Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 10:41:44

Перші торги "соціальним" газом: п'ять підприємств харчової промисловості Чернігівщини придбали «блакитне паливо»

22.01.2022   10:40Агенцiя

Обласна державна адміністрація стурбована ситуацією, що наразі склалася майже з усіма виробниками соціально значимих харчових продуктів.

Йдеться про ймовірність значного зростання цін на продукцію та навіть загрозу зупинки роботи підприємств через зростання ціни на природний газ у 7-8 разів.

На цю важливу тему з представниками виробників соціально значимих продуктів харчування регіону поспілкувався сьогодні заступник голови ОДА Дмитро Іванов:

 - Виробники харчових продуктів опинилися на межі виживання. Уряд, розуміючи складність ситуації, встановив граничний рівень ціни природного газу до 30 квітня поточного року та зобов’язав газовидобувні компанії реалізувати 20% свого видобутку на Українській енергетичній біржі. Постачальницько-збутова надбавка до ціни газу власного видобутку не повинна перевищувати 24%.

Міністерство аграрної політики і продовольства України у свою чергу сформувало список виробників соціально важливих харчових продуктів. Вони мають право отримувати газ за такими пільговими цінами.

Якщо ці підприємства бажають скористатися «соціальним» газом, то мають подати заявку та підтверджувальні документи до відповідної комісії, а також вказати свого постачальника газу.

Як розповів Олег Крапивний, директор Департаменту агропромислового розвитку ОДА, на отримання пільгового газу у лютому прийнято заявки від 12 підприємств області, які виробляють соціально значимі харчові продукти. Тобто, від усіх підприємств, що їх подали. Відповідно, їхніх трейдерів допущено до біржових торгів, які проходять з 19 по 21 січня поточного року.

Не в останню чергу це сталося завдяки постійному контролю з боку Департаменту та тісній співпраці з профільним Міністерством, підкреслив Олег Крапивний.

Говорили і про результати перших торгів на енергетичній біржі для споживання газу підприємствами у січні, які проходили з 17 по 20 січня. Тоді до аукціону допустили постачальників газу п’яти підприємств області: Чернігівського хлібокомбінату №2, ТОВ «Смачна паляниця», «Ніжин Хліб», «Наша булочка» та Прилуцького хлібзаводу. Проте обсягів «блакитного палива» вистачило лише для двох останніх. Вони отримали майже 14 та 7 тисяч кубічних метрів відповідно.

Свої думки щодо даної ситуації висловила і Ольга Заїка, директор Чернігівського хлібокомбінату. Вона наголосила на критичності моменту. Адже наразі підприємство зазнає значних збитків. А той об’єм газу, який пропонують на аукціоні, зовсім мізерний і його не вистачить для нормального функціонування виробництва.

 - Обласна влада зацікавлена у вирішенні цього проблемного питання. Відтак, облдержадміністрація направила до Міністерств енергетики, аграрної політики та продовольства України листи з проханням організувати додатковий аукціон на закупівлю газу за пільговою ціною у січні, — підкреслив Дмитро Іванов.

Що стосується закупівлі газу на лютий, то вчора для трьох з 12 підприємств трейдери вже придбали газ. Торги триватимуть сьогодні та додатково у понеділок, 24 січня.

Для участі ж у березневих торгах виробникам необхідно подати заявки з 1 по 5 лютого.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

19 березня: цей день в Україні і світі

19 березня: цей день в Україні і світі 10:16

ДЕНЬ 755 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 755 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини