи на зменшення кількості завдань з фізики (з 36 до 34), час на виконання тесту залишиться тим самим (180 хвилин). Зменшено кількість завдань, де можливе вгадування відповідей, шляхом розвантаження цієї частини тесту від завдань, що потребують громіздких обчислень.

З метою підвищення точності вимірювання за рахунок удосконалення критеріїв оцінювання власного висловлення в тестах з української мови та літератури й російської мови та з іноземних мов переглянуто систему оцінювання власного висловлення.


Основні аспекти, на які слід звернути увагу абітурієнтам під час підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання 2013 року та участі у ньому:

Інформацію про місце, дату та час початку проведення зовнішнього незалежного оцінювання з кожного предмета буде вказано в запрошенні-перепустці для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні. Запрошення-перепустки надсилатимуться поштою не менше ніж за три тижні до початку проведення тестувань. Абітурієнти також матимуть можливість роздрукувати запрошення зі своїх інформаційних сторінок, розміщених на сайті Українського центру оцінювання якості освіти.

– Для допуску на пункт тестування абітурієнт повинен мати при собі документи, які необхідно пред’явити на вході до пункту тестування:
– документ, що засвідчує особу (паспорт або свідоцтво про народження, серія й номер якого зазначені в Сертифікаті зовнішнього незалежного оцінювання);
– Сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання 2013 року;
– запрошення-перепустку для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні.

У разі непред’явлення зазначених вище документів або пред’явлення їх копій абітурієнт не допускається до пункту тестування.

Збережено процедуру подання апеляційних заяв:
апеляції на порушення процедури зовнішнього незалежного оцінювання, яка подається у пункті тестування;
апеляція щодо результатів, яка подається протягом трьох днів із моменту офіційного оголошення результатів ЗНО з певного предмета;
апеляція на порушення процедури реєстрації, яка подається протягом 14 днів з часу отримання відмови із регіонального центру.

До 5 липня 2013 року буде оголошено результати учасників основної сесії зовнішнього оцінювання, до 16 липня – результати абітурієнтів, які брали участь у додатковій сесії.

 

Пробне тестування 2013 року

Для участі у пробному ЗНО бажаючі здійснили оплату 4864 тестувань. Найбільше майбутні абітурієнти обирали тестування з української мови і літератури – 1769 осіб, математики – 1088 та історії України – 680 осіб. Виявили бажання взяти участь у пробному зовнішньому оцінюванні 43,6% випускників 2013 року проти 36,6% у минулому році.

Пункти пробного тестування були створені на базі загальноосвітніх та вищих навчальних закладів у 18 районах Чернігівської області та у містах Чернігові, Прилуках, Ніжині.

У зв’язку із надзвичайно складними погодніми умовами, що значно ускладнили проведення пробного ЗНО у Чернігівський області тестування 23 березня було відмінено та проведено 6 квітня 2013 року. У цей день на тестування з української мови і літератури, біології, фізики, російської мови, всесвітньої історії, однієї з іноземних мов (за вибором): англійської, німецької, французької, іспанської з’явилися (взяли участь та отримали тестові матеріали) 95,6% від числа зареєстрованих учасників.

30 березня 2013 року відбулося пробне зовнішнє незалежне оцінювання з математики, історії України, хімії, географії, світової літератури. На тестування з’явилися (взяли участь та отримали тестові матеріали) 97,1% від числа зареєстрованих учасників.


Київський регіональний центр оцінювання якості освіти

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини