Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:44:07

Розмова з керівником підрозділу по боротьбі з корупцією в органах ДФС області

19.11.2016   11:13Агенцiя

Розмова з керівником відділу внутрішньої безпеки Головного управління Державної фіскальної служби у Чернігівській області Олексієм Мисенком.

− Олексію Олександровичу! Ви зовсім нещодавно очолили такий специфічний напрямок у службі. Розкажіть хоча б у кількох словах про діяльність підрозділу.
Олексій Мисенко: – З 1996 року у складі органів державної фіскальної служби України функціонує спеціальний підрозділ – відділ внутрішньої безпеки. Основним завданням нашого відділу є забезпечення заходів щодо запобігання корупції в податкових та митних органах та захист державних службовців від протиправних посягань, пов'язаних із виконанням ними службових обов'язків. Також з метою недопущення корупційних проявів серед співробітників органів ДФС значна увага нашого підрозділу приділяється профілактичним заходам.

− Розкажіть трохи про себе та, можливо, які проблеми Вам довелося долати при вирішенні тих чи інших питань?

− Як ви вже підкреслили, я на посаді рік – з вересня 2015 року. На відміну від своїх попередників, я тривалий час до цього призначення проходив службу в оперативному підрозділі УМВС України в Чернігівській області. Мешкаю із сім`єю в Чернігові. Оскільки раніше досить часто виїжджав у відрядження по нашій області, то володію інформацією в регіоні. Маю на увазі в тій частині, що відноситься до специфіки діяльності служби, яку я в даний час очолюю, а це насамперед проблемні аспекти, пов’язані з корупційними діяннями в Державній фіскальній службі. Одразу з приходом на посаду, запропонував кадрові зміни у відділі. Зокрема, на посаду заступника начальника відділу був призначений Бураковський Сергій Петрович – досвідчений співробітник, що тривалий час перебував на керівних посадах слідчого відділу УМВС.

− І вже є конкретні результати роботи підпорядкованого Вам відділу?

− Так, з початку цього року безпосередньо на адресу відділу внутрішньої безпеки від громадян та юридичних осіб щодо дій працівників податкових та митних органів надійшло 15 звернень. За результатами ретельних перевірок три звернення знайшли своє підтвердження, частково підтвердилися – 5. Зокрема, за підсумками розгляду отриманих заяв про вимагання хабарів співробітниками відділу внутрішньої безпеки спільно з Управлінням захисту економіки ДЗЕ Національної поліції України у Чернігівській області затримано двох співробітників з числа керівної ланки ГУ ДФС, а саме – начальника відділу оперативного управління ДПІ у м.Чернігові та начальника Щорського відділення Менської ОДПІ. Вказаним особам повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.3 ст.368 КК України. Одну справу вже скеровано до суду.

Не залишається поза нашою увагою і митний напрямок. На постійному контролі знаходиться діяльність митників. З початку року проведено 30 службових перевірок з питань дотримання працівниками митних органів норм антикорупційного законодавства. Встановлено ряд порушень. Матеріали направлено до правоохоронних органів. За результатами їх розгляду відкрито 3 кримінальні провадження за фактами скоєння працівниками митних органів службових злочинів. 19 митників притягнуто до дисциплінарної відповідальності, двох звільнено з роботи, дванадцяти посадовим особам винесені офіційні застереження про недопущення протиправної поведінки. Також за ініціативою відділу внутрішньої безпеки 9 працівників переведено на посади, не пов’язані з митним оформленням товарів та вантажів.

− А це ж, напевно, дуже складно працювати у такому відомстві, адже необхідно виявляти тих посадовців, які теж обізнані хоча б із загальними напрямками Вашої служби?

− Хочу зауважити, що раніше чомусь до відділу внутрішньої безпеки практично не зверталися із заявами. Можливо, не знали керівників або ж з якоїсь іншої причини. Мене достатня кількість людей знає особисто, тому, думаю, і довіряють. Зустрічаюсь з підприємцями, іншими особами й не лише з керівної ланки, які хоч і без особливого бажання та все ж таки розповідають про те, що з них намагаються вимагати грошові кошти. Звичайно, є складнощі, бо, як правило, такі люди не мають бажання писати відповідні заяви. Але ж, і на цьому хочу особливо наголосити, для того, щоб спіймати хабарника, перш за все потрібна заява. Це перший крок до позитивного вирішення конкретного питання.

 − Так виходить, що при відсутності заяви ці працівники фіскальної служби, які можуть займатися здирництвом і надалі продовжуватимуть свою таку протиправну діяльність?

 − Ні, звичайно, це далеко не так. Якщо з тих чи інших причин не вдається розпочати процес притягнення посадовця до кримінальної відповідальності, то у нас є інші важелі впливу. Такий співробітник за ініціативою нашого відділу притягується до дисциплінарної відповідальності або ж звільняється з фіскальних органів. Тим паче, у фіскальній службі розпочався процес реорганізації, який передбачає значне скорочення штатної чисельності…

Необхідно зазначити, що при виявленні недобросовісних співробітників фіскальної служби, ми таким чином сприяємо поповненню бюджету, адже, як правило, «невраховані» кошти від протиправних дій посадових осіб, надходять до державної казни. Також хочу наголосити, що відповідно до ст. 369 Кримінального кодексу України, за надання службовій особі неправомірної вигоди – особа, що дає хабар, несе відповідальність у вигляді позбавлення волі.

Користуючись можливістю хочу зазначити, що у разі, якщо у когось є інформація щодо протиправних дій працівника фіскальної служби, скористайтеся телефоном «Довіри» (0462) 668-522. На всі звернення громадян ми реагуємо. Якщо це стосується безпосередньо хабарництва, я особисто виїжджаю зі своїм заступником для розгляду питання й оформлення заяви. Конфіденційність, при цьому, обов`язково, гарантуємо.

Останні новини Чернігівщини

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини