Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:28:33

В 2016 році на Чернігівщині споживання газу зросло на 7%

31.01.2017   09:20Агенцiя

Приріст споживання газу в Чернігівській області пов'язаний зі збільшенням використання газу для опалення домівок. Крім холодів, на це вплинуло значне збільшення кількості отримувачів субсидій.

Протягом 2016 року на Чернігівщині було протранспортовано 630,5 млн м куб. газу, що на 7% (44,6 млн куб.м) більше аніж в 2015 році.

Відчутно збільшилося споживання газу в побуті - майже на 46,4 млн куб.м, що становить 15%. Також наростила об`єми промислова сфера - приблизно на 10 млн кубометрів або 11%. Використання енергоресурсу бюджетними установами та релігійними організаціями залишилося на рівні попереднього року. Скорочення відбулося лише в сфері теплокомуненерго – близько 12 млн куб.м (-7%), через те, що Чернігівська ТЕЦ для виробітку тепла використовує вугілля.

На зростання споживання газу в побуті вплинули холодні погодні умови, та особливості системи субсидування, які фактично стимулюють надлишкове споживання газу. Що стосується промисловості, то в основному це пов`язано з сезонними роботами зерносушильних підприємств, яких з кожним роком на Чернігівщині стає дедалі більше.

Втім, навіть збільшення споживання не вирішує проблем газорозподільної компанії. Адже при значній кількості отримувачів субсидій затримки в бюджетному фінансуванні цієї сфери призводять до дефіциту коштів у «Чернігівгазу».

«Станом на кінець 2016 року по двом третинам побутових споживачів, а це понад 234 тис всіх особових рахунків, було призначено пільгу або субсидію. На ці нарахування, які по суті не є «живими грошима», компанія повинна сплачувати державі ПДВ зі своєї тарифної виручки, що призводить до катастрофічної нестачі обігових грошей для провадження виробничої діяльності. Через це ми змушені спрямовувати кошти лише на невідкладні статті», - наголосила фінансовий директор «Чернігівгазу» Ірина Чертова.

Окрім цього, за існуючої системи тарифів, коли ключовим є саме об`єм споживання газу, в літній період тарифна виручка мінімальна. Це заважає «Чернігівгазу» планомірно виконувати обслуговування газових мереж, що є основоположним чинником для гарантії безперебійної та безаварійної поставки газу споживачам.

«Міжопалювальний період для експлуатаційних компаній завжди був доволі складним в фінансовому плані. Саме тоді, коли потрібно проводити основні ремонти, ми маємо дефіцит грошей. Через це змушені наздоганяти виконання планів восени і навіть переносити роботи на зимовий період. Звичайно, це незручно не лише для наших робітників, а й для споживачів» - пояснив технічний директор «Чернігівгазу» Віталій Черчович.

Нагадаємо, в 2015 році на Чернігівщині було зафіксовано рекордне падіння споживання газу - на 18%, або на 127,6 млн м куб. Загалом протягом 2013 – 2015 р.р. споживання газу на Чернігівщині зменшилося на 225 млн.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини