Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 21:51:36

Психолог – звичайна професія чи покликання?

20.04.2013   08:27Агенцiя

Хто такий психолог, для кого він працює та які проблеми допомагає вирішувати? – на ці та багато інших актуальних запитань журналістам допомогли знайти відповідь учасники круглого столу “Психологічні послуги в Чернігові: тенденції та перспективи”, що провів медіа-центр “Моє місто” з нагоди всеукраїнського Дня психолога (23 квітня).

В обговоренні цієї теми взяли участь фахівці різних напрямків.

З представниками чернігівських ЗМІ спілкувалися, зокрема: директор Чернігівського тренінгового центру взаємовідносин Вадим Ванарха, психолог і психотерапевт, тренер Чернігівського тренінгового центру взаємин Тетяна Назаренко, психотерапевт Людмила Колесник, психолог-консультант Тетяна Довга (тренінговий центр “Діалог”), керівник Оздоровчого центру “Фенікс” Ольга Ігнатенко, фахівець з “пісочної терапії” Тетяна Круговець (центр “РозУмка”), психологи Ніла Боровець і Наталя Волинець з Центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді.

На початку роботи круглого столу журналісти з’ясували, що психолог у широкому розумінні – спеціаліст в сфері консультування та діагностики психічно здорових людей. Він використовує у своїй роботі різноманітні методи терапії та не призначає лікувальні препарати. Якщо коротко охарактеризувати ці аспекти, то психологічне консультуванняце – допомога у визначенні проблеми, що привносить дискомфорт у наше життя; допомога в пошуках життєво важливих цілей; допомога в пошуках ресурсів для вирішення тих чи інших проблем. Психодіагностика – це визначення психофізіологічних та емоційних станів; з’ясування психологічних проблем; визначення особливостей особистості (характер, темперамент); оцінювання інтелектуальних і професійних здібностей тощо.

Залежно від досвіду та професіоналізму, психолог може допомогти людині обрати сферу діяльності та взагалі визначити подальших життєвий шлях (намітити цілі в роботі, кар’єрі, особистому житті, стосунках з рідними та друзями тощо). І таких фахівців у нашій країні стає все більше. Однак чому ж люди мають сумніви в ефективності та необхідності їх робота та й взагалі не дуже довіряють психологам?

Одна з причин, на думку деяких учасників обговорення в тому, що у людей на основі американських фільмів сформувався хибний шаблон: психолог – це людина, яка вас вислухає, погодиться з тим, що є проблема, поставить ряд стандартних запитань, і візьме за це чималі гроші. А от чи допоможе? Тому часто ми вирішуємо, що краще піти до друга чи подруги, які також можуть дати слушну пораду. Однак те, що добре для однієї людини, може нашкодити іншій. Психолог бачить проблему в цілому, враховує риси особистості клієнта та ситуацію, але не дає порад. Спільно з клієнтом він знаходить найкращий шлях виходу з проблеми, при цьому вибір у діях завжди залишається за самою людиною.

Чому компетентні фахівці-психологи не дають порад? Тому що порада – це відповідальність, – пояснює психотерапевт Людмила Колесник. Якщо психолог візьме її на себе, то таким чином зніме з клієнта, і в результаті людина перестане бути вільною у своїх діях. Психолог допомагає клієнту усвідомити, що саме він несе відповідальність за все, що відбувається в його житті. А вже далі триває пошук шляхів вирішення конкретної проблеми. Психолог допомагає людині усвідомити себе (свої сильні та слабкі сторони), своє місце в житті, а також зрозуміти, що саме заважає їй бути щасливою, коханою, здоровою, багатою.

Вихід завжди є – таким принципом керуються в роботі з клієнтами тренери та психологи, котрі працюють у нашому центрі. Вони використовують індивідуальний і груповий підхід – залежно від вибору клієнта. Кожен з учасників стає більш успішним у стосунках з оточуючими, більш реалізованим у професійній діяльності та щасливішим у родині, – розповів Вадим Ванарха, директор Чернігівського тренінгового центру взаємовідносин. – На цьому ринку в Чернігові ми працюємо з 2004 року. За цей час наші тренінги пройшли понад 2500 чоловіків і жінок. У нас висококваліфіковані тренери, котрі навчалися в м. Санкт-Петербург і мають досвід роботи від 5 до 20 років. Клієнт сам обирає напрям розвитку – особистісний ріст, розвиток емоційного інтелекту, бізнес-тренінги, тренінги для сучасних батьків та інші.

Пріоритетом у своїй діяльності психолог Тетяна Довга вважає тренінги для жінок, консультування на тему взаємин чоловіка й жінки, родинних стосунків. “Тема побудови щасливих гармонійних взаємин в парі та в родині, світ жінки – це те, що важливо для кожної жінки, яка хоче бути коханою та щасливою, – розповідає психолог. – Я проводжу не тільки тренінги “Мистецтво бути Жінкою”, “Створюючи себе нову”, але й унікальний тренінг усвідомленої сексуальності “Сто щасливих субот”. Це дуже відверта розмова про те, як відкрити в собі Жінку, бути впевненою у собі, сексуальною, налагодити й урізноманітнити інтимне життя”.

Про те, що таке “пісочна діагностика” розповіла психолог, фахівець центру “РозУмка” Тетяна Круговець: “Часто людина не може зрозуміти та визначити джерело своїх труднощів, болю або конфлікту. Пісочна терапія дозволяє представити в образах те, що відбувається у внутрішньому або зовнішньому світі людини. Всі ми родом з дитинства і основна частина наших проблем проросла в нього глибоким корінням. “Повернення до дитинства” дає можливість пояснити багато причин нашої поведінки, вчинків; з дитинства людина черпає свій енергетичний потенціал.

Як це відбувається? В процесі індивідуальної роботи в настільній пісочниці за допомогою фігурок людей, тварин, казкових персонажів і природних матеріалів людина моделює свій внутрішній світ, переносячи назовні внутрішні конфлікти, проблеми та напругу.

Навіщо це потрібно? Ця робота дозволяє усвідомити й осмислити ситуацію, створює “міст” між несвідомим і усвідомлюваним, внутрішнім і зовнішнім, духовним і фізичним, і дає можливість клієнтові від ролі “жертви обставин” перейти до ролі “творця” свого життя! Завдяки творчому самовираженню відбувається пошук шляхів вирішення проблем і розвитку особистості, зниження тривожності, підвищення самооцінки й впевненості у собі”.

Щаслива людина – це здорова людина, – вважає керівник Оздоровчого центру “Фенікс” Ольга Ігнатенко, що популяризує в нашому місті такий напрямок, як психосоматика. Вже ні для кого не секрет, що майже 80% хвороб виникають внаслідок стресів, саме їх і відносять до психосоматичних. В центрі “Фенікс” клієнтам допомагають повернути здоров’я за допомогою релакс-терапії, тілесної та танцювально-рухливої психотерапії. Тож психологічні послуги в Чернігові – різноманітні, і кожен може обрати те, що йому найбільше підходить його душі.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини