Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 23:05:35

Про експорт, імпорт і "наболіле": розмова з чернігівськими експортерами

25.07.2015   09:54Агенцiя

Чернігівська область, як і в Україна в цілому, останнім часом має негативні тенденції щодо зменшення експорту та імпорту товарів. Проти минулого року експорт зменшився більш ніж на 13%, імпорт – майже на 38%.

Чим зумовлений такий стан справ і як його змінити – про це йшлося під час зустрічі заступника Міністра економічного розвитку і торгівлі – Торгового представника України Наталії Микольської з керівниками підприємств–експортерів Чернігівщини.

У зустрічі брав участь перший заступник голови облдержадміністрації Леонід Сахневич. «Експортна діяльність господарюючих суб’єктів забезпечує і зростання ВВП, і валютні надходження, і робочі місця. А найголовніше — добробут людей. Цей напрям господарської діяльності є одним з найважливіших в економічному розвитку регіонів і країни в цілому», - зазначив він.

Зі свого боку Наталія Микольська розповіла про останні кроки Мінекономрозвитку щодо просування експорту закордон. Так, проведено успішні переговори щодо укладання угоди на поставку товарів з Канадою. Також Канада надаватиме технічну допомогу українській стороні: це модернізація українських підприємств, продаж на пільгових умовах високотехнологічного обладнання для переробки сільгосппродукції тощо. Відпрацьовується питання укладання угоди про вільну торгівлю з Ізраїлем.

— Очікуємо, що у цих країнах буде попит на наші товари. До того ж , тут великі українські діаспори, а це додаткова перспектива, — переконана Наталія Микольська.

Керівники підприємств-експортерів області говорили про те, що заважає працювати: про необхідність полегшення митних процедур для експорту та імпорту, якнайшвидшого перегляду кредитних ставок, а також спрощення валютних операцій Нацбанком України. А ще звернулись із конкретними пропозиціями щодо зміни окремих законів стосовно розвитку підприємництва і торгівлі.

Окрім цього, Торговий представник України запропонувала чернігівським підприємцям надати пропозиції щодо можливого експорту товарів до Ірану. Адже найближчим часом відбудеться робоча поїздка Міністра економічного розвитку і торгівлі до цієї країни.



Довідково.
У 2015 році в Чернігівській області зовнішньоторговельні операції проводилися з партнерами 108 країн світу (з них 28 країн ЄС). Збільшився експорт товарів до Кореї (в 9 разів), Єгипту (у 4 рази), Ірану, Ісламської Республіки (у 3,4), Нідерландів (в 1,7), Польщі (на 45%), Молдови (на 25,5%), Туреччини (на 21,5%) та Румунії (на 3,7%). Зменшився — до Російської Федерації та Італії (у 2 рази до кожної), Білорусі (на 45,3%), Іспанії (на 34%), Німеччини (на 21%) та Японії (на 4%).

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.