Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 14:03:52

Увага! За працевлаштування окремих категорій безробітних- компенсація

09.03.2023   11:52Агенцiя

З 29 січня 2023 року набрали чинності зміни до Закону України «Про зайнятість населення», які в тому числі гарантують роботодавцям компенсаційні виплати за працевлаштування окремих категорій зареєстрованих безробітних.

Відтак, роботодавці можуть отримати 3 види компенсаційних виплат, а саме:
1) компенсація фактичних витрат у розмірі ЄСВ , але не більше подвійного розміру мінімального страхового внеску (2948 грн.), запрацевлаштування строком не менше ніж на 2 роки за направленням служби зайнятості наступних категорій громадян, які перебувають у статусі безробітного понад 1 місяць:
•    один з батьків або особа, яка їх замінює і:
-    має на утриманні дитину (дітей) віком до шести років;
-    виховує без одного з подружжя дитину віком до 14 років або дитину з інвалідністю;
-    утримує без одного з подружжя особу з інвалідністю з дитинства (незалежно від віку) та/або особу з інвалідністю I групи (незалежно від причини інвалідності);
•    діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування;
•    особи, звільнені після відбуття покарання або примусового лікування;
•    особи, яким до настання права на пенсію за віком залишилося 10 і менше років;
•    особи, яким виповнилося 15 років та які за згодою одного з батьків або особи, яка їх замінює, можуть, як виняток, прийматися на роботу;
•    особи, стосовно яких згідно із Законом встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, після їх звільнення;
•    осіб, які перебувають у статусі безробітного понад шість місяців ( з 29.04.2023 р.).

Загальна тривалість виплати компенсації становитиме 12 місяців впродовж наступних 2-х років і надається за кожний непарний місяць роботи з дня працевлаштування безробітного.
У службі зайнятості підрахували економічний ефект від отримання цієї компенсації:за 1 особу можна отримати від 1474 до 2948 грн. на місяць. Загальна сума компенсації становитиме від 18 до 35 тисяч грн.

2) компенсація 50% фактичних витрат на оплату праці, але не більше розміру мінімальної заробітної плати(6700 грн.),при працевлаштуванні за направленням служби зайнятості строком не менше ніж на 1 рік зареєстрованих безробітних, які перебувають у цьому статусі понад 1 місяць і належать до таких категорій:
•    особи з інвалідністю, які не досягли пенсійного віку;
•    учасники бойових дій.
•    особи, яким до настання права на пенсію за віком залишилося не більше 5 років.

Загальна тривалість виплати компенсації становитиме 6 місяців впродовж наступного року і надаватиметься за кожний непарний місяць роботи з дня працевлаштування безробітного.
Економічний ефект від отримання цієї компенсації:приміром, за працевлаштування 1 особи із з/п 12000 грн. місячний розмір компенсації складе 6000 грн., загалом же роботодавець отримає 36000 грн.

3) компенсація (з 29.04.2023 року)50% мінімальної заробітної плати (3350 грн.)при працевлаштуванні за направленням центру зайнятості зареєстрованого безробітного із числа осіб:
•    віком до 25 років, які сумарно мають страховий стаж не більше 12 місяців;
•    віком до 35 років – на перше робоче місце;
•    звільнених із строкової військової або альтернативної (невійськової) служби – на перше робоче місце після такого звільнення.

Загальна тривалість виплати компенсації становитьне більше 6 місяців за умови збереження гарантій зайнятості особи протягом періоду, що перевищує виплати у два рази, і надається за кожний непарний місяць роботи працівника.
Економічний ефект від отримання цієї компенсації:розмір компенсації за 1 особу становить 3350 грн. на місяць, за 6 місяців з дати працевлаштування сума компенсації складе 20100 грн.


 За детальноюінформацієюзвертайтеся за телефоном (0462)77-90-25 або на наш канал онлайн-підтримки в Telegramhttps://t.me/pitrymkaDSZChernigiv

Чернігівський обласний центр зайнятості

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.