Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 15:11:27

Громади Чернігівщини розповіли, яку допомогу отримують від різних партнерів і організацій

24.06.2022   09:41Агенцiя

Сіверські громади по-різному пережили рашистську навалу. В одних – люди сповна відчули на собі звірства окупантів, в інших – унаслідок обстрілів чи бомбардувань зруйноване житло та різні споруди.

Між тим, на щастя, є й такі, які війну чули лише здалеку. Та, попри ступінь пережитого, нині важко всім громадам, адже можливості бюджетів обмежені, а кошти вкрай потрібні не те що на розвиток, а на виживання. Тож невипадково громади починають співпрацювати з різними партнерами – побратимами, різними фондами, міжнародними або вітчизняними, з благодійниками. Тож далі про те, як працюють громади в цьому напрямі та яку допомогу отримують.  

Роман Боюн, староста Бірківського старостинського округу

Ми ще більш-менш нормально пережили вторгнення на Чернігівщину, бо на нашій території не було бойових дій. Хоч продовольче забезпечення було не найкраще. Хліб нам довозили, спершу безкоштовно надавали – ділили хліб між населенням. На території громади також проживали внутрішньо переміщені особи, на них також розподіляли хліб. А потім наша менська пекарня «Хлібок» уже почала завозити хліб більш-менш нормально. Нині люди живуть своїм життям, багато внутрішньо переміщених осіб уже виїхали додому, до Чернігова.

До нас переважно люди з Чернігова від війни тікали. 157 осіб було зареєстровано.

Щодо допомоги, то особисто я допомагав оформляти декількох людей на допомогу від ЮНІСЕФ. Це багатодітні сім’ї, родини, з дітьми до двох років і сім’ї, в яких виховується дитина-інвалід. Деякі люди вже й отримали цю допомогу.
І, звісно, допомога від ООН для внутрішньо переміщених осіб. Допомагаємо з оформленням, бо пенсіонери зазвичай не можуть самі впоратися, адже треба це робити на смартфоні чи комп’ютері. Тож допомагали з реєстрацією людей на цю допомогу.

І з 1 червня в застосунку «Дія» в розділі єДопомога можна зареєструватися, є організації міжнародні, які можуть надати людям допомогу, а можуть і не надати. На їхній розсуд.

Мінсоцполітики співпрацює з цими організаціями. І це непросто, що всім підряд роздають допомогу, а відбувається верифікація даних – чи це пенсіонер, чи інвалід, чи багатодітна сім’я. А потім уже фонд вирішує, чи виплачувати цю допомогу.

Олександр Кодола, голова Ніжинської громади

Допомога, звісно, потрібна, і над цим ми почали працювати з перших днів воєнного вторгнення на територію нашої області. Тому ми співпрацюємо з різними міжнародними фондами, з містами-партнерами як в Україні, так і за кордоном.

Це польські міста-побратими, латвійські. Ось щойно в нас завершився візит посла Франції до міста Ніжин. Ми його запросили з метою співпраці та надання підтримки у відновленні нашого міста. Тому використовуємо максимально всі можливості. Фінансово допомогу нам не надавали.

Але програма U-LEAD із Європою надавала технічну допомогу – генератори, електроінструмент для комунальних підприємств.

Міжнародний фонд Солідарності з Республіки Польща надав нам 20 генераторів, медичне обладнання, аптечки. Все це було розподілене між усіма освітніми, медичними закладами.

А частину передали на Збройні Сили України, Службу безпеки.

Ємності для питної води ми просили і нам надали – для потреб міста, водоканалу, комунальних підприємств. Безумовно, сьогодні можливостей міського бюджету не вистачає через воєнний стан. Адже більшість коштів іде на питання безпеки й оброни. Тому намагаємося максимально залучати небюджетні кошти.

Чeline

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.