Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 16:56:33

Як зміни в системі пільг та субсидій впливають на розрахунки за спожитий природний газ на Чернігівщині

24.06.2016   08:43Агенцiя

З 1 травня 2016 року система нарахувань пільг та субсидій за спожитий природний газ набула суттєвих змін. Втім, на сьогодні постачальник газу зі спецобов`язками ТОВ «Чернігівгаз Збут» не отримав від відповідних інстанцій конкретних роз`яснень та рекомендацій стосовно механізмів перерахунків за новими нормативними документами.

Про це журналістам на прес-конференції повідомив директор компанії - постачальника газу населенню Чернігівської області Іван Луста.

Наприкінці квітня 2016 року КМУ затвердив низку нових законодавчих актів, що регулюють питання нарахування компенсацій отримувачам пільг та субсидій. Так Постановою КМУ № 317 від 27.04.2016 р. при розрахунках пільгової компенсації та субсидії у разі використання природного газу для індивідуального опалення встановлено соціальну норму 5,5 м3 природного газу на 1 м2 опалювальної площі на місяць в опалювальний період замість 7 м3. Це призведе до того, що соціально незабезпечені споживачі, які мають будинки з великою опалювальною площею, платитимуть за газ більше, а це загрожує зростанням неплатежів.

«Якщо людина - отримувач державної допомоги не впишеться в нові нормативи споживання, то відповідну різницю їй не відшкодовуватимуть, і споживачу доведеться або економити на опаленні, або сплатити решту газу за повною вартістю, яка до того суттєво збільшилася з 1 травня 2016 року», - поінформував директор ТОВ «Чернігівгаз Збут» Іван Луста. – За нашими підрахунками, норма пільговиків на одну особу при комплексному споживанні газу в приватному будинку зменшиться на 57 м куб, а отримувачів субсидій при тих же умовах - майже на 87 кубометрів газу», - додав керівник.

В Постанові № 319 міститься ще одне нововедення – газопостачальник на підставі акту звіряння повинен повернути до держбюджету невикористані кошти субсидій. При цьому на рахунку споживача має залишитися сума, що дорівнює еквіваленту 100 куб.м газу за ціною майже 6,9 грн за кубометр, що діє з 1 травня 2016 року.

Саме стосовно порядку визначення «суми невикористаної субсидії» виникає багато запитань, що потребують додаткових роз`яснень від Мінсоцполітики. По-перше, споживачі, які за рекомендаціями УПЗСН не сплачували обов`язкову частку платежу, відповідно після повернення коштів автоматично стануть боржниками. По-друге, навіть коли обов`язкова частка сплачувалась, також є невизначеність, чи будуть ці кошти враховані як економія споживання послуг або як оплата обов`язкового платежу. Окрім цього, суто технічно не можливо визначити обсяг газу, що при комплексному споживанні витрачався лише на опалення, адже газ обліковується одним лічильником.

«Ще наприкінці травня компанія поінформувала Мінсоцполітики та Департамент праці та соціальної політики Чернігівської ОДА, що ми не можемо самостійно приймати рішення про проведення перерахунків і зняття невикористаних субсидій без рекомендацій, але відповіді так і не отримали», - зазначив директор «Чернігівгаз Збуту» Іван Луста.

Далі - отримувачі субсидій втрачають право на одночасне нарахування компенсацій по пільгам на газ. На сьогодні «Чернігівгаз Збут» має від Управління соцзахисту списки кого це торкнеться. При цьому до переліку потрапили навіть ті пільговики, яким на неопалювальний період субсидію не нарахували, що фактично позбавило споживачів можливості отримати законно призначену пільгу.

Лише за травень управління праці та соцзахисту Чернігівській області нарахувало побутовим споживачам природного газу субсидій на суму майже 32,7 млн грн., а за весь опалювальний сезон - близько 1 млрд 670 млн грн. Втім, підприємствам газової галузі з цих величезних сум нема ніякої користі, адже вони не є грошовими коштами, а лише бюджетними зобов`язаннями, які оформлюються протоколами і законодавство забороняє використовувати їх на виробничу діяльність.
Детальніше ознайомитися з інформацією щодо пільг та субсидій на газ можна на офіційному веб-сайті «Чернігівгаз Збуту» за адресою https://cngaszbut.104.ua/.


 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини