Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 21:55:31

Чотири громади області приєдналися до швейцарсько-українського проєкту DECIDE

29.03.2023   11:07Агенцiя

Чернігівська область стала п'ятим регіоном-партнером швейцарсько-українського проєкту DECIDE – «Децентралізація для розвитку демократичної освіти».

Переможцями конкурсного відбору стали Березнянська, Коропська, Менська та Чернігівська територіальні громади. Усі вони отримають експертну підтримку в розробці та реалізації освітніх стратегій, а за потреби – стратегії розвитку громади.

Крім того, педагоги громад пройдуть навчання з питань демократії та прав людини, активного громадянства. Для працівників органів управління освітою, голів громад і депутатів місцевих рад передбачені тренінги та консультації на різну тематику.

Презентація проєкту DECIDE громадам-переможцям та освітянській спільноті області відбулася сьогодні в ОДА за участі заступниці генеральної директорки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва, керівниці напрямку співробітництва з країнами Близького Сходу, Північної Африки та Європи Андреа Штудер.

Проєкт спрямований на підтримку реформ в освіті та процесів децентралізації. Як зазначила пані Андреа Штудер, ці сфери — серед ключових напрямів допомоги. Наразі ще одна ініціатива — ремонт/оновлення укриттів у закладах освіти — перебуває на етапі розгляду у парламенті Швейцарії.

Перший заступник начальника Чернігівської ОВА Костянтин Мегем подякував за підтримку Швейцарії, в тому числі й за прихисток наших громадян, які вимушено покинули свої домівки.

    «Ми високо цінуємо внесок усіх європейських країн, в тому числі й Швейцарії, у відновлення та розвиток Чернігівщини. Оскільки область зазнала суттєвих руйнувань, зокрема і серед закладів освіти  — це близько 140 пошкоджених або зруйнованих об’єктів, — участь у цьому проєкті для нас актуальна», — наголосив Костянтин Мегем і коротко охарактеризував наявну ситуацію.

Серед викликів він назвав організацію освітнього процесу в 40-кілометровій прикордонній зоні, де близькість ворога не дозволяє навчатися офлайн. Ускладнює процес і низька щільність населення та розгалуженість закладів освіти, внаслідок чого виникає потреба у підвозі дітей з віддалених населених пунктів. Нині області потрібно понад 60 шкільних автобусів, які частково втрачені під час бойових дій або ж використані для потреб армії. А ще — облаштування укриттів безпосередньо в школах або ж модульних конструкцій.

Особливо на нагальності вирішення проблем з укриттями та безпекою на території навчальних закладів наголосив начальник Чернігівської міської військової адміністрації Дмитро Брижинський.

Розповідаючи про DECIDE, менеджерка проєкту Валентина Полторак сказала, що на регіональному рівні разом з ОВА створюватиметься план, який допоможе побачити можливості з відновлення освіти на майбутні п’ять років. Тобто, буде надана експертна підтримка в розробці Стратегії відновлення та розвитку освіти області, а також розвитку міжмуніципальної співпраці громад у сфері освіти. У межах співпраці також планують надавати експертну підтримку з питань управління освітою для всіх територіальних громад Чернігівської області.

    «У громадах-партнерах, їх чотири, ми будемо працювати над моделлю ефективного сучасного управління освітою. Напрямів багато. Зокрема, першими кроками будуть тренінги в рамках ініціативи «Громадський бюджет на дитячі мрії», які розпочинаються вже наступного тижня. Кожній з чотирьох громад ми даємо мільйон гривень на реалізацію учнівських соціальних проєктів. Для нас важливо, що навіть під час війни є можливість за підтримки уряду Швейцарії втілювати дитячі мрії, давати такі інструменти дітям, через які вони зрозуміють свою причетність до життя громади і країни в цілому. Ми б дуже хотіли, щоб школа в кожній громаді стала таким собі центром громадянської активності, — поділилася Валентина Полторак. — Разом з Цюріхським педагогічним університетом вже понад 15 років розвиваємо такий напрям, як освіта для демократичного громадянства, освіта з прав людини. Ми його будемо запроваджувати в усіх 4 громадах-партнерах. А далі сподіваємося поширити цей досвід в інших громадах області».

Також у планах: створення у громадах піклувальних рад, основна функція яких — дбати про те, щоб освітній процес був забезпечений усім необхідним. Такі ради вже є у тергромадах, де проєкт реалізується з 2020 року. Ці ради працюють при органах місцевого самоврядування, фактично акумулюючи всі тематичні запити. До піклувальних рад обирають активних громадян, небайдужих до сфери освіти, в тому числі й  батьків. У жодному разі — не вчителів та керівників.

    «Це сприятиме оперативному розв’язанню, можливо, часто побутових проблем, але від яких залежить і якість навчання, і комфортність того середовища, в якому діти перебувають щодня», — зауважила Валентина Полторак.

Довідково. DECIDE – це швейцарсько-український проєкт «Децентралізація для розвитку демократичної освіти». Мета проєкту – створення ефективної системи управління освітою у територіальних громадах. DECIDE реалізується консорціумом ГО DOCCU HP Agilent 8114A Programmable Pulse Generator, 15MHz та Цюріхським педагогічним університетом (PHZH) за підтримки Швейцарії, представленої Посольством Швейцарії в Україні.

Проєкт охоплює двадцять територіальних громад Чернігівської, Івано-Франківської, Луганської, Полтавської та Одеської областей. Його перша фаза триватиме до січня 2025 року.



Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.