Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 00:29:15

На Чернігівщині впроваджується новий інструмент фінансування агросектору

18.01.2018   08:01Агенцiя

Проект «Аграрні розписки в Україні», який впроваджується Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) в партнерстві з Швейцарською Конфедерацією, готується до поширення на всю територію України.

Основні аспекти впровадження цього механізму фінансування агровиробництва – тема круглого столу, який відбувся 17 січня в Чернігові.

У заході взяли участь в.о. першого заступника голови Чернігівської облдержадміністрації Юлія Свириденко, заступник голови обласної ради Арсен Дідур, в.о. директора Департаменту АПР ОДА Олег Крапивний, фацівці IFC, представники банківських установ та сільгосппідприємці області.

Як зазначила Юлія Свириденко, аграрний сектор є передовою галуззю економіки Чернігівщини. За підсумками десяти місяців минулого року область є першою в Україні за обсягами залучених іноземних інвестицій, другою за темпами зростання експорту. При цьому, 60 % експорту складає сільськогосподарська продукція.

– Нам є чим пишатися, область має великий потенціал, проте для розвитку виробництва існує потреба в фінансових ресурсах. Тому наші підприємці зацікавлені у впровадженні нових інструментів і механізмів кредитування. Особливо цього потребують представники малого і середнього бізнесу. Сподіваюся, що проект «Аграрні розписки в Україні» сприятиме збільшенню агроінвестицій і допоможе сільгоспвиробникам Чернігівщини отримати необхідний фінансовий капітал для нарощування виробничих потужностей, – зауважила в.о. першого заступника голови ОДА.

Запровадження аграрних розписок має на меті покращити та спростити доступ до фінансування малих і середніх агровиробників. Уперше випробування цього новітнього інструменту кредитування відбулося в межах пілотного проекту на Полтавщині у 2015 році. Сьогодні аграрні розписки вже активно використовуються в межах пілотних проектів ще в 7 областях – Черкаській, Вінницькій, Харківській, Хмельницькій, Тернопільській, Миколаївській та Сумській. Після введення в дію Реєстру аграрних розписок за межами пілотних проектів планується поширення проекту на територію всієї України. Очікується, що до початку весняного сезону 2018 року цей механізм працюватиме в кожній області.

Згідно з офіційною статистикою, на сьогоднішній день в Україні оформлено 192 аграрні розписки. Об’єм залученого фінансування перевищив мільярд гривень. Успішно виконано та закрито 95. Наразі не було жодного повідомлення щодо невиконання зобов’язань позичальником з відкриттям процедури примусового виконання за аграрними розписками.

 
Довідково:
Аграрна розписка – це інструмент фінансування, за допомогою якого агровиробник має можливість отримати кредитування, як товарне так і фінансове, під заставу майбутнього врожаю. В залежності від умов розрахунку за цим кредитуванням розписки можуть бути фінансові та товарні. За фінансовою розрахунок відбувається грошима, за товарними – частиною зібраного врожаю. Аграрні розписки в Україні впроваджуються з 2015 року за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України і Міністерства юстиції України. Детальнішу інформацію можна отримати за посиланням.


 
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини