Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 19:24:39

Близько двох тисяч чернігівських родин отримали "теплі" кредити за урядовою програмою

04.01.2017   09:37

За останні два роки близько 2-ох тисяч чернігівських родин стали учасниками Урядової програми з енергоефективності. Всі вони скористалися «теплими» кредитами та впровадили енергоефективні заходи на суму майже 29 млн грн, що на 30 % вище середнього показника по Україні серед міст – обласних центрів. Про це повідомляє Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України.

Загалом по Україні, завдяки реалізації урядової програми з енергоефективності більше 210 тисяч родин - учасників програми впровадили енергозберігаючі заходи на 2,7 млрд грн, з яких більше 1 млрд грн відшкодовано Урядом.

Всі бажаючі, скориставшись «теплими кредитами», змогли утеплити власні оселі, замінити вікна на енергозберігаючі, а також встановити твердопаливні котли. За результатами досліджень, мешканці одноквартирних будинків зменшили споживання газу від 16% до 43%, в багатоповерхових будинках – зекономили до 24% тепла та до 71% електричної енергії на освітлення.

Крім того, понад 20% учасників Урядової програми отримали додаткову допомогу від місцевих бюджетів. Загалом в Україні прийнято 215 міських програм щодо енергозбереження. Найбільшу фінансову допомогу в розмірі від 20% до 55% від суми «теплого» кредиту надають у Новоград-Волинському, Краматорську, Івано-Франківську, Харкові, Херсоні, Одесі, Маріуполі, Вінниці, Києві, Львові, Моршині, Ужгороді, а також у Чернігові.

Окрім цієї Урядової програми, житель Чернігова, який перетворює свій будинок на енергоефективний, може скористатися трьома місцевими програмами: двома міськими та одною обласною.

1) Міська Програма відшкодування кредитів, отриманих ОСББ, ЖБК на впровадження заходів з енергозбереження у житловому фонді передбачає відшкодування 40% суми тіла кредиту, але не більше 14 тис. грн з розрахунку на одну квартиру багатоквартирного житлового будинку за одним кредитним договором, залученого на придбання енергоефективного обладнання та/або матеріалів.


За інформацією управління житлово-комунального господарства міської ради, у 2016 році по місту Чернігову кредитними коштами в рамках цієї міської програми скористалося  одне ОСББ («Домсервіс»).  Кредитні кошти в сумі понад 12,6 тис. грн ним використано на встановлення енергоефективних вікон у під’їздах. З міського бюджету йому відшкодовано 40% цих коштів, тобто 5 070 грн.


2) У місті Чернігові також працює «Програма сприяння створенню ОСББ та підтримки будинків ОСББ та ЖБК на 2016-2018 роки», яка передбачає виділення коштів з міського бюджету на проведення капітального ремонту житлового фонду ОСББ та ЖБК на умовах співфінансування. А саме: 80% від загальної вартості робіт – це кошти міського бюджету, 20% – власні та залучені кошти ОСББ (ЖБК).

Як повідомили в управлінні житлово-комунального господарства міськради, за цією програмою на кінець року виплачені бюджетні кошти за 3 договорами:

- на проведення капітального ремонту будинку № 151-а по пр. Перемоги на суму майже 124 тис. грн;

- на проведення капітального ремонту системи відведення дощових вод з покрівель з влаштуванням дренажної каналізації по вул. Стрілецька, б. № 88 та № 90 на суму понад 89 тис. грн;

- на проведення капітального ремонту багатоквартирного будинку по вул. В. Шевчука, буд. № 4 на суму майже 170 тис грн. Цей договір продовжено на 2017 рік. Загальна сума – майже 694,5 тис грн.

3) На Чернігівщині також діє обласна Програма стимулювання до запровадження енергоефективних заходів населення, об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та житлово- будівельних кооперативів Чернігівської області на 2016-2017 роки, на реалізацію якої передбачено 1 млн грн. Її суть полягає в тому, що обласний бюджет відшкодовує позичальникам 10% відсотків річних у національній валюті за кредитами, отриманими на заходи з енергозбереження, та за кредитами, отриманими на заходи, орієнтовані на використання альтернативних до газу джерел енергії.

Довідково:

З питань участі в Урядовій програмі з енергоефективності можна звертатися до Call-центру при Держенергоефективності за тел.: (044) 296-71-60, 292-32-57 та e-mail: energoefect@saee.gov.ua, energoefect2@saee.gov.ua, energoefect3@saee.gov.ua.

Інформацію про додаткову місцеву підтримку можна знайти на Інтерактивній карті місцевих програм здешевлення «теплих» кредитів: http://saee.gov.ua/uk/programs/map.

Також, консультацію щодо утеплення, впровадження енергоефективних заходів, вибору необхідних матеріалів тощо можна отримати за телефоном безкоштовної «гарячої» лінії: 0-800-210-611. «Гарячу» лінію створено Проектом USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» спільно з Держенергоефективності та КМДА.



Прес-служба Чернігівської міської ради
        

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.