Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 10:52:15

На заміну водопровідних і каналізаційних мереж та реконструкцію очисних споруд Чернігову потрібно близько 10 млрд. грн.

31.01.2018   08:21

Про це йшла мова сьогодні на розширеній міській нараді, на якій директор КП «Чернігівводоканал» Сергій Малявко інформував про існуючі проблеми підприємства та пріоритетні напрямки його розвитку.

Під час доповіді зазначено, що валовий збір підприємства становить 300 млн грн у рік, а інвестиційна складова -  13 млн грн, або 7%.

Загалом КП «Чернігівводоканал» має 109 артсвердловин, з них в робочому стані - 66 шт., понад 90% з яких експлуатуються більше 20-ти років.

На підприємстві працюють 5 насосних станцій водопроводу другого підйому та 33 насосні станції третього підйому, одна станція знезалізнення на ВНС №5. Також існує 17 насосних станцій каналізації загальною потужністю 140 тис. м3 / добу.

Щодоби водоканал подає у мережу 48 тис. м куб води своїм споживачам, переважну більшість з яких складає населення. Отже, перед підприємством стоїть завдання забезпечувати якісне та безперебійне водопостачання.

Основними нагальними проблемами для  КП «Чернігівводоканал» сьогодні є:
- зношеність, аварійний стан водопровідних та каналізаційних мереж
- незадовільний стан резервуарів чистої води
- перевищення вмісту заліза та марганцю у воді, що подається в розподільчу водопровідну мережу окремими насосними станціями.

Технологічна схема очищення стічних вод та незадовільний стан споруд не можуть забезпечити ефективне очищення стічних вод встановлених нормативів.

Виходячи з цієї актуальної проблематики підприємством розроблені пріоритетні напрямки розвитку на найближчу перспективу, а саме:
1- заміна водопровідних та каналізаційних мереж
2- ремонт резервуарів питної води
3 – будівництво станції знезалізнення
4- реконструкція очисних споруд

Протяжність водопровідних мереж складає 548,6 км, 33% з яких вже відробили свій термін експлуатації та потребують заміни.

Протяжність каналізаційних мереж складає 330,6 км, з них 75% відробили свій термін експлуатації.

За терміном експлуатації найбільшу перевагу мають чавунні труби з кулястим графітом та пластикові. Чавунні труби екологічно безпечні, міцні з великим терміном експлуатації, проте досить великовартісні. Тому оптимальним варіантом вибору на даний час є застосування пластикових труб, які мають такі ж самі якості, проте значно простіші у використанні та дешевші.

Застосування ж стальних труб, зважаючи на високу корозійність та теплопровідність, на сьогоднішній час не актуальне, як і використання чавунних труб з сірого чавуну з низькою межею крихкості та великою вагою.

Зважаючи на технічний стан водопровідних мереж нагальної реконструкції на даний час потребує 12,1 км цих мереж, а саме загальна вартість такої заміни у діючих цінах складає понад 192 млн грн.

Враховуючи, що каналізаційні мережі знаходяться в ще гіршому стані, їх  довжина, що підлягає реконструкції в найближчий час, складає майже 23 км, а вартість цих робіт становить понад 440 млн грн.


В наступній черзі – реконструкція понад 532 км водопровідних та каналізаційних мереж загальною вартістю понад 7,2 млрд. грн.

Звісно, реконструкція мереж є досить дороговартісною, проте не була виділена пріоритетом в рамках реалізації Проекту розвиток міської інфраструктури під час освоєння кредитних коштів Світового банку в минулі роки. Із залучених майже 23 млн $ на реконструкцію мереж спрямовано лише 4,8 млн $ на заміну лише 6 км.

Існуючі внаслідок цього кредитні зобов’язання є суттєвим тягарем для підприємства на сьогоднішній день. І, не зважаючи на те, що вже виплачено 6,3  млн $, більша частка кредиту (72%, що становить 16,5 млн $) має бути повернена до 2027 року.

На даний час підприємство повністю розрахувалось за поточними кредитними зобов’язаннями перед Світовим банком.

Завдяки більш чіткому дотриманню затвердженої структури тарифів та цільовому акумулюванню коштів для розрахунків за кредитними зобов’язаннями підприємство в рази збільшило частку власних коштів в розрахунках за кредитом.

Враховуючи те, що інвестиційна складова у структурі діючих тарифів займає лише 7%, що складає 13,3 млн грн на рік (без ПДВ), підприємство не в змозі здійснити реконструкції мереж та реалізувати в повній мірі всі вищезазначені заходи тільки за рахунок власних обігових коштів без залучення додаткових джерел фінансування.

Також реконструкції потребують і резервуари питної води. Вся вода, що видобувається підприємством із артсвердловин, надходить у резервуари чистої води, а далі насосами 2-го підйому подається у розподільчу водопровідну мережу. Таких резервуарів 9.  Резервуари залізобетонні, знаходяться під землею.

У зв’язку з великим терміном експлуатації почалося руйнування бетону. Через тріщини в перекритті у резервуари потрапляють дощові води, якість води в резервуарах погіршується. У ході ремонту передбачається укріплення залізобетонних конструкцій колон, перекриття, гідроізоляція. Загальна вартість такої реконструкції складає 45 млн грн.

Одночасно з реконструкцією резервуарів підприємство планує покращити якість самої води на водозаборах. У зв’язку з особливими природними умовами та відсутністю технології підготовки питної води, на сьогоднішній день якість питної води, що подається насосною станцією №2, не відповідає встановленим вимогам  ДСанПіН.

Починаючи з 1 січня 2020 року діятимуть ще більш жорсткіші державні нормативи. У разі недотримання стандартів якості води підприємство повинно буде здійснювати перерахунок у розмірі 20% від вартості води, реалізованої з відхиленнями від встановлених нормативів, тобто фактично нестиме збитки.

Крім того, внаслідок перевищення вмісту заліза у воді погіршується стан труб, з’являється осад, змінюються й властивості самої води, що може мати негативний вплив на здоров’я людей.

"Втім, незважаючи на перевищення змісту заліза та марганцю, вода у Чернігові одна з найкращих в Україні. Оскільки, на відміну від більшості інших міст, видобувається виключно з підземних джерел і не потребує знезараження хлором або іншими реагентами та не має каламутності і осаду (на відміну від води з поверхневих джерел)", - підкреслив Сергій Малявко.

Працівниками підприємства була досконало вивчена технологія знезалізнення та деманганації на прикладі міст Польщі: Познань та Слупськ, вода в яких має аналогічний хімічний склад з водою на НСВ №2 «Подусівка».

Для забезпечення подачі води належної якості необхідне будівництво станції водопідготовки на водозаборі №2. Вартість будівництва – 180 млн грн.

Покращення своєї якості потребує й вода на інших водозаборах. Загальна ж вартість будівництва потрібних станцій знезелізнення та деманганації у діючих цінах складає 720 млн грн.

Стосовно стану каналізаційних очисних споруд слід зазначити, що остання черга КОС міста Чернігова була побудована у 1985 році. З того часу періодично здійснювалась часткова реконструкція очисних, якоїсь суттєвої комплексної реконструкції не проводилось. Склад існуючих споруд є надлишковим: при проектній потужності 94 тис. м3 на добу в середньому за день на КОС надходить 45 тис. м3 стоків.

4 з 8 аеротенків не використовуються. Під впливом часу відбулося руйнування залізобетонних конструкцій, майданчики обслуговування знаходяться в аварійному стані. Технологічне обладнання давно відпрацювало свій термін експлуатації, є технічно застарілим та енергоємним.

Діючі очисні споруди не здатні забезпечити необхідний рівень очищення стічних вод, спостерігається перевищення гранично допустимих концентрацій забруднень на скидах  (по таким показникам, як фосфати, азот амонійний, нітрати).

Тому постала нагальна потреба в повній реконструкції очисних споруд.

Підприємство вивчало європейський досвід й детально розглянуло дві технології.

І варіант - це технологія очищення стоків з використанням послідовно-циклічного біоректору, де відбуваються всі етапи очистки  (на прикладі Польщі, Німеччини, Австрії та Швейцарії).

Проте цей варіант був відхилений через високу вартість будівництва та необхідність будівництва нових споруд й насосних станцій для перекачування стоків за межами існуючих.

Найбільш прийнятною виявилася технологія періодичної нітри-денітрифікації.

Основними перевагами цієї технології є:
менша вартість будівництва;
гідравлічна лінія залишається незмінною – потік стічних вод самопливний;
основні технологічні споруди (аеротенки, первинні, вторинні відстійники) розташовуються на тому ж місці, що й існуючі;
регульований об'єм денітрифікації;
для покращення якості мулу  влаштовується анаеробний селектор в існуючому аеротенку;
більш глибоке біологічне видалення фосфору можливе за умови використання селектора  у якості анаеробного  змішувального резервуару.

Проектом передбачається:
- заміна застарілого енергоємного  обладнання;
- відновлення старих та  будівництво нових технологічних  етапів очистки стічних вод;
- будівництво когенераційної установки для виробництва теплової та електричної енергії  з осаду, отриманого в результаті очистки стоків

Орієнтовна вартість робіт з реконструкції – 1 млрд 50 млн грн.

Вже розроблено концепт-проект реконструкції каналізаційних споруд.
Загальна вартість всіх перелічених заходів є досить значною та складає понад 9,6 млрд грн (або 338 млн $).

Це досить велика сума, так, наприклад, щоб реалізувати цю стратегію за 10 років необхідне щорічне капіталовкладення (фінансування) на рівні 965 млн грн.

Втім, реалізація стратегічних заходів є необхідною умовою ефективного функціонування підприємства та забезпечення мешканців міста Чернігова послугами водопостачання належного рівня та якості. Особливо, враховуючи майже повну відсутність протягом останніх десятиліть робіт у напрямку реконструкції та модернізації водопровідних та каналізаційних мереж нашого міста й очисних споруд, а також, зважаючи на сучасні вимоги та посилений контроль за якістю питної води.

Коментуючи доповідь, Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко говорив про те, що сьогодні назріла необхідність заміни водопровідних мереж та повної реконструкції очисних споруд, й місто не може уникнути цього, і рано чи пізно доведеться це вирішувати.

Владислав Атрошенко:
- Усім нам важливо усвідомити, що це є проблема міста, адже це наша спільна власність. З часом відбуваються процеси старіння матеріалів та обладнання, і все це потребує відповідної модернізації, відновлення або ремонтних робіт. Окрім міста цю проблему за нас ніхто не вирішить, і нам потрібно знайти власні кошти, або залучити їх ззовні. 


Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність, коли 30 березня 2023 року знімальній групі місцевого телеканалу “Дитинець” бізнесмен та екскандидат у депутати Сергій Берестовий зламав камеру та перешкоджав проводити зйомку.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.

Станція технічного обслуговування "GARAGE" у Чернігові 09:38

Завдяки програмі «Власна справа» урядового проєкту єРобота тисячі українців вже здійснили свої мрії про власний бізнес. Ми радіємо кожній новій підприємницькій ініціативі і пишаємося кожним грантером.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:23

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди, 2 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

Рух автотранспорту по вулиці Любецькій планують відкрити у травні 09:11

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради на засіданні 24 квітня погодив дозвіл на продовження перекриття вул. Любецької від Ріпкинської до Широкої до 31 травня 2024 року.