Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 00:58:09

Недоотримання додаткового ресурсу є прямою загрозою для розвитку Чернігова

13.11.2019   10:05Агенцiя

Депутати Чернігівської міської ради звернулися до керівництва держави та всіх народних депутатів України, обраних від Чернігівської області, щодо недопущення погіршення фінансового забезпечення потреб територіальної громади міста Чернігова. Таке рішення вони прийняли 12 листопада на засіданні 47-ї позачергової сесії Чернігівської міської ради 7-го скликання.

При обговоренні цього питання фінансовий стан міста в цифрах змалювала начальниця фінансового управління міської ради Олена Лисенко. Вона зазначила, що 5 листопада КМУ представив доопрацьований до другого читання проєкт ЗУ «Про Державний бюджет України на 2020 рік». У 2020 році фінансова забезпеченість місцевих бюджетів значно зменшується у порівнянні з минулими роками через значне зростання обсягів делегованих повноважень.

Таке недоотримання додаткового ресурсу є прямою загрозою для розвитку Чернігова.

До прикладу, потреба медичної субвенції на рік складає 336,8 млн грн. На перший же квартал проєктом держбюджету передбачено 57,2 млн грн, тобто на наступний рік для Чернігова недофінансовано 279,6 млн грн.

- Ми передбачаємо, що ця сума недофінансування зменшуватиметься за рахунок того, що впроваджуватиметься медична реформа. І очевидно, що ця цифра орієнтовно складатиме 70 млн грн, - прокоментував Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

За словами Олени Лисенко, обсяг освітньої субвенції для бюджету Чернігова після першого читання проєкту держбюджету теж залишився без змін. Загалом передбачено 370,2 млн грн. Цього обсягу не вистачає для повної забезпеченості виплати заробітної плати педагогічним працівникам, яка відповідно до норм оплати праці в середньому прогнозно зросте на 59%. Тобто додатково на освітню галузь необхідно 151,1 млн грн.

Крім того, передбачається, що з 2020 року рівень заробітної плати педагогічним працівникам дошкільної, позашкільної, професійно-технічної освіти, (тренерів-викладачів дитячо-юнацьких спортивних шкіл) зростає в середньому на 40%. На даний час ці витрати повністю є навантаженням на міський бюджет міста Чернігова.

Тож за словами міського голови, все це потягне за собою вилучення майже 342 млн грн коштів з міського бюджету. Тому без компенсації з державного бюджету міський бюджет самотужки не зможе виконати зазначені норми.

- Згідно з регламентуючими документами ми повинні виконати зростання заробітних плат цих працівників на 40%, - прокоментував він.

Щодо дохідної частини - прогнозується незначне збільшення власних надходжень до міського бюджету за рахунок зростання надходжень податку на доходи фізичних осіб та місцевих податків. «Але це зростання повністю нівелюється скасуванням у 2020 році зарахування частини акцизного податку на пальне до місцевих бюджетів та зменшенням ставок пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту», - зазначила начальниця фінансового управління міськради.
- Ми очікуємо збільшення ПДФО на 130 млн грн. Але ці очікувані кошти у нас забирають. Тобто ми йдемо в нульовому балансі, - пояснив міський голова.

Олена Лисенко також зазначила, що необхідно ще врахувати, що 4-й рік поспіль з міського бюджету фінансується утримання закладів професійно-технічної освіти без відповідного фінансового ресурсу. У 2016 році спрямовано 56,8 млн грн, у 2017 р. - 67 млн грн, у 2018 р. – 76,9 млн грн, у 2019 р. – 81,3 млн грн. Всього за 4 роки - 282 млн грн. А на 2020 рік необхідно буде 77,4 млн грн. Крім того, до цього часу неврегульоване питання щодо власності професійно-технічних навчальних закладів. Ці заклади наразі знаходиться у власності держави, а витрати покладено на місцевий рівень.

За умови забезпечення на 2020 рік необхідних поточних видатків відсутня можливість направлення коштів до бюджету розвитку. А враховуючи реальний стан усієї інфраструктури територіальної громади міста Чернігова, це може привести до техногенної катастрофи. У місцевої влади мають залишатися хоча б мізерні кошти на проведення аварійних ремонтів, не кажучи вже про необхідність відновлення інфраструктури та якісного забезпечення потреб мешканців територіальної громади Чернігова.

Владислав Атрошенко зауважив, що цим зверненням до керівництва країни також ставиться питання щодо більш чіткого розподілу державних коштів.
- Йдучи у новий рік, ми маємо ризики того, що нам просто не вистачить бюджету Чернігова на виплати заробітних плат, не говорячи про бюджет розвитку. Усе це не проблема місцевого самоврядування – це проблема держави Україна. Ми не відокремлюємося від проблеми недофінансування, а просто просимо звернути увагу шанованих урядовців на проблеми техногенної загрози в Україні. Ми не зможемо утримувати інфраструктуру міста, ми навіть маємо ризики призупинити прибирання у місті, - підкреслив міський голова.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини