Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 16 вересня, 21:55:17

Штучний інтелект і робота чернігівських медіа: нові стосунки з новими інструментами

30.07.2024   12:02Агенцiя

Інструменти штучного інтелекту вже полегшують та пришвидшують вироблення контенту чернігівським медійникам. Але знань та навичок по роботі з інструментами ШІ більшості медійників ще недостатньо. Тому запит на відповідне навчання є дуже високим.

Протягом червня - липня 2024 року регіональний хаб Інституту масової інформації “Медіабаза Чернігів” організував тренінги для чернігівських медіа на тему інструментів штучного інтелекту.  Навчання на тему ШІ викликало великий інтерес в чернігівських медійників і організаторам навіть довелося провести додатковий модуль.  Заразом  ІМІ поцікавився у чернігівських журналістів, як інструменти ШІ допомагають їм в роботі.

Впевнені користувачі та початківці в роботі з ШІ

У редакцій різний досвід та практика використання інструментів ШІ. Хтось вже використовує на постійній основі, а хтось лише після тренінгу від “Медіабаза Чернігів” починає перші кроки. Одними з перших інструменти ШІ почали застосовувати в редакції Суспільне Чернігів.   За словами редактора новин Суспільне Чернігів Гордія Єрмака, у  редакції  використовують  ChatGPT та різноманітні застосунки для розшифровки відео та аудіо. В перспективі бачать створення власного чату для рерайтів в одному стилі, навчивши ШІ на статтях Суспільного.

На телеканалі “Новий Чернігів” за допомогою інструментів ШІ планують сформувати власну закриту бібліотеку відеоархіву телеканалу. “Це дозволить журналістам без проблем, дуже швидко працювати з архівними відео, синхронами та текстами для підготовки аналітичних сюжетів та програм, а також орієнтуватися в архівному відео телеканалу”, - розповіла редакторка телеканалу  Надія Шатун.

Також на телеканалі  вже використовували Ші для підготовки текстів історичних нарисів про Чернігів, для озвучки цитат і підбору музичного супроводу у програмі «Вулиці нашого місті», для розшифровки синхронів та визначення тайм кодів необхідних для сюжету цитат спікерів, а також  підбиру  заголовки до текстів і перевірки граматики.

Загалом найпоширенішим застосуванням інструментів ШІ серед чернігівських медійників є робота з текстом та аудіо. Програми дозволяють швидко і якісно перетворювати аудіо в текст, структурувати текст та запропонувати кілька варіантів заголовків.

Людмила Ковальчук, редакторка "Нові горизонти" (Коропська громада): У нашій роботі  найморочливіше - розшифровувати диктофонний запис. Пробувала розшифровувати  аудіотекст із диктофону за допомогою turboscribe.ai.   Зекономила годин дві-три. Також я попросила GPT придумати мені пять заголовків до мого матеріалу про прийомну родину. То він за одну хвилину придумав такі гарні заголовки, що важко вибрати, який з них кращий”.

Оксана Стельмах, видання “Чернігівський монітор”: “Дуже сильно допомагають інструменти, які перетворюють аудіо в тексти. Особливо, якщо це довгі записи. ШІ значно полегшує розшифровку, а потім ще може допомогти узагальнити великі обсяги інформації. Звичайно, що текст потім доопрацьовується, переписується, але я тепер значно менше витрачаю часу на розшифровку”.

Допомагають інструменти ШІ чернігівським журналістам і з опрацюванням великих текстів та написання анотацій. Своїм досвідом поділився журналіст Владислав Савенок, сайт “Свобода FM”.

“Найбільше порадував  чат ZeroGPT. Він створив  анотацію опублікованих  творів у новому числі журналу «Літературний  Чернігів». На відміну від  Gemini, його анотація була влучна і детальна, з вдало підібраними характеристиками майже всіх літературних творів. Тобто, ZeroGPT  виконав за 5 хвилин ту роботу, на яку  витрачалося пару днів марудної праці з підбиранням епітетів і характеристик. Ще 10 хвилин на правку та додавання деяких додаткових характеристик -  інформативний матеріал був готовий”, - розповів він.

Візуалізація та ілюстрації

Візуалізація, створення ілюстрацій для текстів - ще один напрям, де в нагоді стають інструменти ШІ. Як розповів редактор сайту “Челайн” Павло Солодовник, в якості експерименту в редакції використовують  GPT 4 і генератор озвучування Clipchamp.

Наприклад, для ілюстрації публікації про історію Ніжинського козацького полку було згенеровано зображення за допомогою ШІ.

 

(Ілюстрація створена ШІ до статті про історію Ніжинського козацького полку, скріншот з сайту Челайн)

Владислав Савенок каже, що  інструмент Gemini врахував всі його запити до створення  ілюстрації.

“Gemini допоміг створити картинки і виконував  усі прохання. Наприклад, створив фотографію дітей у спеку. Однак, за стандартами журналістики, обличчя дітей не можна показувати без згоди батьків. Тож попросили ШІ повернути  дітей, щоб вони на ілюстрації стояли спиною до  глядача. І Gemini  бездоганно виконав завдання”, - розповів він.

 

(Ілюстрація створена ШІ, скрін з сайту “Свобода FM”)

Політики щодо використання ШІ чернігівські редакції ще не приймали

Представники опитаних чернігівських редакцій заявляють, що поки не мають затверджених політик використання ШІ. Але в окремих редакція, наприклад Челайн, є правило обов'язково вказувати, якщо під час створення контенту використовувалися інструменти ШІ.

Нагадаємо, що на початку 2024 року Мінцифра разом з партнерами та профільними експертами розробила рекомендації з відповідального використання штучного інтелекту в медіа. Мета — ознайомити українських журналістів з актуальними міжнародними практиками в цій сфері. Серед основних принципів — прозорість використання систем ШІ, чітке розмежування авторського та згенерованого нейромережею контенту, пріоритет людського фактора під час створення матеріалів, а також саморегуляція медіа в разі взаємодії з цією технологією.

Рекомендовані інструменти ШІ для роботи журналістів

Павло Бєлоусов, експерт з цифрової безпеки в Nadiyno.org, під час тренінгів для чернігівських медійників порадив низку сервісів-асистентів журналістів:

ChatGPT (http://chatgpt.com) – штучний інтелект, що може писати тексти, створювати візул, але краще використовувати платну версію,

Copilot (https://copilot.microsoft.com/ ) – виконує ті самі функції, що й ChatGPT, але є безкоштовним,

Gemini (https://gemini.google.com/?hl=uk ) - версія Google,

ZeroGPT (https://www.zerogpt.com/ ) – сервіс, за допомогою якого можна перевірити, чи написаний текст ШІ,

Pinpoint (https://support.google.com/pinpoint/answer/11948320?hl=uk ) – допомагає розшифровувати відео- та аудіофайли,

Vizard (https://vizard.ai ) – допомагає розшифровувати аудіо- й відеофайли,

Рerplexity (https://www.perplexity.ai/ ) – така собі «база знань».

 Павло Пущенко, регіональний представник Інституту масової інформації в Чернігівській області

 

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО ”Інститут масової інформації” та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Останні новини Чернігівщини

У Прилуках поліцейські викрили чоловіка, який незаконно отримав лікарські наркотичні засоби на 500 тисяч гривень для подальшого збуту 11:50

Співробітники відділу кримінальної поліції встановили схему, за якою 34-річний місцевий мешканець систематично здобував «товар» для наркоторгівлі. Впродовж 2021-2023 років зловмисник отримав у медзакладах майже 500 блістерів обмежених в обігу таблеток метадону.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:47

Протягом минулої доби зареєстровано 79 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 4 дорожньо-транспортні пригоди та 74 пожежі. Внаслідок цих подій 5 осіб постраждали.

На Чернігівщині браконьєр за допомогою електроструму наловив 83 кг риби на понад 180 тис.грн 11:15

15 вересня 2024 року Чернігівським рибоохоронним патрулем під час проведення рибоохоронного рейду на водоймах Прилуцького району викрито грубе порушення Правил рибальства.

“Rock залежність” у філармонійному центрі 09:13

Зануритися в море енергії та драйву рок-концерту, де потужні гітарні рифи поєднуються з пристрасними звуками рояля, віолончелі, скрипки, запросили чернігівських глядачів учасники харківського проєкту “Rock залежність”.

Виключення з реєстру єдиного податку за порушення умов діяльності 09:07

Щодо анулювання реєстрації платника єдиного податку шляхом виключення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу у разі не виконання обов’язку щодо виключення заборонених видів діяльності або переходу на сплату інших податків і зборів

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини