Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:22:28

Фермер із Чернігівщини сконструював мотоблок, що працює від енергії сонця

23.04.2016   13:34Агенцiя

42-річний мешканець Чернігівщини Ігор Дугінов розробив пристрій, що заміняє роботу людини та зробив його економним та екологічним.

Ігор за фахом фельдшер-акушер, але зараз займається вирощування овочів. Щоб полегшити роботу на землі, Ігор ще 20 років тому змайстрував першого мотоблока. Тоді це була дивина, а зараз такі самі, тільки китайського виробництва, є чи не в кожному дворі.

– Винахідництво у мене в крові, – пояснює фермер. – Батько працював на заводі, удосконалював обладнання, станки. Має багато патентів на власні винаходи. Думаю, його хист передався й мені. Я дуже люблю майструвати різні прилади, робити креслення… Минулого року зробив спеціальний пристрій, яким можна і сапувати, і полоти, і сіяти. Ще й врожай перевозити і самому їздити. Зробив його зі старого мотоблока, електродвигуна на 1 кВт (приблизно 1 кінська сила) і сонячної батареї. Він дуже простий у використанні – кнопку натиснув і працюєш. Не смердить, не шумить, голови не набиває. Одне слово – дуже зручно. Сонячну батарею я купив за 6 тисяч гривень, але вона за рік роботи окупається. Я порахував, що звичайний мотоблок за годину роботи спалює 2 літри бензину. Виходить, що за 10 днів витрачається десь 1600 гривень лише на пальне. А мій пристрій не потребує пального, бо живиться енергією сонця. Причому батарея служитиме близько 30 років. Використовувати її можна не лише в полі. Чіпляєш до будинку, щоб виробляла електрику від сонячних променів, і можна хоч би й телефони заряджати.

– Як найчастіше використовуєте свій пристрій у полі?

– Дуже зручно ним полоти. Наприклад, щоб прополоти капусту, я чіпляю до мотоблока спеціальну установку з «лапками» (її також зробив сам), які зрізають зілля. Виставляю потрібну глибину занурювання «лапок» в землю і відстань між ними. Сам сідаю на мотоблока і кермую. Мені подобається, що я можу увесь час слідкувати за процесом. Звісно, після такої прополки треба ще вручну «пройтися» сапою між капустинами, але це вже дрібниця і займає дуже мало часу. Якби я повністю прополював капусту вручну, витратив би в 5-6 разів більше часу. Таким способом можна полоти, сапувати будь-яку культуру. Я чіпляю установку для сівби і сію ті ж гарбузи і кавуни.

– А копати картоплю таким пристроєм можна?

– Чому б ні? До мотоблока можна причепити будь-яку установку. Але я не пробував, бо картоплі ми майже не вирощуємо. Минулого року посадили всього три рядочки біля хати. Ми з дружиною два роки захоплювалися сироїдінням, зараз покинули, але від картоплі за цей час відвикли. Наш 20-річний син картоплі теж майже не їсть. Ми в основному харчуємося іншими овочами та фруктами.

Цього року Ігор Дугінов мріє доробити «сонячного» трактора, який буде потужнішим за мотоблок.

– Хочу зробити тракторець, щоб і дружина могла ним їздити. На моєму «сонячному» мотоблоці вона теж їздить, але він важкий в управлінні – важить близько 200 кг, тож треба мати силу в руках, щоб їздити. А трактор буде потужнішим і сонячних панелей на ньому буде більше. Ще одна моя мрія, до якої ніяк не доходять руки, – встановити біогазову установку, щоб із органічних відходів отримувати добриво та біогаз (його можна перероблювати на електроенергію) і поставити в саду саморобну пересувну сушарку для фруктів, яка також працюватиме від сонця.

http://ecotown.com.ua/

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини