Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 01:12:21

"З Чернігова – на весь світ": на Чернігівщині створили кластер легкої промисловості

21.08.2020   12:20Агенцiя

20 серпня відбулося відкриття «Кластеру легкої промисловості Чернігівської області».

12 підприємств Чернігівщини прийняли рішення об'єднатись заради спільної мети. Сьогодні відбулася перша офіційна презентація кластеру. Відкрив захід  Костянтин Іванов, президент Чернігівської ТПП.

- До кластера увійшли не тільки виробничі підприємства. Формат класичного кластера – це поєднання університетів, які є частиною бізнес-освіти, нових знань, інновацій та новацій. У нашому об’єднанні  - це Чернігівський технологічний університет. Також присутня і самоврядування, і влада. Залучені креативні індустрії – дизайнери одягу, які додають нотку творчого підходу, трендів, - зазначив Костянтин Іванов.
 
У вітальному слові, заступник голови Чернігівської ОДА Наталія Романова підкреслила, що створення кластеру легкої промисловості є дуже серйозним і потужним кроком, який буде сприяти економічному розвитку Чернігівщини.
- Облдержадміністрація розробила Стратегію сталого розвитку Чернігівської області до 2027 року. І одним із рушійних інструментів цієї стратегії, власне є розвиток кластерних моделей, – повідомила Наталія Романова.

І нагадала, що обласна і центральна влада в тісному партнерстві з Асоціацією «Укрлегпром» всебічно сприяє таким ініціативам і допомагатиме у лобіюванні важливих для легпрому законопроєктів.
- Нещодавно із робочим візитом Чернігівщину відвідав Голова Верховної Ради Дмитро Разумков. Голова ОДА Андрій Прокопенко у тому числі підняв питання щодо підтримки законопроєктів №2508 та №2509, які стимулюватимуть розвиток легкої промисловості Чернігівської області і України в цілому, - сказала Наталія Романова.
Наразі Верховна Рада опрацьовує низку законодавчих ініціатив щодо створення індустріальних галузевих технопарків. Зі свого боку Дмитро Разумков запевнив, що парламентарі готові оперативно розглядати проблемні питання бізнесу і надавати необхідну підтримку.

Історично склалося, що Чернігівщина є краєм легкої промисловості. На її теренах працюють близько 50 підприємств. У галузі працюють понад 4 тисячі робітників, випускаючи близько 3 тисяч найменувань товарів. За 6 місяців 2020 року реалізовано продукції на 302,1 млн грн. Експортовано товарів на суму 29 млн доларів США, або 7,6% від загального обласного експорту. Найбільшим попитом чернігівські вироби користуються на ринках Румунії, Білорусії, Італії, Польщі, Франції, Нідерландів, Австрії тощо.

Ідея створити кластер легкої промисловості тривалий час опрацьовувалась на різних рівнях. І сьогодні мету досягнуто. У переліку учасників - потужні та перспективні, інноваційно активні підприємства, що входять до когорти підприємств-лідерів легкої промисловості області.

Які надії легпромівці покладають на новостворений кластер розказала Наталія Романовська, директор Чернігівської швейної фабрики «Елегант». До речі, пані Наталія є одним з головних ініціаторів його створення.

- В сучасних ринкових умовах, щоб мати розвиток, рухатися до бажаних вершин та змін на краще, необхідно об’єднуватись. Кластер відкриває можливості для максимального спілкування та відкритості передачі інформації один одному. Це допомога і роботою, і кадрами. А ще – можливість поділитися досвідом, знаннями, - прокоментувала Наталія Романовська.

На підтримку чернігівського кластера організатори заходу паралельно влаштували справжній онлайн-марафон привітань партнерів та керівників інших кластерних об’єднань з різних куточків України. Також почули вітальні слова з Німеччини від Фолькера Штьотцнера, координатора проєкту KVP Ukraine.

Кластер - це сукупність декількох різних частин. І на завершення учасники об’єднання зібрали  пазл  - символічну карту світу, тим самим закріпивши своє партнерство під гаслом «З Чернігова – на весь світ».

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини