Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:26:24

Абонплати за плиту не буде, а за газову трубу — так. ВІДЕО

09.04.2016   11:04Агенцiя

Абонплати за плиту, водонагрівач чи інші газові прилади не буде. А от за розподіл блакитного палива, простіше кажучи за тиск у трубі, якою він проходить, платити таки доведеться.

Саме для того аби узаконити цю сторону взаємин зі споживачами газівники і розіслали у березні заяви-приєднання. Отже, що то за документ, навіщо він потрібен і що буде у разі відмови його підписати — знають наші журналісти.

У березні, разом з квитанцією на оплату послуг газопостачання, споживачі Чернігівщини отримали чергову заяву-приєднання до договору на розподіл блакитного палива. Виявляється, відповідно до нового газового кодексу, який діє з липня минулого року, постачання та розподілення природного газу —окремі послуги і за кожну з них платити тепер доведеться окремо.

Областю миттєво поповзли чутки, що таким чином вводиться абонплата за використання газових приладів. Газівники запевняють — це не так. Фактично цей договір встановлює плату за користування газовою мережею. Тож абонент платитиме за те, що розподільна компанія доставляє йому газ та підтримує належний тиск у трубі. Теоретично розмір оплати має обраховуватися виходячи з величини приєднаної потужності помноженої на вартість газу. Перший показник вираховується з потужності лічильника.

Сергій Савченко, переший заступник голови правління ПАТ «Чернігівгаз»: «Если у вас стоит счетчик типоразмера G25, то по паспорту максимально возможный объем газа, который он сможет через себя пропустить в час, составляет 4м3. Это значение приводится к стандартным условиям по формуле определенной Кодексом, и получается, что присоединенная мощность потребителя составляет 4,1184 м3/час».

Тож про окремі газові прилади в договорі не йдеться. Хоча графа з їх переліком є, і саме вона призвела до ажіотажу та чуток, але потрібна вона, здебільшого, для інвентаризації обладнання.

Дмитро Лахтіонов, начальник управління клієнтського сервісу: «Людина змінила собі котел або колонку поміняла, але за офіційним пуском до організації, яка має право обслуговувати це обладнання, не зверталася».

Окрім того, чималу кількість абонентів, які мають лічильники, хвилюють вказані в документі планові показники споживання. За словами газівників, це не значить, що нарахування будуть йти за цими планами. Лише у випадку, якщо абонент не передав дані лічильника з першого по п’яте число місяця буде застосовуватися розрахунковий метод.

Сергій Савченко: «Если за предыдущие 12 месяцев абонент, живя в частном доме, использовал 120м3 газа, и потреблял их для приготовления пищи, то он относится к восьмой категории. Для восьмой категории потребления утвержден помесячный коэффициент, например для марта — это 10%. То есть 120 м3*10% и получаем плановый объем потребления на март. В этом случае выходит 12м3».

Втім, в «Чернігівгазі» кажуть, що не лише перелік приладів та планові показники лякають споживачів. Ще одним каменем спотикання стало присвоєння об’єктам газопостачання спеціальних кодів, де зашифрований код газопостачальника, регіон споживання та особовий рахунок житла, куди постачається газ.

Алла Ярова, голова правління ПАТ «Чернігівгаз»: «В связи с религиозными убеждениями к нам приходят в огромном количестве. Причем целыми парафиями приходят, с благословения неизвестно кого, не могу сказать какого вероисповедания люди, с напечатанными, стандартными фразами из откровенных писаний, заявлениями, или с перечеркнутыми заявлениями и прочее».

А між іншим, згідно того ж газового Кодексу, письмова відмова від укладення договірних стосунків з розподільною компанією є приводом для відключення споживачів від газопостачання. За словами очільниці «Чернігівгазу» Алли Ярової, підприємство вже готується до відключень по Бахмацькому, Борзнянському та Ніжинському районах.

Разом з тим, якщо споживач не бажає підписувати просто заяву-приєднання, а хоче отримати договір підписаний двома сторонами, йому достатньо в письмовій формі звернутися на підприємство.

Алла Ярова: «Он письменным заявлением обращается в газораспределяющую организацию и мы ему предоставляем подписанный с двух сторон этот договор. Фактически он может вносить письменные изменения, это подтвердили и наши журналисты. Они незначительны, я думаю, что основная масса это узаконивание пуска газовых приборов».

Але усі ці проблемні питання видаються не такими вже й значущими на фоні того, що в договорі не прописана вартість послуг розподілу. Більше того, жодних, навіть приблизних цифр не змогли назвати і газівники, а все через те, що національний регулятор не розробив методику обрахунку цих послуг.

Алла Ярова: «Плата на сегодняшний день не утверждена. Мы еще даже не видели ее в проекте. Изменения, которых мы ожидали с первого апреля, отложены на определенный срок, и мы не знаем когда они случатся. Когда будут внесены? Когда вступят в силу?»

 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини