Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 22:01:49

Взимку містяни будуть з теплом: роботу ТЕЦ відновлять попри численні обстріли потужностей російськими військовими

27.06.2022   18:09Агенцiя

Тепло в квартирах абонентів ТЕЦ цього опалювального сезону буде.

Над цим зараз працюють органи місцевого самоврядування та власне робітники теплогенеруючого підприємства, адже, аби забезпечити проходження осінньо-зимового періоду, необхідно виконати значні обсяги робіт, які в декілька десятків разів є більшими, ніж у минулі роки, а також потребують сотень мільйонів гривень.

    — Містяни повинні бути з теплом і вони з ним будуть, а також із гарячою водою. Я вибачаюсь за те, що так трапилося, що в літній час ми не можемо забезпечити теплу воду, самі розумієте, є руйнації і фінансові складнощі також. Тому вибачте за незручності, — прокоментував ситуацію заступник Чернігівського міського голови Віктор Геращенко.

Російські військові обстрілювали Чернігівську ТЕЦ з перших днів широкомасштабного вторгнення на територію України, починаючи з 28 лютого. Окупант зробив усе можливе, аби залишити в найкоротші терміни місто без електроенергії та тепла.

Потужності цього майнового комплексу систематично піддавалися мінометним та ракетним обстрілам. Внаслідок чого зруйновано головний трансформатор, який забезпечує подачу електроенергії у місто, пошкоджено обладнання для подачі вугілля, обладнання хімічного та турбінного цехів, відділу зв'язку та диспетчеризації, котельного і цеху теплових та підземних комунікацій.

Внаслідок ворожих обстрілів зруйновано головний трансформатор, який забезпечував місто електроенергією

На відновлення ТЕЦ, за оцінками експертів, потрібно близько 803 млн грн, говорить Віктор Геращенко.

    — На сьогодні вирішується питання по Кабміну виділення перших 100 млн грн для того, щоб ми пройшли опалювальний період. З голосу, в п'ятницю, доповіли, що Кабінет Міністрів проголосував за виділення цих грошей на відновлення трансформатора, повністю електричної частини для того, щоб  можна було працювати і над виробництвом електроенергії і теплової.

Крім того, тривають роботи з перевірки внутрішньобудинкових мереж у всіх 598 багатоповерхівках, які обслуговує Чернігівська ТЕЦ. Внаслідок вимушеної зупинки підприємства тепло перестало надходити у домівки ще у березні, що могло стати причиною розмерзання систем і ці несправності, у випадку їх виявлення, треба усунути. Чим власне наразі спільно і займаються ЖЕКи та тепловики.

 
Чернігівську ТЕЦ повертають в управління міста

Паралельно з підготовкою потужностей ТЕЦ, тепломереж, теплопунктів та внутрішньобудинкових систем до опалювального сезону розпочато процедуру розірвання договору оренди з фірмою “ТЕХНОВА” і повернення комплексу в управління міста. Ці процеси не впливають один на одного і не завадять тепловикам підготуватися  до холодного періоду.

    — Зважаючи, що є значні пошкодження, акціонер фірми “ТЕХНОВА” звернувся до міської ради на предмет розірвання договору оренди.  Створена була комісія, відповідно до “Закону про оренду комунального майна”, яка на сьогоднішній день працює. Перший етап — інвентаризація основних засобів, а потім — незалежна оцінка і незалежний державний аудит. Також ми виносимо на найближчу сесію питання створення комунального   підприємства і 1-го жовтня воно має запрацювати.

    Я хотів би звернутися до людей, аби вони чітко розуміли: сам комплекс завжди був на балансі Фонду комунального майна Чернігівської міської ради, він просто був переданий в оренду, тому ми його повертаємо. Паралельно йде підготовка до опалювального сезону, — пояснив Віктор Геращенко.

Заборгованість, кредиторська і дебіторська, яка є у ТЕЦ — предмет державного аудиту, після здійснення якого і буде прийматися рішення хто її сплачуватиме, говорить заступник Чернігівського міського голови.
Опалювальний сезон буде без вугілля

Внаслідок відсутності вугілля на ТЕЦ і неможливості його постачання на підприємство через воєнні дії на території України, теплогенеруюче підприємство цього сезону працюватиме, використовуючи природній газ.

    — На жаль, його прийдеться проходити на природному газу. По-перше, це через відсутність самого вугілля взагалі, складність в тому, що поставити його неможливо через воєнні дії, а по-друге — на ТЕЦ пошкоджено подачу вугілля, на яку потрібно близько 140 млн для того, щоб його відновити, — пояснив Віктор Геращенко.

 
ТЕЦ відремонтують, але шукають можливості для побудови нової із сміттєпеперобним заводом

    — Для того, щоб побудувати ТЕЦ такого розміру на 210 МВт, потрібно більше 200 млн євро. Однозначно, таких коштів немає, та і часу у нас обмаль. Ми відновлюємо те обладнання, яке працювало, щоб забезпечити проходження опалювального періоду.

    Перспектива, це поряд на території ТЕЦ будівництво блоку, який працюватиме на альтернативному виді палива, а також паралельно сміттєпереробний завод, який в перспективі повинен готувати RDF-паливо, яке також можна буде спалювати в цьому котлі. Але це перспектива, думаю післявоєнна, хоча цим питанням ми вже почали займатися,  — повідомив заступник Чернігівського міського голови.

Зокрема, це питання Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко обговорював на Всесвітньому економічному форумі у Давосі, під час спілкування з Міністром енергетики та цифрового розвитку Кабінету Міністрів Швеції

    Прес-служба Чернігівської міської ради
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини