Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 19:46:06

Одяг для Європи замість занепаду. Як приватизація змінила швейну фабрику в Чернігові

11.10.2021   09:37Агенцiя

"Експериментальну фабрику спортивного одягу" почали будувати ще за Радянського союзу, а ввели в експлуатацію вже за часів незалежної України. Як вона змінилась після приватизації?

Йдеться про швейну фабрику у Чернігові. Державне підприємство "Експериментальна фабрика спортивного одягу" було одним із тих, яке почали будувати ще за Радянського союзу, а ввели в експлуатацію вже за часів незалежної України.

Підприємство мало б спеціалізуватися на пошитті спортивного одягу для олімпійців, але його так і не встигли до кінця укомплектувати необхідною технікою. Фабрика запрацювала на 47% проектної потужності. Друга частина обладнання так і залишилася невстановленою.

Після важких 90-х підприємство опинилося на межі виживання, накопичуючи борги та скорочуючи чисельність працівників.

Вже на початку "нульових" підприємство простоювало, виконуючи невеликі замовлення. Збитки щороку зростали. Основна діяльність підприємства зосереджувалася на здачі приміщень в оренду. При чому за готівку. Обіг цих коштів ніхто не контролював. Дійшло до того, що на підприємстві залишилося всього 14 працівників.

Довго так тривати не могло, тож, у 2003 році аби зберегти виробництво, трудовий колектив за погодженням з Державним комітетом України з питань фізичної культури і спорту вирішив передати фабрику в оренду приватному підприємству "Текстиль-Контакт".

При цьому до умов договору було включено вимогу щодо працевлаштування персоналу фабрики та завантаження потужностей.

Орендар здійснив капітальний ремонт приміщень, закупив та встановив нові технологічні лінії з розкрою та пошиття жіночого одягу.

Якщо у державній власності підприємство практично простоювало, а 90% виробничих потужностей було законсервовано, то нові управлінці налагодили співпрацю з французькою фірмою Lener Cardier, та голландською Buikema Fashion. Почали шити пальта, плащі, жакети, спідниці. Річний обсяг випуску складав 80-95 тис. штук.

За кілька років загальна вартість активів фабрики зросла більше, ніж удвічі, але підприємство продовжувало працювати у збиток. Тож потрібно було переходити на більш якісний етап розвитку.

Тоді замість оренди у регіональному управлінні Фонду держмайна прийняли рішення про приватизацію.

"Орендар за рахунок власного прибутку напрацював свою частку. Через деякий час після оренди ми прийняли рішення про приватизацію. Для цього реформували єдині майнові комплекси в акціонерне товариство з часткою держави та часткою орендаря", — розповідає начальник Управління забезпечення реалізації повноважень у Чернігівській області Валерій Йовенко.

Згодом група компаній "Текстиль-Контакт" викупила у держави міноритарну частку швейної фабрики.

Під керівництвом приватного інвестора фабрика почала розширювати зв’язки із партнерами з-за кордону, встановлювати сучасне обладнання та збільшувати штат. Впродовж наступних 5 років після приватизації кількість працівників зросла у понад 10 разів — до 165 людей.

Одяг для німецької поліції та європейських брендів
 
Зараз на підприємстві працює близько 200 людей. За словами керівниці швейної фабрики Світлани Титової-Толстик 100% товарів шиється на експорт.

Фабрика спеціалізується на пошитті верхнього одягу для чоловіків та жінок. Тут шиють одяг для низки європейських брендів з Німеччини, Франції, Польщі, Болгарії, Нідерландів, Австрії.

Серед постійних клієнтів підприємства такі відомі бренди одягу як Lener Cardier, Marc Jacobs, Sandro, Claudia Strater, Balibaris, De Fursac, Tory Burch.

Фабрика працює за давальницькою схемою — отримує замовлення з тканинами, лекалами та повним комплектом фурнітури. Після пошиття готові вироби відправляються в Європу та США.

Про довіру до українського виробника свідчить те, що одяг замовляють навіть для закордонної поліції та військових.

Так, нещодавно у Чернігові пошили 10 тис. курток для кінної поліції Німеччини. Куртки багатодетальні, зі складною технологічною обробкою та з великою кількістю різноманітної фурнітури. Якість пошиття контролювали представники німецької сторони, які протягом усього часу виконання замовлення перебували на фабриці.

Також фабрика шила пальта для офіцерів польської армії. Вимоги до якості тут теж високі, адже Польща входить до складу НАТО. Українські кравці пошили 5 тис. таких пальт.

На підприємстві виготовляли спецодяг і для українських військових. Тут шили партію з 10 тис. вітро- та вологозахисних демісезонних костюмів.

Коли розпочалась пандемія коронавірусу і постала гостра потреба у захисному одязі для медиків, на фабриці почали виготовляти такий одяг. Спеціально для цього купили обладнання, яке дозволяє виконувати шов методом ультразвукового зварювання.

"Одна така швейна машина коштує 27 тис. євро", — зазначає Світлана Титова-Толстик.

Але все ж основною спеціалізацією залишається пошиття цивільного верхнього одягу для чоловіків та жінок. Тому керівництво швейної фабрики активно працює над розширенням кола замовників з-за кордону.

Підприємство постійно інвестує в оновлення техніки та збільшення продуктивності виробництва.

"За останні 4-5 років близько 1,7 млн євро (53 млн грн) інвестували лише в нове обладнання. Крім того, утеплили приміщення фабрики, відремонтували дах, замінили водопровід, який до цього не ремонтували 20 років", — каже директорка фабрики.

Власна школа кадрів

Швейна фабрика намагається власними силами вирішувати проблему дефіциту кваліфікованих кадрів. Справа в тому, що у Чернігові працює лише одне профтехучилище, яке не випускає достатньої кількості потрібних фахівців.

Тому фабрика "ТК-Стиль" спільно з Чернігівською торгово-промисловою палатою заснували навчальний центр "Школа швейної майстерності" у партнерстві з Чернігівською торгово-промисловою палатою. Тут протягом 8-ми тижнів можна опанувати швейну майстерність. Вік та професія не мають значення, якщо людина бажає навчитися швейного ремесла.

"За рік ми випустили близько 45 спеціалістів. Навчання безкоштовне за умови, що випускник залишиться працювати на підприємстві мінімум на рік", — підкреслює Світлана.

Середня зарплата працівників найнижчої ланки — близько 9 тис. грн. Але вона може бути вищою, залежно від виробітку. Тож значна частина випускників залишається на підприємстві.

Перспективи розширення

Зараз, за словами голови правління, фабрика займає один поверх, а шиє у три рази більше одягу, ніж було до приватизації. У найближчій перспективі — збільшити обсяг виробництва продукції втричі.

"Ми підготували інвестиційний проєкт, який дозволить втричі збільшити випуск продукції — до 20 тис одиниць одягу на місяць. Також плануємо у півтора рази збільшити штат. Частина обладнання буде автоматизована", — зазначає Світлана. Вона додає, що наразі компанія шукає інвесторів, які були б готові долучитися.

За його словами, реалізацію цього проєкту планують розпочати вже наступного року. Загальна вартість інвестицій — 3-3,5 млн євро.

"Ми переходимо на новий рівень. Тут буде все розбудовуватися, змінюватися, завозитися нове обладнання", — пояснює директорка фабрики.

Як показує приклад "ТК-Стиль", приватизація допомогла не лише врятувати підприємство від занепаду, а й приносить дохід державі у вигляді податків та створює робочі місця. Це ще раз доводить, що приватний менеджер набагато ефективніший, ніж держава.

джерело

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини