Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:45:15

У Коропській громаді прийняли програму розвитку кооперативів

27.12.2018   17:34Агенцiя

У Чернігівському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», вважають, що створення сільськогосподарських кооперативів в ОТГ – це напрямок діяльності, який може розвивати економіку та підвищувати спроможність громади. Протягом року для представників громад були організовані навчальні поїздки до інших областей, де кооперативний рух вже діє і успішно розвивається, а також проводяться тренінги та семінару на цю тему.

У Коропській громаді давно задумувалися над створенням робочих місць та розвитком економічного потенціалу. І кооперативи, на думку представників ОТГ, могли стати гарним вирішенням цих питань. Але для того, щоб діяти ефективно та зважено вирішили вивчити досвід інших громад, які вже працюють в цій площині.

Саме тому Валентина Корольова, головний спеціаліст відділу економіки, муніципальних ініціатив, інвестицій та енергоменеджменту Коропської селищної ради, разом із іншими представниками ОТГ Чернігівщини взяла участь у навчальному візиті до громад Тернопільської області, які вже стали флагманами кооперативного руху України.

«Це добре, що можна вивчити досвід інших громад. Навчальна поїздка на Тернопільщину дала практичне розуміння, на що звернути увагу, якими мають бути стартові кроки та з чого починати», - розповіла Валентина Корольова. Також вона сказала, коли починали вивчати питання створення кооперативів, то думали розвивати молочний напрямок. Але після вивчення успішних практик, стало зрозуміло, що більш вигідні багатофункціональні кооперативи.

Практичні знання представники Коропської ОТГ доповнили методичними та експертними рекомендаціями на тренінгу «Створення та діяльність сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів (СОК)», який проводив Чернігівський ЦРМС.

У грудні на сесії Коропська селищна рада прийняла Програму підтримки кооперативів на території Коропської селищної ради у 2019-му році із загальною сумою фінансування у 100 тисяч гривень.

«Тема створення кооперативів у громаді вивчається уже давно. І хоч зараз триває «теоретичний» етап, та рішення надати фінансову підтримку людям, які забажають створити кооператив, свідчить про те, що, можливо, невдовзі процес перейде у практичну площину. Тобто, матимемо досвід створення першого кооперативу у громаді. Зацікавлені у цьому громадяни є. Але «з нуля» починати важко. Тому вирішили надати їм підтримку для придбання необхідного для старту обладнання. Адже кооператив – це і робочі місця, і надходження до бюджету, і можливість для нового життя маленького села», - наголошують у Коропській селищній раді.

Жителі громади розуміють, для того, щоб розвивати економіку потрібно об’єднуватися. Адже разом можна налагоджувати реалізацію сільськогосподарської продукції і це буде справа, яка приносить прибуток. Об’єднавшись можна знайти грант або фінансову підтримку інвестиційних фондів на розвиток бізнесу та придбати якісне дороге обладнання для переробки сировини. А, отже, буде створена додаткова вартість продукції.

Чернігівський центр  розвитку місцевого самоврядування

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини