Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:03:13

Газовики Чернігівщини сповістили місцеву владу щодо дестабілізації газового ринку і можливих негативних наслідків для споживачів

07.08.2015   13:24Агенцiя

Керівники ПАТ "Чернігівгаз" і ТОВ "Чернігівгаз Збут" від імені колективів обох підприємств направили місцевим органам влади офіційну заяву щодо неправомірних дій і бездіяльності НКРЕКП і інших органів виконавчої влади, що дестабілізують роботу компаній і можуть призвести до проблем при підготовці до наступного опалювального сезону.

Шановна громадо, споживачі, колеги!

Керівництво і колективи ПАТ «Чернігівгаз» та ТОВ «Чернігівгаз Збут» вкрай стурбовані катастрофічною ситуацією, що склалася в газовій галузі Чернігівської області, яка унеможливлює нормальне функціонування газотранспортного та газопостачального підприємств та якісне надання послуг споживачам. Ми змушені Вас поінформувати стосовно можливого зриву опалювального сезону, що, відповідно, призведе до негативних наслідків для споживачів газу та соціальної напруги в регіоні.

Обов`язково просимо Вас зважити на те, що Чернігівщина є прикордонною областю, а ПАТ «Чернігівгаз» - стратегічно-важливим підприємством, служби якого беруть участь в ліквідаціях аварійних ситуацій.

Так, по-перше, розділення на дві частини підприємства ПАТ «Чернігівгаз» спричинило хаос і неможливість обслуговування споживачів на належному рівні.

З 1 липня відбулось розділення підприємства ПАТ «Чернігівгаз» на дві частини - транспортну і постачальну. Однак, постачальник, як новостворене підприємство, опинився в ситуації, яка унеможливлює якісне обслуговування споживачів газу. ТОВ «Чернігівгаз Збут» не має коштів для фінансування витрат, пов’язаних з обслуговуванням споживачів, адже більша частина коштів - 60% тарифу на постачання газу, встановленому НКРЕКП, направляється на оплату послуг державних монополістів – Укрпошти і Ощадбанку. Через організаційні процеси, пов’язані з розділенням, споживачі газу і в першу чергу населення, вже відчули дискомфорт через необхідність переукладання договорів і витрачання на це свого часу і нервів.

По-друге. Блокування коштів на рахунках підприємства ТОВ «Чернігівгаз Збут» призвело до неможливості працювати, обслуговувати газопроводи і клієнтів, платити зарплату.

Вже понад місяць - з 1 липня 2015 року кошти, що надходять від споживачів в рахунок оплати за газ, в тому числі й жителів Чернігівської області, акумулюються на спеціальних рахунках Ощадбанку, але не розподіляються між учасниками ринку.
Така ситуація спричинена неправомірним рішенням Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) щодо зміни Алгоритму розподілу коштів, що надходять від споживачів газу на розподільчі рахунки постачальників.
Алгоритм був прийнятий з грубим порушенням законодавства і здорового глузду, що спричинило зупинку руху коштів на розподільчих рахунках і неможливості розрахунків між учасниками газового ринку.
На сьогодні лише по ПАТ «Чернігівгаз» на рахунках заблоковано близько 3 мільйонів гривен. Через відсутність коштів підприємство не в змозі виконати в повному обсязі всі необхідні роботи щодо підготовки газових мереж Чернігівської області до опалювального сезону, а також виконувати інвестиційні програми.
Також це призведе до невиплати зарплати персоналу, скорочення робочого тижня, що особливо неприпустимо в зимовий період, виникнення податкової заборгованості, неможливості якісного обслуговування клієнтів, тощо.
Державна регуляторна служба вже відкликала своє погодження під рішенням НКРЕКП щодо Алгоритму розподілу коштів, наслідком чого є його не правочинність і скасування державної реєстрації.

По-третє. Важкий фінансовий стан підприємств ПАТ «Чернігівгаз» і ТОВ «Чернігівгаз Збут» створений штучно - через неправомірні дії і бездіяльність органів влади

Протягом 2014-2015 років НКРЕКП встановило економічно необґрунтовані тарифи на наші послуги, розмір яких не покриває фактичні затрати підприємства по забезпеченню транспортування та постачання газу споживачам.
В тарифах, затверджених НКРЕКП установлений рівень технологічних втрат, що не відповідає реальним показникам. Це створює у підприємства штучні борги за газ, ресурс на покриття яких відсутній.

Крім того, рішенням Кабінету Міністрів України без будь-якого обґрунтування були зменшені норми споживання газу до рівня, нижче реального споживання. Цим самим, на підприємство був покладений додатковий фінансовий тягар, що суттєво погіршив наше фінансове становище.
Колапс в галузі лише поглиблюється і може призвести до зупинки роботи підприємства
Намагання і багаточисленні спроби керівництва підприємств ПАТ «Чернігівгаз» та ТОВ «Чернігівгаз Збут» знайти порозуміння та компроміс з відповідальними особами за такий стан справ в газовій галузі країни досі не дали жодних позитивних результатів.
Підкреслюємо, що криза створена штучно, виключно через незаконні рішення і бездіяльність НКРЕКП і інших органів виконавчої влади.
Застерігаємо, що до початку опалювального сезону залишилося 2 місяці, який співпаде з виборами до місцевих органів влади. У разі не вирішення зазначених проблем і подальшого наростання кризи, не лише понад 2,5 - тисячний колектив газовиків, а й жителі Чернігівської області суттєво відчують на собі її наслідки.

Голова правління ПАТ "Чернігівгаз" Алла Ярова
Директор ТОВ "Чернігівгаз Збут" Іван Луста

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини