Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 23:21:57

Пенсіонери області отримають оновлені виплати

16.03.2023   11:19Агенцiя

З 1 березня поточного року проведені індексації пенсій та щомісячних страхових виплат, підвищено розміри мінімальних пенсій по інвалідності колишнім військовослужбовцям та постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, а також збільшено рівень мінімальних пенсійних виплат окремим категоріям пенсіонерів.

Цивільні пенсії, призначені відповідно до законів України, перераховуються із застосуванням коефіцієнта збільшення середньої заробітної плати в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується для обчислення пенсій, у розмірі 1,197.

Підвищенню підлягає основний розмір пенсії, тобто без урахування надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації пенсії, доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, щомісячної доплати до пенсії, адресної допомоги до пенсійної виплати та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством.

Зазначаємо, що для цивільних пенсіонерів зростає не вся сума пенсії, а тільки зарплата, яка використовується у формулі розрахунку. У кожному випадку все залежить від індивідуальних показників: виду пенсії, розміру зарплати, кількості років стажу.

З 1 березня 2023 року розміри пенсій військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової служби) та членів їхні сімей підвищуються на коефіцієнт збільшення 1,197. На цей же коефіцієнт також підвищено:

    мінімальні розміри пенсій по інвалідності особам з інвалідністю з-поміж військовослужбовців строкової служби;
    мінімальні розміри пенсій по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи;
    щомісячні страхові виплати потерпілим від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, та особам, які мають право на страхові виплати в разі смерті потерпілого, відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Доплати до пенсій
До пенсій, призначених відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» за зверненнями, що надійшли до 31 грудня 2022 року включно, розмір яких не підвищився з 1 березня 2023 року, встановлюється щомісячна доплата в розмірі 100 грн.

Доплати до мінімальних розмірів виплат пенсіонерам
З 1 березня встановлюються доплати до мінімальних розмірів виплат пенсіонерам:

    віком від 65 років, які не працюють та мають стаж 30/35 років (для жінок/чоловіків) — до 3120 грн;
    віком від 80 років, які мають стаж 20/25 років — до 3120 грн;
    віком від 70 до 80 років, які мають стаж 30/35 років — до 3000 грн;
    віком до 70 років та мають стаж 30/35 років — 2760 грн;
    особам з інвалідністю I групи — 2760 грн;
    іншим категоріям пенсіонерів, які не працюють (незалежно від віку та стажу) — до 2520 грн.

Пенсіонери, старші 70 років, розмір пенсій яких не перевищує 10 340 грн, також продовжать отримувати доплати:

– віком від 70 до 75 років — 300 грн;
– віком від 75 до 80 років — 456 грн;
– віком старше 80 років — 570 грн.

Пенсіонери, які працюють
Пенсіонерам, які працюють та на 1 березня 2023 року набули право на проведення перерахунку пенсій, з урахуванням не менш як 24 місяців страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії або якщо після призначення (попереднього перерахунку) пройшло не менше двох років, відповідні перерахунки пенсій проводяться з 1 квітня 2023 року, після надходження до Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування відомостей про нарахування та сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за І квартал 2023 року.

Державні службовці, працівники органів місцевого самоврядування
З 1 липня будуть проіндексовані на коефіцієнт 1,197 спеціальні пенсії для науковців, державних службовців, працівників органів місцевого самоврядування (без урахування надбавок, підвищень, доплат до пенсій, встановлених законодавством).

Важливо! Розмір збільшення в результаті перерахунку пенсії з 1 березня встановлюється в межах максимального розміру пенсії, визначеного законом (20 930 грн), та не може бути меншим за 100 грн і більшим за 1500 грн.

Перерахунки пенсій проводяться автоматично, за матеріалами пенсійних справ, без додаткових звернень пенсіонерів до органів Пенсійного фонду України.

Виплати оновлюються згідно з постановою Кабміну від 24 лютого 2023 року № 168.

За повідомленням Головного управління
 Пенсійного фонду України в Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини