Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 17:48:45

Про справляння рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин

15.09.2015   06:47

За 8 місяців 2015 року платниками рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин до бюджету міста Чернігова сплачено майже 0,4 млн. грн. Про це повідомила начальник відділу місцевих, ресурсних, рентних та неподаткових платежів ДПІ у м. Чернігові Людмила Гординська.

Законом України від 28 грудня 2014 року №71-УІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо податкової реформи»  внесено зміни до Податкового кодексу України, яким окремі платежі трансформовано у рентну плату.
       
Згідно з п. 251.1 ст.251 Кодексу рентна плата складається з плати за:
1)користування надрами для видобування корисних копалин;
2)користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням
корисних копалин;
3)користування радіочастотним ресурсом України;
4)спеціальне використання води;
5)спеціальне використання лісових ресурсів;
6)транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами, транзитне транспортування трубопроводами природного газу та аміаку територією України.
         
Базовий податковий період для рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин дорівнює календарному кварталу.
 
Відповідно до  п.252.23 ст.252 Кодексу податкові декларації з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин подаються її платником починаючи з календарного кварталу, що настає за кварталом, у якому такий платник отримав спеціальний дозвіл.
Платник рентної плати самостійно обчислює суму податкових зобов’язань та подає до відповідного контролюючого органу податкову декларацію, яка містить додатки за місцезнаходженням ділянки надр, з якої видобуті корисні копалини, у разі розміщення такої ділянки надр у межах території України.
  
На даний час нова форма податкової декларації з рентної плати не затверджена. Відповідно до листа ДФС України  № 26467/7/99-99-15-04-02-17 від 21.07.2015р. «Про справляння у ІІ кварталі 2015 року рентної плати» до затвердження нової форми податкової декларації з рентної плати рекомендовано платникам залежно від об’єкта оподаткування звітуватися за формами, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 17.09.2012р. № 1000 «Про затвердження форм податкових розрахунків з плати за користування надрами».

«Звертаємо увагу платників рентної плати на  необхідності заповнення рядка 3.4 додатка 2 «назва регламентуючого документа»  та інших обов'язкових реквізитів податкового розрахунку з плати за користування надрами для видобування корисних копалин», - акцентувала Людмила Гординська.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.